niedziela, 13 maja 2012

Zapiekanka rybno-fasolowa - dietetyczna

Składniki

0,5 kg fileta rybnego (polecam halibuta)
3 średnie cebule
1 średnia cukinia
pół bakłażana
4 ząbki czosnku
30 dkg fasoli
1 średnia papryka
ok. 15 dkg sera żółtego niskotłuszczowego jeśli ma być dietetycznie

Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, kminek, oregano, majeranek, ostra papryka lub chili, przyprawa do ryb




Przygotowanie

Do dużego naczynia żaroodpornego lub gęsiarki ładujemy:

1. pokrojony w kostkę filet rybny, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb
2. drobno posiekane cebule
3. pokrojone w cienkie plasterki bądź półplasterki cukinię i bakłażana
4. posiekane ząbki czosnku
5. namoczoną i ugotowaną wcześniej fasolę
6. sypiemy przyprawami: pieprz, sól, dużo słodkiej papryki (z 3 łyżeczki), dużą szczyptę kminku, szczyptę oregano i majeranku, troszke chili lub ostrej papryki
7. zalewamy oliwą i mieszamy wszystko, można ręką, by przyprawy wszędzie się dostały

Wkładamy do piekarnika - pod przykryciem na 40 minut do 160st. z termoobiegiem, potem sypiemy startym serem, mieszamy i odkryte na 20 minut bez termoobiegu. Po wyjęciu przemieszać raz jeszcze.

Rybka raczej nie zachowa sie w kawałkach, rozpadnie się pod wpływem temperatury, co jednak nie rzutuje negatywnie na walory smakowe :)

Jest to przepis, który można wykorzystać stosując dietę South Beach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz