piątek, 4 maja 2012

SNIKERS Moni

Składniki

Ciasto:

1/2 kg mąki

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 łyżeczki miodu

2 jajka całe

1 łyżeczka sody

Prażone orzechy:

1/2 kostki margaryny

1/2 szklnki cukru

2 pełne łyżki miodu

30 dkg orzechów włoskich rozdrobnionych

Krem:

1 litr mleka

2 budynie śmietankowe

2 paczuszki cukru waniliowego

2 łyżki cukru

2 żółtka

1 1/2 kostki margaryny





Przygotowanie

Ciasto:

Składniki utrzeć i podzielić na dwie części (rozsmarować na dwie  blaszki wyłożone papierem) Na drugą, surową część wlać prażone orzechy. Piec około 10-15 min. na złoty kolor.

Prażone orzechy:

Składniki prażyć krótko na patelni na złoty kolor i gorace wlać na drugą surową część ciasta. 

Krem:

Żółtka, cukier i cukier waniliowy dodać do mleka. Zagotować budyń.

Gorący budyń połączyć powoli z margaryną (mikserem! krem początkowo może sie zważyć ale po chwili miksowania składniki połączą się tworząc jednolitą masę). Ciepłym kremem przełozyć placek.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz