środa, 16 maja 2012

warzywno - mięsny sosik do makaronu

Składniki

* 0.5 kg dobrego mięsa mielonego

* 2 strąki czerwonej papryki

* 2 marchewki

* 1 cebula

* 0.5 szklanki czarnych oliwek

* 3 ząbki czosnku

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* ok. o.5 litra przecieru pomidorowego

* sól i pieprz oraz ulubione zioła



Przygotowanie

1. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić na cieniutkie paski o długości ok 2-3 cm. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Oliwki osączyć i pokroić na plasterki.
Wszystkie warzywka wrzucić na olej rozgrzany w sporym rondlu o grubym dnie. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

2. Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso z dodatkiem zmażdżonego czosnku. Pod koniec smażenia dodać troszkę soli i pieprzu oraz ulubionych ziół.

3. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać do nich usmażone mięsko i przecier pomidorowy.  Ja wolę przecier niż koncentrat, bo ma troszkę inny smak, ale to już decyzja gotującego  
Mieszamy i przyprawiamy do smaku i... gotowe!


Podawać z ugotowanym makaronem, np. świderki, albo innym ulubionym. Można posypać startym serem.





SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz