środa, 7 marca 2012

Rozmaite bułeczki kasiuli 5 różności

Składniki

 


Przepis na ok 20 bułek o 5 różnych smakach:


Ciasto podstawowe:


200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
100 g drożdży
3 łyżki oliwy
2 łyżki letniego mleka
1 jajo
1 łyżeczka soli
½ łyżeczka cukru


1 jajo do smarowania

 
I  bułeczka:


1 łyżka miodu
2 łyżki słonecznika
2 łyżki posiekanej śliwki suszonej

 
II  bułeczka:


1 trójkąt serka topionego
1 mała cebula
1 łyżka maku

 
III bułeczka:


½ czerwonej słodkiej papryki
½ łyżeczka przyprawy chilli

 
IV  bułeczka:


2 ząbki czosnku
100 g tartego sera żółtego

 
V  bułeczka:


1 łyżka rodzynek
1 łyżka płatków owsianych



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 





Przygotowanie

Ciasto podstawowe:
Wszystkie składniki na ciasto podstawowe dokładnie zagnieść, uformować rulon, podzielić na 5 części:
I ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na I bułeczkę:  
II ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na II bułeczkę:
III ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na III bułeczkę:
IV ciasto: Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na IV bułeczkę:
V ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na V bułeczkę:

Formujemy warkoczyki lub okrągłe bułeczki. Smarujemy rozbełtanym jajem.

Pieczemy (200 stopni) ok. 25 min aż bułeczki ładnie się zrumienią.

Buły po przekrojeniu:

Takie bułeczki można jeść z serkiem czy wędliną, jednak same w sobie są bardzo aromatyczne! Polecam
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz