piątek, 11 maja 2012

Królewiec z toffi

Składniki

BISZKOPT
3 jajka10 dkg cukru4 dkg mąki wrocławskiej4 dkg mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku
KRUCHE CIASTO Z MIODEM
30 dkg mąki10 dkg cukru2 łyżki miodu1 łyżeczka proszku1 jajko15 dkg margaryny Kasi
KREM I
ugotowana puszka skondensowanego słodkiego mleka
KREM II
1/2 litra mleka5 łyżek kaszki manny20 dkg masła15 dkg cukru pudru1 cukier waniliowy2 żółtka



Przygotowanie

Najpierw przygotowuję biszkopt. Białka ubijam na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, dodaję cukier dalej ubijając. Następnie dodaję żółtka i ubijam. Cała czynność trwa około 10-15 minut. Jajka muszą być dobrze ubite. Na koniec dodaję obie rodzaje mąki przesiane przez sito, razem z proszkiem do pieczenia. Mieszam mąkę z ubitymi jajkami powoli i delikatnie drewnianą łyżką, aby nie straciło puszystości. Ciasto wylewam na formę o wymiarach 36x25. Piekę w 170 stopniach około pół godziny.Gdy biszkopt się piecze, wyrabiam kruche ciasto z podanych składników, dzielę na dwie części i wkładam do lodówki. Blaszkę po biszkopcie myję i dokładnie smaruję tłuszczem np. olejem. Za pomocą szklanki rozwałkowuję 1 część ciasta na blaszcze na bardzo cienki placek i piekę 15-20 minut w piekarniku w 180 stopniach. Czynność powtarzam z drugim plackiem na tej samej blaszce. Przy wyciąganiu kruchych spodów uważam, aby się nie połamały. Po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie. Energicznym ruchem obracam blaszkę na dużą deskę, aby ciasto wyleciało. Po wystygnięciu miodowe placki twardnieją.Puszkę skondensowanego mleka gotuję około 2 godzin.Zimne mleko z kaszką mieszam i wstawiam na gaz. Gotuję do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Odstawiam do ostygnięcia. Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodaję po trochu ugotowaną kaszkę.Na spód blachy kładę kruche ciasto, na to masa z puszki, na to biszkopt, następnie masa z kaszką i drugie kruche ciasto. Wstawiam do lodówki. Ciasto musi postać do czasu, aż kruche spody zmiękną. Przed podaniem placek posypuję cukrem pudrem.Placek wymaga trochę pracy, ale jest wyśmienity. Moi domownicy z chęcią sie nim zajadają. Jest to moja wersja na różne przepisy Królewca, które znalazłam na WŻ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz