sobota, 10 marca 2012

Ziemniaczane krokiety z jajkami

Składniki

SKŁADNIKI

- 75 dag  ziemniaków
- jajko
- sół
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki tartej bułki
- olej do smarzenia

SKŁADNIKI NADZIENIA

- 4 jajka na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki gestej śmietany
- sól i pieprz



Przygotowanie

ziemniaki obrać, ugotować przestudzic i zemlec na maszynce.
. ziemniaki wymieszac z jajkiem, masłem, mąką i sola. Ciasto ziemniaczane rozwałkowac na stolnicy nastepnie pokroic na prostokaty. Posiekane jajak i zielenine wymieszac ze smietana, przyprawic sola i pieprzem .
Na kazdy kawałek ciasta nałożyc porcje farszu - zrolowac i skleic brzeg.
krokiety otoczyc w tartej bułce. Do rozgrzanego oleju wkładac krokiety smażyc w głebokim tłuszczu na złoty kolor.

podawac z surówka z białej kapusty oraz sosem pomidorowym

-------------
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz