piątek, 28 października 2011

Resztkowy sos do ryzu lub makaronu.

Składniki

Baza sosu sa swieze pomidory i cebula, poza tym mozna dodac rozne resztki znalezione w lodowce: podeschnieta szynke, kawalki sera, pozostalosci warzywnych mrozonek, oliwki, kukurydze z puszki itp.
sol, pieprz, slodka i ostra papryka, mieszanka przyprawowa np. do kuchni wloskiej



Przygotowanie

Cebule posiekac i zeszklic na oleju. Dodac pomidory, dusic pod przykryciem, az puszcza sok i wytworza sos. Dodac pozostale skladniki, dusic,az wszystko bedzie miekkie. Przyprawic do smaku. Sosem polac ugotowany makaron lub ryz. Mozna posypac startym zoltym serem, przybrac swiezymi ziolami. Kiedy chce "zaszalec" dodaje do sosu pokrojona w cienkie paseczki piers z kurczaka lub podsmazone krewetki:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz