piątek, 18 maja 2012

KOMBIWAR Kolorowa pieczeń mięsno - warzywna

Składniki


0,5 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
1 biała część pora
2 małe cykorie
1 fix do mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżeczki sproszkowanej papryki
2 łyżki majeranku
4 łyżeczki (0,5 słoiczka) koncentratu pomidorowego
1/4 opakowania mrożonki warzywnej do sałatek
olej do podsmażenia cebuli




Przygotowanie

Rozrobić fix do mielonego wg przepisu na opakowaniu dodajac nieco więcej wody i bułkę tartą Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju Do masy fixu dodać mięso mielone, jajko, podsmażoną cebulę (bez tłuszczu), pokrojonego w ćwierć-krążki pora, dość drobno poszatkowane cykorie oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić Dodać mrożonkę warzywną i ponownie zamieszać Przełożyć masę do formy - keksówki wyłożonej folia aluminiową, przykryć folią i zapiekać 30 minut w 200 stopniach Po tym czasie odkryć, wyjąć z formy razem z folią i wstawić na kolejne 15 minut lekko rozwinięte aby podpiekły się boki i wierzch. Ja całość piekłam w kombiwarze. SMACZNEGO

Przepis jest moim dzisiejszym pomysłem :) rodzince bardzo smakował choć pieczeń nie bardzo chciała trzymać formę plastrów po ukrojeniu. podałam z ziemniaczkami i sosem chrzanowym w sosjerce (nie jest konieczny - pieczeń ma świetny i wyrazisty smak) Jeśli macie uwagi czy pomysły chętnie się zapoznam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz