piątek, 25 maja 2012

Maliny w galaretce z tokaju

Składniki

50 dag malin,
2 łyżki soku z cytryny,
1/2 szklanki wytrawnego tokaju,
3 łyżki cukru,
3 łyżeczki żelatyny,

krem:
30 dag zsiadłego mleka,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
1 łyżka wytrawnego tokaju,

dekoracja:
10 dag malin.



Przygotowanie

Maliny opłukać, połowę włożyć do rondelka. Wino połączyćz sokiem i cukrem. Zalać maliny. Żelatynę namoczyć. Maliny z winem zalać 1/2 filiżanki wody,, zagotować. Przetrzeć przez sito. Ponownie zagrzać, dodać żelatynę. Mieszając rozpuścić i ostudzić. Pozostałe maliny wsypać do czterech foremek i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
przygotować krem:
zsiadłe mleko zmiksować z cukrem, skórką startą z cytryny i winem. Schłodzić.
Gakaretki wyłożyć na talerzyki deserowe i udekorować malinami. Osobno podać sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz