czwartek, 13 października 2011

tiramisu z amarettem

Składniki

500g twarogu śmietankowego
200g cukru pudru
4 jaja
30 biszkoptów
szklanka zaparzonej mocnej kawy
1kieliszek amaretto
3łyżki kakao
gorzka czekolada



Przygotowanie

W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem na lekki krem kilkoma porcjami dodać twaróg i mieszając połączyć krem. Białka ubić na sztywną pianę,dodać krem po czym szybka, ale bardzo delikatnie zamieszać masę z dołu do góry,tak aby składniki się nie rozdzieliły. Wlać do wystudzonej kawy kieliszek amaretto,zamieszać. Ułożyć na dno okrągłej średniej tortownicy biszkopty nasączone kawą z amarettem.Biszkopty przełożyć kremem i posypać(przez sitko)kakao. Znów przełożyć warstwą nasączonych biszkoptów,przełożyć kremem itd.-aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą na być krem posypany kakao i starta gorzką czekoladą. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz