czwartek, 8 marca 2012

Salatka szpinakowa

Składniki

Szpinak (liście)
Ogórek świeży
Pomidor
Jajko
Skwarki z boczku wędzonego
Ser Rokpol
Cebula czerwona

Sos:
- sos knora włoski
- czosnek (sporo)
- musztarda ok. 1 łyzeczki
- woda
- olej (lub oliwa z oliwek)
- szczypta cukru
- sok z cytryny ok. 1 łyżeczki
- odrobina pieprzu



Przygotowanie

Sos:
składniki łączymy dowolnie w jednym naczyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej zalewy.

Ogórka kroimy w 1/2 (plasterki), pomidora i jajko w ćwiartki, drobno kroimy wedzony boczek, ser ścieramy na tarce a cebule kroimy w cienkie plasterki (ilosc cebuli wedlug uznania). Calość składników mieszamy razem z liśćmi szpinaku i zalewamy sosem:) Warto odstawic przygotowana sałatkje na kilka minut do lodowki aby dobrze sie przegryzłą:)
Pozdrawiam i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz