poniedziałek, 21 maja 2012

Łosoś super chrupiący

Składniki

cały filet z łososia
troszkę soli
troszkę pieprzu
przyprawa do ryb
majeranek lub inne ulubione przyprawy oczywiście pasujące do rybki
mąka krupczatka, około pół szklanki
sporo bułki tartej, w zależności od ilości ryby którą chcemy przyrządzić, do jednego fileta wystarcza około 1,5 szklanki
woda (kranówa lub mineralna ale nie gazowana)
olej do smażenia



Przygotowanie

Rozmrożony filet kroimy na mniej więcej 2-3 kawałki, tak by były wielkości srednich kotlecików (to oczywiście zależy od wielkości fileta.
Następnie odrobinę solimy, oprószamy pieprzem, przyprawą do ryb i majerankiem lub innymi ulubionymi ziołami.
Teraz obficie posypujemy rybę mąką krupczatką, oczywiście z obu stron.
Przygotowujemy sobie bułkę tartą na talerzu i wodę w salaterce (lub innym naczyniu). Teraz zanurzamy na chwilę kawałek ryby w wodzie i od razu obtaczamy w bułce tartej, potem ten sam kawałek ponownie w wodzie i znów w bułce tartej. Tę samą czynność powtarzamy z każdym kawałkiem.
smażymy we frytkownicy lub na patelni teflonowej (w sporej ilości oleju)
Ja podaję z brązowym ryżem i warzywami na patelnię.
Smacznego
Uwaga!!! Podawać tylko na gorąco!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz