piątek, 9 marca 2012

Łopatka z warzywami

Składniki

50 dkg łopatki
1 mała główka białej kapusty
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 średniego selera
2 średnie cebule
2 pomidory
sól, pieprz




Przygotowanie

1. Mięso pokroić w plastry, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

2. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Kapustę i cebulę drobno zszatkować.

3. Warzywa wraz z mięsem włożyć do głębokiego rondla, zalać wrzącą wodą i dusić pod przykryciem.

4. W międzyczasie przesmażyć pomidory obrane ze skórki.

5. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodać przetarte pomidory. Muszę przyznać, że ja dodaję z puszki 2 całe pomidory bez skóry i efekt jest ten sam.

6. Doprawić potrawę solą, pieprzem, jak ktoś lubi wybranymi ziołami.

Jest to smaczne danie. Łatwe do wykonania. Wychodzi go sporo, więc gdy jest mniej osób można przeznaczyć połowę wskazanych warzyw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz