Składniki
Przepis na ok 20 bułek o 5 różnych smakach:
Ciasto podstawowe:
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
100 g drożdży
3 łyżki oliwy
2 łyżki letniego mleka
1 jajo
1 łyżeczka soli
½ łyżeczka cukru
1 jajo do smarowania
I bułeczka:
1 łyżka miodu
2 łyżki słonecznika
2 łyżki posiekanej śliwki suszonej
II bułeczka:
1 trójkąt serka topionego
1 mała cebula
1 łyżka maku
III bułeczka:
½ czerwonej słodkiej papryki
½ łyżeczka przyprawy chilli
IV bułeczka:
2 ząbki czosnku
100 g tartego sera żółtego
V bułeczka:
1 łyżka rodzynek
1 łyżka płatków owsianych
Przygotowanie
Ciasto podstawowe:
Wszystkie składniki na ciasto podstawowe dokładnie zagnieść, uformować rulon, podzielić na 5 części:
I ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na I bułeczkę:
II ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na II bułeczkę:
III ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na III bułeczkę:
IV ciasto: Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na IV bułeczkę:
V ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na V bułeczkę:
Formujemy warkoczyki lub okrągłe bułeczki. Smarujemy rozbełtanym jajem.
Pieczemy (200 stopni) ok. 25 min aż bułeczki ładnie się zrumienią.
Buły po przekrojeniu:
Takie bułeczki można jeść z serkiem czy wędliną, jednak same w sobie są bardzo aromatyczne! Polecam
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz