Składniki
kruche ciasto:
kostka masła
4 żółtka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
8-10 średnich jabłek
6-8 goździków
sok z jednej cytryny
cukier waniliowy
pół łyżeczki mielonego cynamonu
jedna dowolna galaretka w proszku (my używamy agrestowej lub brzoskwiniowej)
Przygotowanie
przygotowanie masy jabłkowej:
jabłka obrać, pokroić. dodać pozostałe składniki, po za galaretka!!!
smażyć na malutkim ogniu.
na końcu wsypać suchą galaretkę, wymieszać i ostudzić
przygotowanie ciasta:
wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto. podzielić na dwie części: większą i mniejszą. schłodzić w lodówce około 30-40 minut.
większą część ciasta zetrzeć na tarce bądź wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciasta. nałożyć masę jabłkową, zetrzeć drugą część ciasta.
piec około 1h do 1,15 h w temp. 200-220 stopni
po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz