sobota, 16 czerwca 2012

Bardzo dobry sernik

Składniki

Na mase serową1 kg tłustego twarogu7 jaj1 1/2 szklanki cukru1 kostka margaryny2 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowyNa ciasto1/2 kg mąki wrocławskiej5 żółtek gotowanych(przetrzeć przez sito)3/4 kostki margaryny3/4 szaklanki cukru2 łyżki kakao



Przygotowanie

Masa serowa
Ser przekręcić przez maszynkę, żółtka utrzeć z cukrem. Dodać markarynę i cukier waniliowy. Następnie dosypać po trochę sera, mąkę, a na końcu pianę.

Ciasto
Mąkę, żółtka i margarynę, cukier, kakao posiekać nożem, zagnieść i wyrobić (ciasto będzie się kruszyło). Następnie włożyć na talerz i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu podzielić ciasto na pół. Połowę zetrzeć na tarce jarzynowej na blache ok 5 cm. Nastepnie wlać na t, zetrzeć drugą połowę ciasta i piec ok. godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz