piątek, 2 marca 2012

Tort pomarańczowo - biszkoptowy

Składniki

Biszkopt jasny:


4 jajka
4 lyżki mąki pszennej (czubate)
1 łyzka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pieczemy dwa biszkopty jasne( kazdy z 4 jajek)

Biszkopt pomarańczowy:


1 duża pomarańcza
5 jaj
o,5 szk. cukru kryształu
1 łyżka kakao
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szk. orzechów mielonych

Pieczemy dwa biszkopty pomaranczowe (kazdy z 5 jajek)

Krem pomarańczowy:


2 margaryny palma
1 masło 82 % tłuszczu
5 jajek
0,5 szk. cukru kryształu
2 galaretki pomarańczowe
3 łyzki spirytusu




Przygotowanie

Biszkopt pomarańczowy:
Pomarańcze w calości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min, następnie odcedzić i zalać zimną wodą, pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe skladniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zdrapujemy widelcem skorkę, aby zapobiec oddzielaniu się ciasta od kremu. Biszkoptów pomarańczowych nie nasaczamy ponieważ są wilgotne.

Biszkopt jasny:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając, gdy masa będzie się robić szklista dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwileczkę ubijamy do połączenia się skladnikow. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zdrapujemy widelcem skórkę.Biszkopty jasne nasączamy ponczem (woda, cukier, sok z cytryny, spirytus ok. 3 łyzki).

Krem pomarańczowy:

Ucieramy margarynę i masło na puszystą masę. Do większego garnka należy wlać wodę (ok. połowę  objetości garnka) i zagotować, a do mniejszego garnka należy wsypać cukier i wbić 5 jajek. Następnie mały garnek należy wlożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykal się z gotującą wodą. Jajka należy ubijać na puszysta masę. Następnie garnek z jajkami nalezy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać aby masa jajeczna ostygła. Gdy masa juz ostygnie dodajemy porcjami do wcześniej utartego tłuszczu, cały czas ucierając. Na koniec dodać spirytus.

Galaretki rozpuszczamy w 1 i 0,5 szk. wody, gdy bedą już lekko tężały dodajemy stopniowo do naszego kremu.

Przełożenie tortu:

Biszkopt pomarańczowy - krem (ok. 7 kopiastych łyżek na warstwę) - biszkopt jasny -krem - biszkopt pomarańczowy - krem - biszkopt jasny

Tort jest orzeźwiający, idealny na upalne dni,  zainspirowany został Pomarańczowcem siostry Anastazji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz