środa, 19 października 2011

Pomidory na szybko do słoików

Składniki

dowolna ilość pomidorów
sól, cukier, pieprz - do smaku
czosnek
listki bazylii (niekoniecznie)






Przygotowanie

Pomidory sparzyć i obrać skórkę, kroić na dość duże cząstki, odrzucając "twardy środek". Włożyć do garnka, posolić, popieprzyć, dodać cukier - do smaku, dodać pokrojoną bazylię i czosnek.(Można bazylii i czosnku nie dodawać). Gotować od momentu wrzenia ok. 20-30 min., co jakiś czas mieszając.
Gorące wkładać do słoików, zakręcać...i już.
Zjadamy zimą albo tak ze słoika (smakują prawie jak świeże) albo miksuję po otwarciu zawartość słoika blenderem i używam do sosów, zup itp.
Jest to szybki sposób na przerobienie małych i dużych ilości pomidorów. Robię tak od lat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz