środa, 12 października 2011

lazania pyszna i tania

Składniki

5 jaj
700gr mąki
0,5kg mięsa mielonego
4 marchewki
2pietruszki
seler
4 cebule
czosnek
masło
przecier pomidorowy
ser
pieczarki



Przygotowanie

Mój przepis na lazanię
MAKARON. Do lazani potrzebny jest makaron a jak wiemy mała paczuszka moze kosztować 8-10 zł. Hm... Dwie paczuszki to minimum by zrobić w miarę sporą porcję dlatego polecam wyrób własny. 5 jajek, 700gr mąki, 3 łyżki oleju, łyżeczka soli
Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 lub 5 części. Nastepnie wałkujemy na czystym stolekażdą częśc jak najcieniej (ok1 mm). Ja nie podsypuję ciasta mąką gdyż nie ma takiej potrzeby, jeśli jest dobrze wyrobione będzie się przyklejać bardzo delikatnie co jest bardzo pomocne przy wałkowaniu. Placki powinny być odłożone do lekkiego przeschniecia.

FARSZ 0,5kg mięsa mielonego , 4 marchewki, 2 pietruszki, 4 cebule, 2 ząbki czosnu, kawałek selera i pietruszka .
Mięsko pdsmarzyć,cebulkę pokroić zeszklić na maśle lub oleju a warzywka zetrzeż na tarce (grube oczka) i zazem poddusić. Ja dwie marchewki z tego kroję by były jakies ciała stałe w sosie:). Dodać koncentrat pomidorowy (ok pół słoiczka takiego sredniego wedle smaku) . piepsz sól, szczyptę oregano i łyżkę suszonej bazylii. Dosmakować, doprawić i gotowe!!!!

 

 

SOS BESZAMELOWY rozpuścić pół kostki masła (margaryny), dodać łyżki maki przennej, pół łyżeczki soli i podsmazyć troszkę. Dolać ok 0,5l mleka ciagle mieszając. Jesli sos jest zbyt gęsty dolać odrobinę wody by miał konsystencję śmietany.


Dużą blaszkę wysmarować masłem a najlepiej śmietaną 18%. Ułożyć za niej warstwę makaronu, potem farszu i posmarować sosem beszamelowym. czynnoś powtarać do wtczerpania półproduktów. Ja do ostatniej warsty dodaję troszkę podduszonych pieczarek. Naszą lazanię powinna zamykać warstwa makaronu posmarowana sosem beszamelowym i to wszystko przykryte warstwą startego sera. Piec około pół godziny w temp 200stopni. W trakcie pieczenia obserwować ser i gdy on będzie lekko zapieczony to nasza lazania na pewno już jest gotowa.
Ilość sosu beszamelowego musimy wyczuć. Lazania bezpośrednio po upieczeniu może nam się lekko rozwalać ale gdy ostygnie i zapieczemy ją drugi raz będzie super!!! Jeśli chcemy jeść od razu po upieczeniu to należy po wyłączeniu piekarnika pozostawić ją tam na 20 minut. Smacznego.

więcej w krótce na facebook:) ryszard brzyski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz