wtorek, 22 maja 2012

Wędzony drób i kiełbasa domowej roboty

Składniki

Drób:


*piersi


*udka


*sól


*sznurek



Kiełbasy:


* peklowane mięso- łopatka bez kości ok. 1,5 kg. i tyle samo boczku


*pieprz ziołowy, sól, czosnek, majeranek, trochę cukru


*flak



Dodatkowo:


*Do wędzenia drobiu drewno akacjowe.


*Do wędzenia kiełbasy drewno jabłoni.


*Do zagęszczenia dymu potrzebujemy jeszcze trociny drzewa akacjowego i jabłoni.





Przygotowanie

Drób:

Nasolone mięsko z kurczaka wkładamy do posolonej gotującej się wody i parzymy w temperaturze 70-80 stopni C. przez 40min. Następnie studzimy.

Zakładamy na każdy kawałek sznurek do powieszenia.

W palenisku szykujemy mieszankę drewna i trocin z drzewa akacjowego.

Mięso wędzimy w temperaturze 40-55 stopni C. ok. 40-50min. Następnie w 70-80 stopniach C. przez 1 godzinę. Później w 90 stopniach C. 10-15min. (ostatni etap nie jest konieczny).

Kiełbasy:

Surowe mięso mielimy, dodajemy przyprawy i mieszamy.

Formujemy kiełbaski, nadziewając mięsem flak.

Kiełbasy zakładamy na drążki i pozostawiamy w przewiewnym miejscu do osuszenia.

W palenisku szykujemy mieszankę drewna i trocin z drzewa jabłoni.

Wkładamy do nagrzanej wędzarni w 45-55 stopniach C i wędzimy zimnym dymem 40-50min. Następnie podwyższamy temperaturę do 65-70 stopni C. przez 1,5-2 godzin.

Temperaturę można podwyższyć do 90 stopni C. na 10-15min. wtedy mamy kiełbasę parzoną.

Szczerze polecam wszystkim, którzy kochają cudowny zapach i smak wędzonki i domowe, swojskie specjały.

Przepis, przyrządzenie i efekt końcowy jest wykonaniem mojej przyszłej mamy Oli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz