środa, 12 października 2011

Torcik jogurtowo - arbuzowy

Składniki

1 kg arbuza
1 l jogurtu truskawkowego lub naturalnego
2 galaretki truskawkowe
6 łyżeczek żalatyny



Przygotowanie

Miąższ arbuza pokroić w kostkę, oczyścić z pestek. Połowę zmikosować aby otrzymać ok 2 szkl. musu.
Galaretki rozpuścić w niepelnych 2 szklankach wody. Gdy zacznie tężeć wymieszać z musem arbuzowym wlać do formy, wstawic do lodówki.
Żelatyne rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i zmiksować z jagurtem. Dodać drugą połowę kostek arbuza. Wymieszać i wylać na galaretkę. Wstawic do lodówki na 4-5 godz.
Torcik jest trochę pracochłonny ze względu na usuwanie pestek z arbuza ale smakuje znakomicie w upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz