wtorek, 18 października 2011

Przysmak wegetarianski - niekoniecznie

Składniki



1 cukinia ok. 200g
300g szerokiej fasolki
4 biale papryki
3 cebule
1 lyzka przecieru pomidorowego
sol, pieprz ew. ostra papryka
Oliwa ew. inny tluszcz jaki wolimy.
Swiezy koperek




Przygotowanie

Cebule obrac, pokroic na grube kawalki
Cukinie umyc, pokroic w kostke
Fasolke umyc, pokroic ukosnie na male czesci
Papryke umyc, oczyscic z pestek i pokroic na male paseczki.

Oliwe rozgrzac, zeszklic cebule i dodac najpierw fasolke.
Chwile podusic. Nastepnie dodac papryke a na koncu cukinie.
Nalac ok 1/2 szklanki wody i przecier pomidorowy.
Podusic dalej pod przykryciem. Przyprawic sola i pieprzem.
Po ok. 20-25 minutach pichcenia na malutkim ogniu danie jest gotowe. Mozna podawac z bialym pieczywem albo ryzem :) Na koncu dodac pokrojony koperek.

 

Z podanych skladnikow wyszla ilosc dla 3 osob! Ale dla bardzo glodnych to tylko dwoch! :)

Nie wykluczam wykonania tego dania wzbogaconego o kielbaske, czy mieso z pieczeni..ew. podpieczone uprzednio mieso mielone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz