czwartek, 17 maja 2012

Zebra 2

Składniki

5 jaj
2,5 szk. mąki
1 szk. cukru
szk. oranżady lub czystej wody gazowanej
pół szk. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek zapachowy np rumowy



Przygotowanie

Ubić pianę z białek na szytwno następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, oranżadę i olejek, wszystko delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej dodać dwie łyżki mąki. Do blaszki uprzednio wysmarowanej tłuszczem i opruszonęj bułką tartą wlewać łyżką ciasto na przemian raz białe, a raz ciemne. Nagrzać piekarnik do temp. 190 C, piec ciasto około 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz