piątek, 14 października 2011

Konfitury z owocow dzikiej rozy

Składniki

1 kg owocow dzikiej rozy /juz po oczyszczeniu - bez pestek/
1.3 kg cukru
1 kieliszek bialego wytrawnego wina
sok z 1 cytryny



Przygotowanie

Owoce oczyscic, oplukac, przejroic na pol, usunac pestki i biale wloski, bardzo starannie wyplukac.
Wrzucic do wrzacej wody, gotowac do miekkosci. Odcedzic, zachowac szklanke wywaru. Do wywaru wsypac cukier i przygotowac syrop "do nitki". Zszumowac go. Do goracego dodac miekkie owoce, gotowac na malym ogniu 10-12min.
Owoce wyjac z syropu i przelozyc do sloikow.
Do syropu wlac sok z cytryny i biale wino, gotowac tak dlugo az zgestnieje.
Zszumowac go. Goracym syropem zalac owoce, natychmiast zakrecic, ostudzic pod kocem.

Syrop "do nitki" - przy wylewaniu syropu z lyzki z ostatniej kropli powstaje cienka nitka.

Przepis pochodzi z "Domowych przetworow" Pani Jackowskiej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz