środa, 26 października 2011

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

Składniki

3 polędwiczki wieprzowe
15 śliwek suszonych bez pestek
masło
0,5 l śmietany kremówki
sól, pieprz
100 ml brandy (lub whiskey)
natka pietruszki do dekoracji




Przygotowanie

Mięso pokroić w 2 cm plastry, lekko rozgnieść ręką (nie rozbijać), obsypać solą i pieprzem. Zrumienić na maśle (jeśli patelnia jest za mała, smażyć mięso partiami). Gdy polędwiczki będą upieczone, polać brandy i podpalić. Po tym, jak zgaśnie płomień, podlać wodą i dusić ok 20 minut. W połowie duszenia dodać śliwki. Gdy będą już miękkie, zlać sos, dodać śmietanę i zredukować (odparować do zgęstnienia), aż powstanie gęsty sos. Posypać natką przed podaniem.
Można też dolać śmietanę bezpośrednio do mięsa i dusić do powstania sosu o odpowiedniej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz