poniedziałek, 19 marca 2012

kurczak marokański

Składniki

kurczak- 4 pałki+ 2 lub cztery piersi
sól, pieprz, papryka słodka
jedna szklanka rosołku
4 liście laurowe, estragon, imbir
1 okazała cebula
1 łyżka miodu
garść rodzynek
odrobina maggi
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
mąka do zagęszczenia





Przygotowanie

Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i zalać rosołem. Następnie dodać rodzynki, estragon, imbir i liść laurowy. Dusić ok 1 godzinę, w razie potrzeby można dolać trochę wody. Wyjąć kurczaka. Na patelni podsmażyć cebulę, połączyć z rosołem z kurczaka, dodać łyżkę miodu, maggi, sos sojowy, musztardę, ząbek czosnku wyciśnięty i zagęścić mąką. włożyć kurczaka i dusić jeszcze przez ok pół godziny.

Danie podaje się z ryżem i najlepiej z kapustą pekińską (ja robię to tak- kapuste skroić do miski i wymieszać z sosem na który składa się 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, ok pół cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, łyżeczka musztardy, pieprz, sól do smaku)

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz