sobota, 31 marca 2012

Gołąbki z kapustą - w środku czyli po cygańsku

Składniki

0.5 kg mięsa mielonego -farszu


0.10 dkg ryżu {czyli 1 woreczek}


0.25 dkg pieczarek


2 -3 cebule


30dkg kapusty szatkowanej drobno


2 jaja


1 litr bulionu


0.5 opakowania koncentratu pomidorowego w słoiku


przyprawy jak do mielonego


 





Przygotowanie

Pieczarki i cebule smażymy do miękkości.

Ryż gotujemy 10 minut .

Kapuste poszatkowaną posypujemy solą ,odstawiamy na 1 godz.wytrąconą wodę z solą odlewamy .

Do mięsa dodajemy jaja ,ryż ,usmażone pieczarki z cebulą ,przyprawy jakie lubimy ,

czasem potrzebna jest bułka tarta ,by uzyskać dobrą konsystencję .Dosypujemy tyle by dobrze się kleiły .

Bulion wlewamy do garnka w którym mają się gotować gołąbki dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiawmy następnie zagotowujemy .

 Wyrabiamy masę dodajemy kapustę ,dobrze mieszamy ,wyrabiamy kule .owale albo wałki ,obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z wszystkich stron na złoto .Z patelni przekładamy obsmażone gołąbki do wrzącego bulionu i gotujemy 25 minut.

piątek, 30 marca 2012

Pierożki serowe z jabłkami

Składniki

po 25 dkg mąki, margaryny i sera twarogowego,
75 dkg szrej renety,
cukier puder i cukier waniliowy







Przygotowanie

Ser zemleć, mąke posiekać z margaryną. Połączyć wszystko razem i wyrobić ciasto.
Rozwałkować je na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Szklanką wykrawać krążki albo nożem kwadraty.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki,usunać gniazda nasienne.
Na każdym krążku położyć kawałek jabłka i zlepić jak pierożek albo rogi i boki kwadrata zlepić razem u góry ze sobą tworząc piramidkę.
Pierożki umieścić na blasze posmarowanej tłuszczem i piec 30 min. w temp. 180 -190 stopni.
Gotowe pierożki obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

dodatkowe informacje
Pierożki będą smaczniejsze jeśli kawałki jabłek usmaży sie w gęstym syropie

ikar

Składniki

Ciasto biszkoptowe:

4 jajka
6 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:

20 dkg. margaryny
1 szkl. cukru kryształu
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
1,5 szkl. mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

3 białka
15 dkg. cukru kryształu
15 dkg. kokosu

Krem:

1/2 l. mleka
3 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
margaryna
sok z cytryny
3 batony "IKAR"





Przygotowanie

Ciasto biszkoptowe:

Utrzec tak jak zwykły biszkopt i upiec.

Ciasto ciemne:

Kakao , cukier , margarynę , wodę . zagotować. Do ostudzonej masy dodać żółtka , mąkę , proszek.
Na końcu dodać pianę z biłek.

Ciasto kokosowe:

Białka ubić , dodać cukier , a na końcu kokos.
Wykładać na blaszkę kupkami na przemian ciasto ciemne i ciasto kokosowe.
Upiec i przekroić na 2 części.

Krem:

Mleko , cukry zagotowć , żółtka roztrzepać z mąką , oraz odrobiną mleka i mieszając wlewać na gotujące się mleko. Wystudzony krem utrzeć z mrgaryną i podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny , a do drugiej rozpuszczone na małym ogniu i ostudzone batony.

Przełożyć placki :
ciasto ciemne z kokosem-masa czekoladowa-biszkopt-masa cytrynowa-ciasto ciemne z kokosem.

SMACZNEGO


faworki przepyszne chruściki

Składniki

 
 2 szklanki mąki
 1 łyżka spirytusu
 3 żółtka
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
 szczypta soli

 tłuszcz do smażenia (planta, olej)
 cukier puder do posypania






Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na godzinkę  w chłodne miejsce, następnie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i pokroić w prostokąty ok. 10-12 cm : 3-4 cm.
Na środku każdego prostokąta zrobić 2 cm nacięcie i przewinąć jeden koniec ciastka przez to nacięcie tak aby powstało to "faworkowe" wywinięcie:-)))
Smażyć w rozgrzanym, głębokim tłuszczu aż do zrumienienia. Po wyjęciu układać na papierze, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem przez sitko i gotowe!
smacznego:-)))))))))

Racuszki z ryżu

Składniki

12 dag mąki pszennej
12 dag ryżu
2 jajka
100 ml śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
olej słonecznikowy do smażenia
cukier puder do posypania



Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i ubitymi jajkami na gładką masę. Dodać ugotowany ryż. Jeszcze raz wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.

Sałatka z kurczkiem i prażonym słonecznikiem

Składniki


sałata lodowa
2-3 pomidory
1-2 ogórki konserwowe
1pieczona pierś z kurczaka
garść słonecznika łuskanego
oliwa z oliwek
ocet winny
jogut naturalny
sól pieprz lub inne przyprawy
koperek




Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE:
sałate pokroić na dosyć spore paski, pomidory pokroić w jak najcieńsze ósemki, ogórki pokroić w cienkie paski.
kurczaka przyprawić i usmażyć

wszystko wyimieszać dosyć dokłądnie, przyprawić solą i pieprzem oliwą oraz octem.
na patelni lekko podprażyć słonecznik i dosypać do sałaty, wymieszać.
z jogurtu i odrobiny soli i koperku sporządzić dressing i polać sałatę

do dressingu można dodać także czosnek lub oregano i bazylię eg uznania ;))

Pasta rybna

Składniki

- makrela wędzona
- jajko gotowane na twardo
- majonez albo jogurt naturalny



Przygotowanie

Z ryby wyjąć ości ... mięsko pokroić a najlepiej zemleć razem z jajkami. Dodać majonez albo jogurt tak aby powstała dosyć gęsta masa ( jak będzie za rzadka to przeleci przes chlebuś). Przyprawić do smaku... smacznego

czwartek, 29 marca 2012

Kotleciki ryżowe z kurczakiem

Składniki

2 woreczki ryżu
pierś z kurczaka
1-2 jajka
przprawa do kurczaka
olej, bułka tarta.





Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie (nieco dłużej niż podano na opakowaniu). Pierś obficie posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć, ostudzić i drobno pokroić (ok 0,5cm kawałeczki).

Ryż mieszamy z piersią z kurczaka, dodajemy jajko bądź dwa w zależności od konsystencji (nie może być rzadka). Jak ktoś lubi mocno przyprawione można jeszcze dosypać przyprawy do kurczaka.

Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy :) Przepis wymyśliłam sama - SMACZNEGO!

sernik z kropelkami rosy

Składniki

Ciasto:
40 dkg mąki
16 dkg margaryny
16 dkg cukru
2 całe jaja
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Ser:
1 kg sera
20 dkg cukru
1 cukier waniliowy
6 żółtek
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka

Rosa:
z 6 białek ubić pianę z dodatkiem 6 łyżek cukru




Przygotowanie

Ciasto:
Ciasto należy zagnieść i wyłożyć na blachę. Ciasto można zrobić z połowy porcji, wówczas spód będzie niższy.


Ser:
Ser należy przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, żółtka, budynie. Utrzeć na gładką masę. Dodać mleko i chwilkę miksować.
Piec w temp. 220oC około 50 minut.

Na upieczony sernik wyłożyć pianę ubitą z 6 białek i 6 łyżek cukru. Całość zapiekać jeszcze około 15 minut.

środa, 28 marca 2012

pyszne lekkie ciasto o ulubionym smaku

Składniki

Biszkopt ;

* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4szklanki mąki
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa ;

1,5 dużego kubka jogurtu naturalnego
2 śnieżki
2 galaretki ( smak uzależniony od owoców jakie użyjemy )

Wierzch ;
do wyboru -truskawki ,maliny ,wiśnie ,brzoskwinie z puszki
2 galaretki o smaku wybranych owoców  (rozpuszczone w 2 szklankach wody )



Przygotowanie

Bizkopt

Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli .Do piany dodać  cukier jeszcze chwilę ubijać, olej wymieszać z żółtkami , makę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia.Do białek dodawać na przemian żółtka i mąkę delikatnie mieszając łyżką .
Ciasto przelać do tortownicy (26cm) wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą  i włożyć do piekarnika. Piec ok 40 min w temp 180 stopni .

Masa

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody odstawić do ostudzenia .
Śnieżkę ubić ze schłodzonym jogurtem ,dodać lekko tężejącą galaretkę ,jeszcze chwilę ubijać .
Masę przełożyć do tortownicy na upieczony biszkopt i odstawić do lodówki aż masa stężeje .Następnie na wierzchu ułożyć wybrane owoce i na nie wylać tężejącą galaretkę

Ciasto znika w mgnieniu oka ;) nie mam zdjęcia tego ciasta ale na podstawie tego przepisu zrobiłam tort tylko bez galaretki na wierzchu i na razie zamieszczę zdjęcie tego tortu .

wtorek, 27 marca 2012

Koktailowa sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym

Składniki

Świetnie się prezentuje a bogactwo smaków idealne dla wybrednych smakoszy :)

- główka sałaty (lodowa, lollo, lub inne... można też pomieszać różne gatunki)
- pierś z kurczaka cała
- 20 dag sera pleśniowego
- 3 kiwi
- duże jabłko
- duża pomarańcza słodka

sos:
2 łyżki oleju roslinnego
sok z połówki cytryny
do smaku: sól, pieprz, cukier




Przygotowanie

Kurczaka oprószamy sola i pieprzem i pieczemy na ruszcie lub w folii. Sałatę rwiemy na kawałki, wszystkie owoce kroimy (m.in. w słupki, plasterki, kostkę)
Składniki sosu łączymy ze sobą. Do dużej misy wkładamy kolejno: sałatę, owoce, mięso i ser. Całość polewamy sosem.

Smacznego!

poniedziałek, 26 marca 2012

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki

1 woreczek kaszy jęczmiennej


1 jajko


10 dag sera żółtego


2 ząbki czosnku


1/2 cebuli


bułka tarta


kasza manna


słonecznik


1/2 puszki czerwonej fasolki (niekoniecznie)


zielona pietruszka


sól,pieprz


olej





Przygotowanie

Kaszę gotujemy i studzimy. Ser ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy, czerwoną fasolkę mielimy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy razem z kaszą. Do masy dodajemy jajko, dużą garść skrojonej pietruszki, garść słonecznika sól, pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy (polecam np. kurkumę). Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, dodajemy także bułki tartej. Panierujemy w bułce zmieszanej pół na pół z kaszą manną. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia.

Torcik Cappucino

Składniki

1 jajko
5 żółtek
3 serki homogenizowane
3 łyżki żelatyny
kostka masła
2 szkl. mleka w proszku
3/4 szkl. cukru
3 łyżeczki kawy prawdziwej
paczka biszkoptów




Przygotowanie

Kawę zaparzyć w 1 szklance wody i wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody i wystudzić.
Jajko całe i żółtka ubić z cukrem na parze, wystudzić.
Masło utrzeć i dodać do niego wystudzone jajka. Utrzeć.
Dodać serki homogenizowane i mleko w proszku.
Na końcu dodać żelatynę.
Biszkopty moczyć w ostudzonej kawie i ułożyć na tortownicy średniej wielkości. Następnie na ciastka kładziemy warstwę masy, ponownie ciastka maczane w kawie itd.
Wierzch posypujemy startą czekoladą.


Jezeli biszkopty nasączamy kawą cappucino wówczas należy w szklance wody rozpuścić 5 łyżeczek kawy.

Gęś faszerowana z owocami

Składniki

1 młoda gąska niezbyt tłusta,
3 jabłka,
12 suszonych śliwek,
5 dag rodzynków,
3 pomarańcze,
3 łyżki calvadosu
1 szczypta muszkatołowej gałki,
1 szczypta cynamonu,
sól, pieprz,
2 dag masła



Przygotowanie

Rodzynki sparzyć we wrzącej wodzie, osuszyć i zalać w miseczce calvadosem. Ze śliwek wyjąć pestki. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokrajać w drobną kostkę. W dużej salaterce połączyć jabłka, śliwki i rodzynki razem z calvadosem, doprawić cynamonem, muszkatołową gałką, solą i pieprzem. Farszem tym nadziać gęś, zaszyć i obwiązać, by skrzydła i nogi nie odstawały od tuszki. Piec w piekarniku 2 godziny w 180 C. Podawać przybraną plasterkami pomarańczy przesmażonymi na maśle.

niedziela, 25 marca 2012

pychotkowa pieczeń z mięsa mielonego z pomidorami

Składniki

- 500g mielonego mięsa drobiowego
- 3 jajka
- 2-3 cebule
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- tłuszcz do wysmarowania naczynia do pieczenia
- łyżka masła
- puszka pomidorów siekanych (z czosnkiem) lub bez czosnku
- wegeta, maggi, pieprz, tymianek, cząber
- 1 kustka bulionu pieczeniowego
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 12 - 18%



Przygotowanie

- cebule obieramy, drobno siekamy (ja rozdrabniam w malakserze), smazymy na łyżce masła na złoto.
- w tym samym czasi gotujemy na twardo 2 jajka
- do miski wbijamy 1 jajko, rozbijamy trzepaczką, dodajemy ok. 2 łyżki maggi, sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego 3-kolorowego), łyżkę majeranku, sporą szczyptę tymianku, łyżeczkę vegety. Mieszamy wszysto. Do tego dodajemy mięso mielone i mieszamy (można ubijakiem do ziemniaków), następnie dodajemy usmażoną cebulkę i po trochu bułkę tartą i mieszamy aż ciasto będzie zwarte.
- naczynie żaroodporne smarujemy cienko tłuszczem (masło, margaryna), układamy wzdłuż pas z niecałej połowy mięsa. Na to połówki ugotowanych wcześniej jajek i przykrywamy resztą mięsa, starannie zlepiając całość i formując wałek.
- kostkę pieczeniową rozrabiamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy pomidory, piepsz i trochę ziół do smaku, polewamy dookoła pieczeni.
- piekę tą pieczeń ok. 50 minut w termoobiegu, temp. ok 200 stopni. Po upieeczeniu do sosu dodaję kilka łyżek śmietany i mieszam.
Wystarczy pieczeń pokroić w plastry i gotowe do podawania :)
Super smakuje z ryżem białym na sypko, albo gotowanym na bulionie,z dodatkiem ziół i dochodzącym pod kołderką.
Suróweczka wedle uznania :)

Smacznego!!

A tak wygląda gotowa pieczeń jeszcze piekarniku :)

sobota, 24 marca 2012

fasolka po bretońsku-łatwa

Składniki

fasola
boczek wędzony
cebula
marchewka
koncentrat
maka
olej
ziele angielskie
liść laurowy
przyprawy



Przygotowanie

fasolke dzień wcześniej namoczyć w wodzie


*wrzucamy fasolkę do garnka,zalewamy wodą
*dodajemy liść laurowy i ziele
*ścieramy marchewkę na dużych oczkach i dodajemy do fasolki
*boczek kroimy w kosteczkę i smażymy(bez oleju bo boczek sie wytopi)
*kroimy cebulkę w kosteczkę i dodajemy do zarumionego boczku
*całość dodajemy średnio ugotowanej fasolki
*dodajemy koncentratu
*robimy zasmażkę
całość przyprawiamy do smaku

ja przyprawiam wegetą,pieprzem i papryką:)

szarlotka z kremem

Składniki

60 dag. mąki
30 dag.margaryny
1 jajko
1 żółtko
20 dag.cukru pudru
2 _ 3 łyżki śmietany
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek cytrynowy
2i 1/2 kg. jabłek

krem
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szkl.mleka
cukier waniliowy
1 i 1 /2 łyżki cukru
2 łyżeczki mleka w proszku
25 dag masła lub margaryny
sok z cytryny
orzechy łuskane



Przygotowanie

mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem,.rozetrzeć rękami.jaja utrzeć z cukrem ,dodać mąkę i śmietanę.wymieszać ,i zarobić szybko ciasto.włożyć do lodówki.w tym czasie obrać jabłka, usunąć część nasienną i rozgotować w małej ilośći wody z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny (1/2 cytryny).wymieszać.

ciasto podzielić na 2 częsci,
jedną włożyć do blaszki , ipodpiec 10 _ 15 min.
na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka,przykryć drugą rozwałkowaną częscią ciasta piec 30 _ 40 min.180 *

krem
mąkę ziemniaczaną z mlekiem w proszku rozmieszać w 1/2
szkl. zimnego mleka.pozostałe mleko zagotować z cukrami,dodać
rozmieszaną mąke i zagotować.cały czas mieszając , należy mieszać aż masa się schłodzi.
utrzeć masło ,i dodawać stopniowo chłodną masę .
nadal ucierać dodać sok z cytryny. dobrze utrzeć.
nakładać krem do szprycki
i szprycować zimne ciasto.posypać
posiekanymi orzechami.


przyprawowy sos wiejski

Składniki



4 zielne papryki , 2 kg pomidorów czerwonych , 30 dag cebuli , 25 dag marchwi , sok i miąz z 1 cytryny i 1 pomaranczy , ocet , cukier, sól





Przygotowanie

Paprykę przekroic i usunąć gniazda nasienne . Pomidory udusić i przetrzeć przez sito. Cebulę i marchew obrac i pokroic . Wszystko razem zmiksować , gotować w płaskim rondlu , odparowujac przez 1 - 1,5 godz, mieszając od czasu do czasu , aby się nie przypalilo . Dodać soku z cytryny i pomaranczy ,ocet, cukier i sól do smaku i dalej gotowac . Gdy sos zgestnieje - wkładać do gorących słoików , zamykać i poddawać suchej pasteryzacji tzn. pod kocyk.

Ciasteczka '' eski - floreski ''

Składniki

30 dkg mąki

20 dkg masła

10 dkg cukru pudru

1 jajko

3 żółtka gotowane



Przygotowanie

Żółtka przetrzeć przez sitko, dodać cukier puder, surowe jajko, masło i mąkę.

Wymieszać i zagnieść dość lużne ciasto.

Na wyłożoną blachę papierem do pieczenia wyciskać przez szprycę kółka , gwiazdki, literkę S .

Piec w temp. 180% na jasno złoty kolor.



                                                           Smacznego!!!

piątek, 23 marca 2012

Konfitura z truskawek dla leniwych

Składniki

3 kg truskawek
1 kg cukru



Przygotowanie

Truskawki umyc, rozlozyc na paierowych servetkach do obeschniecia.
Przesypac cukrem i odstawic na 24 godziny.
Na drugi dzien wstawic w rondlu do piekarnika nagrzanego na 148-150 stopni i
"wypiekac" minimum 4 godziny.

Ja wyjmuje z piekarnika po 4 godz. i jesli syrop jest zbyt rzadki /zalezy ile wody maja w sobie truskawki/ to dosmazam normalnie na kuchni gazowej az osiagna potrzebna konsystencje.


Przepis znalazlam na internecie ale blizszych danych brak.

Mango z cebulą

Składniki

-1 niedojrzałe mango
-1 cebula
-2 strączki suszonej ostrej papryki (lub pół łyżeczki pasty chili)
-pół łyżeczki kurkumy
-pół łyżeczki soli
-2/3 szklanki cukru
-ok. łyżeczki oleju do smażenia



Przygotowanie

Mango obierz, usuwając pestkę. Pokrój na kawałki o długości 3-4 cm i grubości 1 cm.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną papryczkę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i podsmaż, aż cebula się zeszkli.

Następnie dodaj pokrojone mango, posyp kurkumą i solą. Dobrze wymieszaj wszystko i podgrzewaj na średnim ogniu pod przykryciem.

Gdy po paru minutach mango jest jeszcze jędrne dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Podgrzewaj całość na minimalnym ogniu tak długo, aż mango będzie miękkie.

Podawaj jak przestygnie.

 

Jest to danie z kuchni indyjskiej.
Smacznego.

szybka surówka marchwiowa

Składniki

1 marchewka
1 cebula
1 ogórek kiszony
1 łyżeczka majonezu
sól, pieprz



Przygotowanie

Posiekać drobno cebulkę i osolić. Ogórka kiszonego obrać ze skórki i drobno posiekać. Marchew zetrzeć na grubych oczkach, wszystko wymieszać, dodać pieprzu i majonezu. To jest surówka "ratunkowa" kiedy nie ma nic do mięsa i ziemniaków, a można ja zrobić bardzo szybko i jest smaczna.

sałatka na grilla - wyjątkowa i mega szybka

Składniki



2 kg pomidorów
20 dkg sera żółtego
4 ząbki czosnku
słoik majonezu winiary



wedle gustu można zmienić proporcje







Przygotowanie

• pomidory pokroić w dużą kostkę (można wcześniej zdjąć skórkę - w zależności od preferencji)
• ser zetrzeć na grubych oczkach
• wycisnąć czosnek
• wszystko razem połączyć i dodać majonez






Można jeszcze doprawić solą i pieprzem ale ja uważam że nie trzeba, czosnek nadaje pikanterii a majonez wystarcza za sól


życzę smacznego

ryba po węgiersku

Składniki

ok 1kg filetów rybnych mrożonych (mintaj,panga itp.)
4 cebule
olej
słoiczek koncentratu pomidorowego

Zalewa:
5 szkl.wody
1 szkl.octu
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
liść laurowy
ziele angielskie

Ciasto do ryb:
3 jajka ubić,dodać 2-3 łyżki mąki.
Musi być dość gęste.



Przygotowanie

Ryby opiec w panierce z bułki tartej lub w cieście,jak kto lubi.
Cebule pokroić na grube plastry,smażyć na złoty kolor na oleju,pilnując aby się nie rozpadły.
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
 
Wszystkie składniki zalewy zagotować,następnie połączyć z przesmażoną cebulą.Zimnym zalać ryby.

Smacznego.

Marchewka z groszkiem

Składniki

450 g zamrożonych marchewek mini (1 opakowanie)
400 g groszku konserwowego (1 puszka)
3-4 łyżki mąki pszennej
woda
sól, pieprz- do smaku


* 1 łyżka to ok 20g



Przygotowanie

Marchewki zalewamy do połowy wodą i gotujemy aż staną się miękkie. Dodajemy groszek (bez zalewy). Oprószamy mąką marchewkę i gorszek (siejemy mąkę przez sitko i równocześnie mieszamy) aż do uzyskania gęstego płynu. Doprawiamy do smaku i podajemy jako dodatek warzywny do obiadu. Smacznego.

czwartek, 22 marca 2012

Placek Delicje Loli

Składniki


2 kg. jabłek
2 galaretki truskawkowe
2 budynie waniliowe
kostka masła
0,5 szkl. cukru pudru




Przygotowanie

Upiec biszkopt.  

Ugotować budyń z cukrem.
Po wystygnięciu zmiksować z kostką masła.
Przesmażyć jabłka.Galaretki rozrobić w 1 szkl. wody-lekko tężejącą wymieszać z jabłkami.Na połowę biszkoptu rozłożyć połowę masy i jabłek,następnie położyć 2 połowę biszkoptu i powturzyć czynność.

mieducha kresowa

Składniki

3 szkl wódki(jak najmocniejszej)
1/2 szkl płynnego miodu
1 niewielka cytryna
szczypta gałki muszkatałowej
1-2 goździki potłuczone



Przygotowanie

Cytrynę umyć we wrzątku i osuszyć.Drobno posiekać wraz ze skórką usuwając pestki.Do gąsiorka lub słoja wrzucić cytrynę i wlać miód i zalać wódką i energicznie potrząsać,aż się alkohol połączy z miodem.Dodać gałkę muszkatałową i goździki.Odstawić na 2-3 miesiące i potem przefiltrować.Klaruje się trudno,więc może być trochę "zawiesista"(mętna),ale jej smak jest wspaniały!!!!!!!
I rzekomo można ją stosować jako lek na przeziębienie(aby nie za dużo,bo oprócz przeziębienia będziemy mieć upojenie alkoholowe !!!)MOCNO GRZEJE

Salatka sledziowa

Składniki

6 ugotowanych jajek
5 ugotowanych buraczkow
500 g ugotowanych ziemiakow
300 g parowek
250 g ogorkow kiszonych
2 cebule
2 jablka
200 g orzechow wloskich
500 g sledzi matiasów
300 g majonezu
szczypiorek



Przygotowanie

Buraczki,cebule, kartofle i ogorki pokroic w kostke, dodac pokrojone w plasterki parowki.
Jablka umyc, nie obierac, sledzie przeciac na pol. Oba skladniki  takze pokroic w kostke.
Wszyskie skladniki wymieszac, dodac orzechy, troche wody z ogorkow, odstawic na noc do lodowki.
Na nastepny dzien dodac majonez, wymieszac i posypac jajkami pokrojonymi w kostke.
Posypac szczypiorkiem.

                            SMACZNEGO !

środa, 21 marca 2012

Sałatka universalna

Składniki

Składniki:
- pół dużego selera
- 2 średnie marchewki
- 1 duży por
- pęczek świeżej cebulki lub szczypiorku lub koperku
- 2 średnie jabłka
- przyprawy: majonez, pieprz, sól, musztarda, sok cytrynowy,



Przygotowanie

Przygotowanie:
-seler obieramy, myjemy i trzemy na tarce na duzych oczkach
- marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach
- por odcinamy końce, płuczemy, przecinamy wzdłuz i kroimy na półplasterki,
- szczypior lub cebulę kroimy na drobno
- jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
- wszystkie składniki przekładamy do salaterki dodajemy pieprz, sól, 1 łużeczke musztardy, sok z cytryny i ok 4-5 łyżek majonezu, nastepnie całość mieszamy
Sałatka jest szybkim i uniwersalnym dodatkiem do wszelkich dań z drobiu pieczonych, dań z grilla, itp.
Jest szybka w wykonaniu i zawiera świeże warzywa tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mniam Mniam Życzę smacznego

Cappucino z serkami homogenizowanymi

Składniki

Składniki na biszkopt:

4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oliwy

Składniki na mase:

1 całe jajko
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku ( ale nie w granulkach !! ja daje mleko Moly )
3 serki homogenizowane o smaku waniliowym 
2 łyżki żelatyny
szklanka ciepłej wody

Poza tym należy przygotować:

2 paczki biszkoptów
opakowanie kawy cappucino,waniliowej (110 gram)
szklanka przegotowanej,gorącej wody
polewa czekoladowa lub orzechowa



Przygotowanie

 Przygotować biszkopt tzn.ubić białka z 4 jaj,dodać żółtka i cały czas miksując dodawać pozostałe składniki.Mase biszkoptową wylać do tortownicy i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Biszkopt po upieczeniu ostudzić.

Przygotować mase:1 całe jajko i żółtka zmiksować na biały puch,dodać masło,dalej miksować.Następnie dodać serki i mleko w proszku.Dalej miksować.
Na koniec dodać żelatyne rozpuszczoną w szklance wody.

Kawe cappucino rozpuścić w szklance gorącej wody.Nasączyć tą kawą upieczony biszkopt.Na to wylać połowe masy,potem układać namoczone w kawie biszkopty,na to wylać reszte masy i znów układać nasączone biszkopty.
Całość polać polewą.
 
Włożyć do lodówki do zastygnięcia. 

Ciasto może z powodzeniem zastąpić tort a przy tym nie jest pracochłonne.

                                 

Z pewnością można to ciasto zrobić z dowolnym cappucino-mnie kusi orzechowe i następnym razem takie właśnie zrobie.
                              
                                   

wtorek, 20 marca 2012

Roladki wołowe śląskie

Składniki


400 g wołowiny na zrazy
2 ogórki kiszone
duża cebula
musztarda ostra
15 g boczku wędzonego lub inna wędzonka 
skórka z kromki chleba razowego (opcjonalnie)

Sos:


1 marchewka
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 średnia cebula
kilka suszonych grzybków
liść laurowy, kilka ziaren ziala angielskiego
1 bulionetka wołowa
1 łyżka przecieru pomidorowego







Przygotowanie

Z kawałka wołowiny wykrawamy 4 kotlety i rozbijamy je na spore płaty. Ogórka i wędzonkę kroimy w paski, cebulęw  kostkę. Rozklepane płaty wołowe smarujemy grubą warstwą musztardy (1 łyżeczka na płat), przyprawiamy solą i pieprzem. Na środku płata układamy pasek ogórka, kawałeczek wędzonki, odrobinę cebuli oraz kawałek pokruszonej skórki od chleba.  Zwijamy zrazy, zakładając boki tak, aby farsz nie wypłynął i dokładnie związujemy nicią.
Gotowe zrazy obsmażamy bardzo dokładnie z każej strony na odrobinie oliwy i masła. Wyjmujemy zrazy, a na patelnie z odrobiną oliwy wrzucamy startą na tarce o średnich oczkach marchew, pietruszkę, selera, cebulę pokrojoną w piórka, pokruszone grzyby oraz przyprawy i bulionetkę. Po kilku minutach smażenia dodajemy 1/2 szklanki wody i wkładamy zrazy. Przykrywamy przykrywką i dusimy na wolnym ogniu okołoo 1,5 godziny

Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą lub z bułkami parowymi.

Ciasto francuskie z parówką.

Składniki



2 opakowania ciasta francuskiego świeżego (gotowe, ale może też być mrożone.które trzeba wcześniej rozmrozić) po 275g
12 plastrów żółtego sera
12 cienkich (twardych,dobrych) parówek
1 żółtko
ziarna sezamu





Przygotowanie

Rozwinąć płaty ciasta francuskiego. Każdy płat podzielić na 6 prostokątów. Na każdym położyć plaster sera i parówkę, której końce nacinamy na krzyż na głębokość ok.2 cm. Zwijać po przekątnej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba jej smarować tłuszczem), ułożyć ciasto z parówkami , posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 210 stopni (termoobieg). Piec ok.20 minut. Można podawać z keczupem, ew. sałatką z warzyw.

oszczędny sernik na zimno

Składniki

3 galaretki
2 serki homo
2 śnieżki
1 szkl mleka
1 łyżka żelatyny



Przygotowanie

Zelatyne namoczyć w troche wody
2 galaretki namoczyć w 1 szklance wody i zostawic na jakąś godzinę można dłużej
ubić śniezki w szklance mleka
galaretki podgrzać do rozpuszczenia i tak samo żelatynę rozpuścic i wlac do galaretek
do wystudzonych galaretek dodać serki i wymieszac mikserem potem tą masę pomału wlewać do śnieżek i miksować do połączenia sie w jednolita mase to wylac na blaszke srednica 20 cm ( moze byc troszke wieksza).
Wstawic do lodówki jak zgestenieje zalać galaretką mozna dodać pod spód rodzynki czy jakies owoce (ale jak bida w portfelu nie trzeba nic, ciasto i tak pyszne)

poniedziałek, 19 marca 2012

szybkie ciasto mocno czekoladowe bez mąki

Składniki

200 g czekolady (2 tabliczki)
200 g masła (zazwyczaj jest to ok. 4/5 kostki)
4 jajka
pół szklanki cukru
słodka śmietanka do ubicia 250 ml (szklanka)



Przygotowanie

1. Masło + połamana czekolada - stopić na parze
2. Żółtka z ok. połową cukru ubić na kogiel - mogiel
3. Kogiel mogiel połączyć z roztopionym masłem z czekoladą
4. Ubić pianę z białek (ze szczypta soli). Do ubitej dodać resztę cukru
5. Delikatnie wymieszać pianę z masą czekoladową
6. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
7. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. (w tradycyjnych piekarnikach, gdzie piecze się na ogniu  (mały ogień) zazwyczaj trzeba piec odrobinę dłużej (jakies 10 min). 

Przed podaniem posmarować bitą śmietaną. Słodzić wedle uznania, ja zazwyczaj daję 3 łyżeczki cukru.

To ciasto już tak ma, że w pieczeniu rośnie, a po wystygnięciu lekko opada. Nie ma się czym przejmować :)

kurczak marokański

Składniki

kurczak- 4 pałki+ 2 lub cztery piersi
sól, pieprz, papryka słodka
jedna szklanka rosołku
4 liście laurowe, estragon, imbir
1 okazała cebula
1 łyżka miodu
garść rodzynek
odrobina maggi
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
mąka do zagęszczenia





Przygotowanie

Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i zalać rosołem. Następnie dodać rodzynki, estragon, imbir i liść laurowy. Dusić ok 1 godzinę, w razie potrzeby można dolać trochę wody. Wyjąć kurczaka. Na patelni podsmażyć cebulę, połączyć z rosołem z kurczaka, dodać łyżkę miodu, maggi, sos sojowy, musztardę, ząbek czosnku wyciśnięty i zagęścić mąką. włożyć kurczaka i dusić jeszcze przez ok pół godziny.

Danie podaje się z ryżem i najlepiej z kapustą pekińską (ja robię to tak- kapuste skroić do miski i wymieszać z sosem na który składa się 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, ok pół cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, łyżeczka musztardy, pieprz, sól do smaku)

Życzę smacznego

sobota, 17 marca 2012

Zupa krem ziemniaczany z gałką i imbirem

Składniki

0,5 kg ziemniaków
1 mały seler korzeniowy
10 dag boczku wędzonego
1 kostka bulionu warzywnego
1 kostka bulionu o smaku wędzonki
skórka z wędzonego boczku
210 ml słodkiej śmietanki 18 %
po 0,25 łyżeczki gałki muszkatałowej i imbiru
sól i biały pieprz do smaku



Przygotowanie

Do 1 litra wody wrzucić obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki i seler. Dodać kostki bulionowe i skórę z boczku. Gotować do miękkości. Wyjąć skórę z boczku i wszystko zmiksować blenderem. Dolać śmietanę i doprawić do smaku przyprawami (ilości gałki muszkatalowej i imbiru podałem orientacyjnie- każdy powinien dostosować do swojego smaku...).
Boczek pokroić w cienkie paseczki i zesmażyć na patelni.
Zupę nalewać do miseczek i nałożyć do każdej po łyżeczce zesmażonego boczku.

Zupka niby prosta, ale bardzo wykwintna w smaku.

piątek, 16 marca 2012

Sos czosnkowy - z ogórkiem zielonym

Składniki

200 g serka homogenizowanego


2-3 łyżek majonezu


3 ząbki czosnku


1/4 średniego zielonego ogórka


sól,pieprz





Przygotowanie

Czosnek przecisnac przez praske. Ogórka zatrzec na tarce. Wszystko wymieszac. Doprawic solą i pieprzem do smaku.

Biszkopt cappuccino.

Składniki



na ciasto:
6 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu

na masę:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 szklanki mleka
1 margaryna lub masło
rodzynki i wiórki kokosowe

na wierzch ciasta:
4 torebki cappuccino Mokate (takie na jedną porcję cappuccina)
2 bite śmietany w proszku (takie do ubijania z mlekiem)
1 szklanka mleka
1,5 łyżki żelatyny





Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać małymi partiami cukier puder. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Wszystkie składniki (to ważne) dodajemy stopniowo w małych ilościach nie przerywając ubijania i mieszamy zawsze w jedną stronę. Wylać ciasto na dużą blachę, natłuszczoną i posypaną bułką tartą i piec ok 30 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleka, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Na koniec wrzucić bakalie i wymieszać. Przełożyć masą biszkopt. Zagotować szklankę mleka i rozpuścić w niej cappuccino, wystudzić. Zmiksować z bitą śmietaną w proszku. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 0,5 szklanki gorącej wody i ostudzoną. Włożyć na wierzch ciasta, rozsmarować. Ja udekorowałam wiórkami kokosowymi i słodkim kakao.
Smacznego.

ryba po rosyjsku

Składniki

1/2 kg filetów ryby,
1 łyżka soku z cytryny,
1 mała główka białej kapusty (ok 1 kg),
2 duże cebule,
3 łużki miodu,
2 łyżki kaparów,
2 łyżki zielonych oliwek,
2 kiszone ogórki,
2 pomidory,
ser zółty oraz bułka tarta do posypania,
pieprz,
masło.



Przygotowanie

Filety ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem, wstawić do lodówki.
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka i udusić z 2 łyżkami masła, miodem i 1/2 szkl wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle. Gdy kapusta będzie już miękka i odparuje woda, lekko ją wystudzić i dodać kapary, pokrojone w paseczki oliwki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz pokrojone w kostkę pomidory i usmażoną cebulę.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę uduszonej i wymieszanej z dodatkami kapusty, następnie ułożyć filety z ryby i przykryć drugą połową kapusty.
Posypać tartą bułką i żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
(do kapusty można dodać zasmażkę)

czwartek, 15 marca 2012

Zapiekanka Jabłkowo-ryżowa

Składniki

1 kg jabłek
szklanka ryżu
mleko
masło
cynamon
cukier
sól



Przygotowanie

ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i mleku tak pol na pół na gęsto. obrane jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn. połowę ryżu rozłożyć na średniej wielkości tortownicy. posypać cukrem i włożyć kilka kawałeczkó masła. przykryć połową jabłek posypanych cukrem i cynamonem. na to położyć drugą połowę ryżu i resztę jabłek. zapiekac w piekarniku w temp. 200 stopni okolo godziny

wtorek, 13 marca 2012

Ptasie mleczko kasi

Składniki

biszkopt z 4 jajek
masa:
60 dag białego sera
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
galaretka truskawkowa
''Ptasie mleczko'':
3 białka
3 łyżki cukru
galaretka cytrynowa
do dekoraji:
kokos



Przygotowanie

sposób wykonania:
upiec biszkopt,ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą
wymieszać z aromatem rumowym.
Masło utrzeć z żółtkiem,dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową
rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.
Białka ubić z cukrem,dodać tężejącą galaretkę cytrynową
rozpuszczoną w 1 szklance wody.i wyłożyć na masę z serem.

Posypać z kokosem i włożyć do lodówki na 3 godziny.Smacznego

Wątróbka z ziołami

Składniki

1/2 kg wątróbki drobiowej
3 cebule
1/2 szkl. śmietany 18%
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szkl. bulionu, np. z kostki
1/2  łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
3 łyżeczki musztardy
3 łyżki oleju
sól, pieprz
mleko do moczenia wątróbki (niekoniecznie)



Przygotowanie

Wątróbkę myjemy, wycinamy żyłki i zalewamy na około 2 godziny mlekiem. Jeśli nie mamy czasu, po prostu rezygnujemy z moczenia wątróbki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy  wyjętą z mleka umytą i osuszoną  wąróbkę, posypujemy pieprzem. Obsmażoną wątróbkę  wyjmujemy z patelni do innego naczynia. A na patelnii rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w  półkrążki cebule i szklimy.  Po chwili dodajemy mąkę i chwilę smażymy mieszając, wlewamy bulion. Zagotowujemy zasmażkę, dodajemy musztardę, majeranek, tymianek, mieszamy i dodajemy do sosu  wątróbkę.
Całość dusimy przez 15 minut na małym ogniu,  od czasu do czasu mieszając. Na koniec duszenia dodajemy śmietanę, solimy do smaku i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków.


poniedziałek, 12 marca 2012

Ambrozja vel Marshmallows (słodka kolorowa uczta)

Składniki

1 puszka owoców mix tropikalny,
6 łyżek kwaśniej śmietany,
2 paczki Marshmallows (ok 300g),
7 łyżek soku owocowego z puszki.



Przygotowanie

Pianki, jeśli są duże, kroimy na mniejsze kawałki. Z owoców odlewamy sok. Do dużej salaterki dajemy same owoce, pianki, śmietanę i sok. Wszystko razem mieszamy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Podajemy w pucharkach

sobota, 10 marca 2012

Ziemniaczane krokiety z jajkami

Składniki

SKŁADNIKI

- 75 dag  ziemniaków
- jajko
- sół
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki tartej bułki
- olej do smarzenia

SKŁADNIKI NADZIENIA

- 4 jajka na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki gestej śmietany
- sól i pieprz



Przygotowanie

ziemniaki obrać, ugotować przestudzic i zemlec na maszynce.
. ziemniaki wymieszac z jajkiem, masłem, mąką i sola. Ciasto ziemniaczane rozwałkowac na stolnicy nastepnie pokroic na prostokaty. Posiekane jajak i zielenine wymieszac ze smietana, przyprawic sola i pieprzem .
Na kazdy kawałek ciasta nałożyc porcje farszu - zrolowac i skleic brzeg.
krokiety otoczyc w tartej bułce. Do rozgrzanego oleju wkładac krokiety smażyc w głebokim tłuszczu na złoty kolor.

podawac z surówka z białej kapusty oraz sosem pomidorowym

-------------
Smacznego

Boczek wędzony

Składniki

na jeden kilogram boczku bierze się:


50 g wyprażonej soli kuchennej,
3 g saletry,
oraz przyprawy:1 g pieprzu, 1 g ziela angielskiego,1 g majeranku, kawałek liścia laurowego.




Przygotowanie

Boczek pociąć na kawałki.
Przyprawy rozdrobnić, wymieszać z solą i saletrą.
Częścią tej mieszanki natrzeć boczek ze wszystkich stron i układać je skórą do dołu w garnku kamiennym równomiernie przesypując resztą mieszanki peklującej.
Boczek nakryć wyparzonym talerzem lub denkiem, obciąża i umieszcza w chłodnym pomieszczeniu. Co kilka dni sprawdzamy stan boczku i przekładamy kawałki z dołu na wierzch, a z wierzchu na dno.
Po 2 - 3 tygodniach boczek moczy się w zimnej wodzie w ciągu 1 - 2 godzin, obmywa w ciepłej i wiesza, aby obciekł i obsechł.
Następnie boczek wędzi się w ciepłym dymie w ciągu 1 - 2 dni, im boczek grubszy, tym dłużej 


piątek, 9 marca 2012

pyszniutki torcik truskawkowy

Składniki



SKŁADNIKI NA BISZKOPT:TORTOWNICA OKOŁO 20CM4 JAJKA 3/4 SZKLANKI CUKRU 3/4SZKLANKI MĄKINIEPEŁNA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIACACAO(OKOŁO 2 ŁYŻEK)SKŁADNIKI NA MASĘ:600ML.ŚMIETANY KREMÓWKI2 ŁYZKI ŻELATYNY (CZUBATE)TRUSKAWKI OKOŁO 350GRAMCUKIER WANILIOWY



Przygotowanie

BIAŁKA ODDZIELIC OD ŻÓŁTEK .UBIĆ BIAŁKA NA SZTYWNO NASTEPNIE DODAC CUKIER I ŻÓŁTKA PO CZYM UBIJĄĆ DALEJ .MĄKĘ Z PROSZKIEM I CACAEM PRZESIAĆ PRZEZ SITO WTEDY BISZKOPCIK WYJDZIE PUSZYSTY DO UBITEJ MASY JAJECZNEJ DODAWAC STOPNIOWO MĄKĘ Z PROSZKIEM I CACAEM  MIESZAC DELIKATNIE DREWNIANĄ ŁYŻKĄ CIASTO WYLAC DO WYSMAROWANEJ I WYŁOŻONEJ PAPIEREM BĄDZ WYSYPANEJ BUŁKĄ TARTĄ TORTOWNICY .PIEC W 180 STOPNIACH OKOŁO 20 DO 30 MINUT.JA CIAST PIEKE W ELEKTRYCZNYM PIECYKU I BISZKOPCIK PIECZE SIĘ 20 MINUT.BISZKOPT JEST UPIECZONY GDY CIASTO ODCHODZI OD FORMY.BLACIK PRZEKROIĆ NA 4 CZĘŚCI.
MASA: SMIETANĘ PODZIELIC NA 2 CZĘŚCI .JEDNĄ CZĘŚĆ UBIĆ Z CUKREM WANILIOWYM I DODAĆ DO NIEJ  ŻELATYNĘ ROZPUSZCZONĄ W ODROBINIE WODY (ŻELATYNĘ WCZEŚNIEJ NAMOCZYĆ W OKOŁO 2-3 ŁYŻKACH WODY NASTĘPNIE JĄ PODGRZAC NA MAŁYM OGNIU ABY SIE ROZPUŚCIŁA) KAWAŁKI TRUSKAWEK A DRUGA CZĘŚĆ UBIĆ RÓWNIERZ Z CUKREM WANILIOWYM I DODAC ŻELATYNĘ   ORAZ CZĘŚĆ ZMIKSOWANYCH TRUSKAWEK( NIE ZA DUŻO PONIEWARZ ŚMIETANA MOŻE SIĘ NIE ŚCIĄĆ ALBO DODAC WIĘCEJ ŻELATYNY DO TEJ MASY) PRZEŁOŻENIE TORCIKA:BLACIK CACAOWY,
CZĘŚĆ MASY Z KAWAŁKAMI TRUSKAWEK,BLACIK CACAOWY,MASA ZE ZMIKSOWANYMI TRUSKAWKAMI,BLACIK CACAOWY,MASA Z KAWAŁKAMI TRUSKAWEK BOKI I WIERZCH TORCIKA WYSMAROWANY POZOSTAŁĄ MASĄ ZE ZMIKSOWANYMI TRUSKAWKAMI. WIERZCH  TORCIKA UZDOBIC WEDŁUG GUSTU ŻYCZE UDANEGO WYPIEKU









 

sałatka pyyycha

Składniki

puszka ananasa
25 dag żółtego sera
puszka kukurydzy
10 dag rodzynek
3 jajka ugotowane na twardo
majonez
1-2 ząbki czosnku



Przygotowanie

Rodzynki trzeba sparzyć,pozostałe składniki kroimy w kostkę , dodajemy majonez  i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wstawiamy na godzinkę do lodówki a póżniej zjadamy ze smakiem

chinese fried rice- bdb

Składniki

3/4 szkl posiekanej cebuli
2 1/2 lyzki oleju
1 jajko- rozbeltane
3 krople oleju sezamowego
1/2 szkl posiekanej marchewki(ja robie paseczki)
4 szkl ugotowanego ryzu
4 galazki szczypiorku posieknego
2 szkl bean sprouts lub pedow bambusa
2 lyzki sojowego sosu


.



Przygotowanie

1.Rozgrzac lyzke oleju w woku.Wrzucic posiekana cebule i podsmazyc na braozwo

2.Na innej patelni usmazyc nasze rozbeltane jajko na ala omlet, a nastepnie pokroic go na male kawalki.
3. DO woka wrzucic reszte skladnikow( oprocz ryzu i jajka) i podsmazyc przed 5 minut az marchewka zrobi sie mieksza( nie miekka).
4. Na koncu dodac ryz i jajko - wszystko dokladnie wymieszac, i smazyc na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut
5. Na samym koncu dodac bialego pieprzu


Jak dla mnie relewacja, nalezy jednak uwazac poniewaz sos sojowy ma to do siebie ze jest slony, a wiec najlepiej gotowac ryz bez soli

tortilla de patatas

Składniki

Od dawna mieszkam w Hiszpanii i to co najbardziej lubią Hiszpanie do kanapki (?) lub schrupać z chlebkiem w barze na śniadanie to omlet ziemniaczany czyli tortilla de patatas.

składniki:


4 średnie ziemniaki (jeśli ktoś woli więcej to dodaje według uznania)
cebula drobno krojona (można dodać ale nie trzeba, ja wolę bez)
3 -4 jajka
sól, pieprz

Moi rodzice w ramach ekstrawagancji dodają kiełbaskę, szynkę coby mniej wegetariańskie było :)



Przygotowanie

ziemniaki obieramy i kroimy na plastry grubosci 4 mm rozgrzewamy patelnię z olejem, tak na dwa palce (jeśli ktoś woli, ziemniaki można wcześniej ugotować zamiast smażyć) jeśli dodajecie cebulę to razem z ziemniakami smażyć, aż do zmięknięcia ziemniaków (nie smażyć na frytki), najlepiej na wolnym ogniu po usmażeniu, a raczej ugotowaniu w oleju odlać cały tłuszcz z patelni. rozbełtać jajka z solą i pieprzem i dodać do nich ziemniaki wymieszać delikatnie i wrzucić na tę samą patelnię smażyć, do czasu aż jajka zetną się na wierzchu wziąć talerz o średnicy patelni, nakryć patelnię, zrzucić tortillę i zsunąć nieupieczoną część. poczekać 2-3 minuty i gotowe.

Łopatka z warzywami

Składniki

50 dkg łopatki
1 mała główka białej kapusty
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 średniego selera
2 średnie cebule
2 pomidory
sól, pieprz




Przygotowanie

1. Mięso pokroić w plastry, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

2. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Kapustę i cebulę drobno zszatkować.

3. Warzywa wraz z mięsem włożyć do głębokiego rondla, zalać wrzącą wodą i dusić pod przykryciem.

4. W międzyczasie przesmażyć pomidory obrane ze skórki.

5. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodać przetarte pomidory. Muszę przyznać, że ja dodaję z puszki 2 całe pomidory bez skóry i efekt jest ten sam.

6. Doprawić potrawę solą, pieprzem, jak ktoś lubi wybranymi ziołami.

Jest to smaczne danie. Łatwe do wykonania. Wychodzi go sporo, więc gdy jest mniej osób można przeznaczyć połowę wskazanych warzyw.



Sałatka makaronowa z brokułem i kurczakiem

Składniki

Proporcje są oczywiście luzne, można je zmieniać w zależności od upodobań


1 brokuł


makaron z 2 opakowań zupki chińskiej

1,5 filetu z kurczaka

2 duże ogórki kiszone

mału kubek jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

sos czosnkowy Knorr

sól, pieprz







Przygotowanie

Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie (tak by był lekko twardy), następnie studzimy i kroimy na kawałki.

Makaron zalewamy gorącą wodą i czekamy aż zmięknie. Później odcedzamy i zostawiamy do wystygniecia.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni.

Ogórki również kroimy w kosteczkę.

Wszystko razem łączymy i zalewamy jogurtem wymieszanym z majonezem i sosem czosnkowym. Doprawiamy solą i pieprzem.






czwartek, 8 marca 2012

jaja z łososiem w galarecie

Składniki

4 jajka ugotowane na twardo
8 plasterków wędzonego łosaosia
1 szklanka bulionu warzywnego
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki żelatyny
 cytryna ,pomidory ,zielona pietruszka.



Przygotowanie

Ugotowane jajka przekroic na pól ,na każde położyc łyżeczkę majonezu i owinąc je plasterkiem wędzonego łososia.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić w gorącym bulionie mieszając,doprawic do smaku.Jajka przybrać  cząstkami  cytryny i pomidora.Zalać gęstniejącą galaretką, odstawic do zupełnego zastygnięcia.

Salatka szpinakowa

Składniki

Szpinak (liście)
Ogórek świeży
Pomidor
Jajko
Skwarki z boczku wędzonego
Ser Rokpol
Cebula czerwona

Sos:
- sos knora włoski
- czosnek (sporo)
- musztarda ok. 1 łyzeczki
- woda
- olej (lub oliwa z oliwek)
- szczypta cukru
- sok z cytryny ok. 1 łyżeczki
- odrobina pieprzu



Przygotowanie

Sos:
składniki łączymy dowolnie w jednym naczyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej zalewy.

Ogórka kroimy w 1/2 (plasterki), pomidora i jajko w ćwiartki, drobno kroimy wedzony boczek, ser ścieramy na tarce a cebule kroimy w cienkie plasterki (ilosc cebuli wedlug uznania). Calość składników mieszamy razem z liśćmi szpinaku i zalewamy sosem:) Warto odstawic przygotowana sałatkje na kilka minut do lodowki aby dobrze sie przegryzłą:)
Pozdrawiam i życzę smacznego.

Ciastka warszawskie z kremem

Składniki

20 dag margaryny1 1/2 szklanki mąki4 jajka1/3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 proszek do pieczenia (mały 17g)
1 cukier waniliowy




Przygotowanie

Tłuszcz ucieramy z cukrem dobiałości, dodajemy cukier waniliowy,  żółtka, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Do utartej masydodajemy mąkę na przemian z mlekiem, na koniec ubitą pianę, piec ok. 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie części smarując kremem czekoladowym na wierzchu. Pokroić w kwadraty i obsypac okruchami.

środa, 7 marca 2012

Barszcz Nony

Składniki





Przygotowanie

To jest przepis Nony, znajomej lekarki z Moskwy na barszcz (i na szczi)



Pizza Dietetyczna zdjęcia

Składniki

CIASTO NA PIZZE - 1963KCAL :
-pół kostki chudego twarogu; ok. 150g - 150Kcal
-250ml ciepłej wody/chudego mleka 0,5% - 108Kcal
-pół kostki drożdży, ok50g - 46Kcal
-przyprawa PRYMAT do pizzy, (odjąc dwie łyżeczki do sosu)
 MĄKA :
-150g mąki pszennej typ 500 - 513Kcal
-150g mąki kukurydzianej - 508Kcal
-200g mąki pszennej GRAHAM (razowa) typ 1850 - 644Kcal


SOS NA SPÓD - 126KCAL :
-2 ząbki czosnku - 6Kcal
-1/3 puszki pomidorów w kawałkach - 20Kcal
-1/3 szklanki jogurtu naturalnego 0% - 40Kcal
-2 łyżeczki przyprawy PRYMAT do pizzy,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego - 30Kcal
-2 łyżki musztardy - 30Kcal








Przygotowanie

Z podanego przepisu wychodzą 2 średnie pizze,
bądź jedna duża na odrobinie grubszym cieście.
Pizze można jak najbardziej spożywac na diecie nie mając wyrzutów sumienia.
Dzięki twarogowi uzyskamy cienki wilgotny, a zarazem chrupiący od dołu spód do pizzy o wyśmienitym smaku. 
PIZZE pieczemy ok. 50 minut w 220 stopniach (termoobieg)

KALORYCZNOSC:
-2 duże pizze po 35cm średnicy (sos+spód) = 2089 Kcal,
-1 duża pizza 35cm średnicy (sos+spód) = 1044,5 Kcal
-1 pizza = 10 kawałków = 1 kawałek 100 Kcal (sos+spód)



CIASTO :
1. W dużej misce mieszamy wszystkie mąki.
2. Do mąki dodajemy przyprawę do pizzy.
3. W małej miseczce rozgniatamy widelcem twaróg; dodajemy do mąki.
4. W ciepłej wodzie/mleku rozpuszczamy drożdże.
5. Zagniatamy ciasto, w razie gdy ciasto klei się do rąk - podsypac mąki.
6. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 10 minut).

SOS :
1. Czosnek siekamy na drobno.
2. W małym rondelku łączymy wszystkie składniki.
3. Gotujemy 5 minut.
4. Odstawiamy do przestygnięcia

A tu przedstawiam moją wersje składników oraz zdjęcia
Dodatki:
-250g pieczarek,
-pół puszki groszku,
-pół puszki kukurydzy,
-papryka świeża/konserwowa,
-1 duża cebula,
-pierś z kurczaka/chuda szynka,
-odrobina żółtego sera na spód,
-ew. brokuły.


SMACZNEGO!
 

Utwór na Pierogi ze Śliwką

Składniki

 
 Potrzeba:

 – śliwki suszone - kalifornijskie;
    – (względnie: śliwki świeże);
 – ciasto pierogowe >> zobacz;

 polewa, np:

 – śmietana:
    – z cukrem;
    – osłodzona z wanilią;
 – masło.
_        _
\`  \   / v /
\   V   /
/ .   . \
=\   T   /=
/   v   \
/ \ \  / / \
____\   "  "   /____
(_______/^\_______)

shoffix
* * * * * * * *



Przygotowanie

 
Brzmienie utworu:

Umyj ręce!

Zagnieć ciasto pierogowe.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką kółka, na wewnętrzną stronę połóż śliwkę i zlep brzegi ciasta.

Wrzucaj pierogi porcjami na osolony wrzątek, gotuj przez około 2 minuty od wypłynięcią pierogów.

Podawaj na stół w półmisku - jeżeli w wersji z masłem,
bądź też polane na talerzach śmietaną.

Informacje dodatkowe:

 – co tu dużo mówić, smaczne to :)
 – przepis według sugestii joli;


q:-)  s m a c z n e g o  (-:p 
 
 

Babka pomarańczowa

Składniki

1 szklanka mąki tortowej (szklanka=250 ml)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
6 jajek
250 gram margaryny
1 szklanka cukru (szklanka=200 ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka suszonej mielonej skórki pomarańczowej
15 kropel zapachu pomarańczowego

Polewa czekoladowa:
6 kostek białej czekolady



Przygotowanie

Całe jajka ubić z cukrem aż urosną i zbieleją, dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać, dodać wrzącą margarynę, skórkę i zapach pomarańczowy.
Wszystko wymieszać, blaszkę na babke wysmarować lekko olejem, wlać ciasto.
Piec w 180 st C około 55, min do suchego patyczka.
Gotową wystudzoną babkę,  polać polewą czekoladową i posypać startą białą czekoladą.
 
Smacznego.
 

Rozmaite bułeczki kasiuli 5 różności

Składniki

 


Przepis na ok 20 bułek o 5 różnych smakach:


Ciasto podstawowe:


200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
100 g drożdży
3 łyżki oliwy
2 łyżki letniego mleka
1 jajo
1 łyżeczka soli
½ łyżeczka cukru


1 jajo do smarowania

 
I  bułeczka:


1 łyżka miodu
2 łyżki słonecznika
2 łyżki posiekanej śliwki suszonej

 
II  bułeczka:


1 trójkąt serka topionego
1 mała cebula
1 łyżka maku

 
III bułeczka:


½ czerwonej słodkiej papryki
½ łyżeczka przyprawy chilli

 
IV  bułeczka:


2 ząbki czosnku
100 g tartego sera żółtego

 
V  bułeczka:


1 łyżka rodzynek
1 łyżka płatków owsianych



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 





Przygotowanie

Ciasto podstawowe:
Wszystkie składniki na ciasto podstawowe dokładnie zagnieść, uformować rulon, podzielić na 5 części:
I ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na I bułeczkę:  
II ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na II bułeczkę:
III ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na III bułeczkę:
IV ciasto: Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na IV bułeczkę:
V ciasto:
Jedną część ciasta podstawowego zagnieść z dodatkami na V bułeczkę:

Formujemy warkoczyki lub okrągłe bułeczki. Smarujemy rozbełtanym jajem.

Pieczemy (200 stopni) ok. 25 min aż bułeczki ładnie się zrumienią.

Buły po przekrojeniu:

Takie bułeczki można jeść z serkiem czy wędliną, jednak same w sobie są bardzo aromatyczne! Polecam
Smacznego

Grillowany pstrąg bardzo aromatyczny kasiuli

Składniki

2 pstrągi (lub 4 filety)
4 łyżki oliwy z pomidorów suszonych (ewentualnie zwykłej oliwy)
ok. 6 ziaren pieprzu
ok. 4 goździki
ok. 4 ziarna ziela angielskiego
ok. 2 łyżeczki vegety
ok. 1 łyżeczka świeżego tymianku 
cytryna
pietruszka





Do takiej rybki polecam moją suróweczkę z pora:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis43538.html#comments






Przygotowanie

Rybki oczyścić, umyć, odciąć łebki, ogonki. Wyciąć szkielet (jeśli lubimy zupy rybne szkielet schować do lodówki).


Rybki przeciąć na pół tak by powstały 4 płaty. Moi domownicy lubią rybkę ze skórą, ja nie koniecznie - dlatego jeden płat ryby pozbawiam skóry (skóra łatwo schodzi, wystarczy ją pociągnąć - lekko od czasu do czasu podważam nożem).


Każdy płat ryby kładę na folii, posypuję przyprawami (wszystkie przyprawy wrzucam do moździerza i zagniatam – świeże przyprawy nadadzą rybie intensywniejszy smak. Polewam oliwą pomidorową (mój tajny składnik, który ewentualnie można zastąpić oliwą).

 

Filety zawijamy w folię (szczelnie):

Ja robię tą rybkę na grillu piecze się ok 25 min. Ale z powodzeniem możemy ją upiec w piekarniku ok 20 min (180 stopni). Podajemy z plastrami cytryny i posiekaną świeżą pietruszką.

 

 

 

 

 

 

 

Jajka po japońsku

Składniki

Jajka ugotować na twardo (u mnie 5 jajek czyli 10 połówek)
1/2 groszku konserwowego lub cały jak kto lubi
cebula pokrojona w kosteczkę
ogórek konserwowy lub kiszony
śledź w occie, nie solony
majonez
sól, pieprz, papryka słodka w proszku do posypania
papryka konserwowa do ozdoby




Przygotowanie

Na talerz najpierw dać śledzia, potem na niego ogórek i na ogórek połówkę jajka, i tak samo zrobić z resztą.
Posypać groszkiem, cebulą, posmarować majonezem.
Przyprawić wg. uznania.





Smacznego.

wtorek, 6 marca 2012

Zielona mila

Składniki

2 cl wodki
2 cl blue curacao
1 cl soku z cytryny
5 kostek lodu
sok z pomaranczy do wypelnienia



Przygotowanie

Wodke, sok z cytryny i blue curacao wlac do szklanki, dodac lod i dolac do konca soku z pomaranczy. Wymieszac lyzka barowa.




Przepis ten powstal po przeczytaniu komentarza do blekitnej laguny, ktory napisala kinga_d. Dzieki jej podpowiedzi powstal oto ten drink, za co bardzo dziekuje.



            

niedziela, 4 marca 2012

Kiełbasa po węgiersku

Składniki

Kielbasa toruńska, podwawelska lub inne podobne( ilośc zależy od tego na ile osob przygotowujemy , jak zostanie to mozna odgrzac na drugi dzień),
cebula, ( na poł kg kielbasy daje 3 duze cebule),
2 ząbki czosnku ( jak ktos lubi to mozna dac więcej),
koncentrat pomidorowy ( zawsze dodaje na oko),
sól , pieprz, papryka slodka i ostra.



Przygotowanie

Kielbasę kroimy na półplasterki i obsmażamy na silnym ogniu z dod 1 lyzki oleju.
Cebulę kroimy w piorka, czosnek w plasterki , dodajemy do kielbasy i smażymy razem 2-3 min.
dolewamy troche wody dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i dusimy pod przykryciem aż cebula bedzie miękka a woda wyparuje zrobi nam sie gesty sos. ( ok 10 min.)
Podajemy z bagietką lu makaronem.
Smacznego!!!!!!!

wołowina po turecku

Składniki

4 steki wołowe
6 ząbków czosnku
1/2 szklanki oleju
5 ziemniaków 4 pomidory
1/2 kubka jogurtu naturalnego pęczek natki pietruszki sól
 pieprz



Przygotowanie

Steki lekko rozbijamy i nacieramy zgniecionym czosnkiem, przyprawiamy a następnie dusimy na oleju w niskim rondlu pod przykryciem Po 40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i orane ,pokrojone pomidory Dusimy jeszcze 30 minuti doprawiamy sos jogurtem Przed podaniem posypujemy posiekaną natką Danie jest bardzo aromatyczne i pyszne Najlepiej smakuje z ryżem i turecką sałatką z ogórków

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Składniki



1 kg.ziemniaków ugotowanych


1 jajko


1 cebulka


sól,pieprz


grzyby suszone(dowolna ilość jak kto lubi)

1 sos grzybowy w paczce





Przygotowanie

Ziemniaki ugotować ,pognieść dodać jajko surowe i podsmażoną cebulkę doprawić solą i pieprzem i wygnieść.

Grzyby suszone ugotować,wyjąć posiekac,podsmażyć na patelni z cebulką zrobić sos dolewając wody i wsypując sos w paczce.

Formujemy placki i smażymy na oleju na złoty kolor polewamy sosem i gotowe.

Bardzo łatwe i szybkie danie:)


na zdjęciu wersja bez sosu.

sobota, 3 marca 2012

Kolorowa rybka w galarecie wg Różyczki

Składniki

4 filety dowolnej ryby(dałam kostki mintaja)
2 jajka na twardo
1 pomidor do dekoracji
kilka liści sałaty
kilka rzodkiewek
3 szklanki wody
3 czubate łyżeczki żelatyny
majonez do dekoracji
cukier do smaku
sól
sok z cytyny
pieprz
1/2 kostki warzywnej
2 plasterki cytryny



Przygotowanie



Mrożone kostki mintaja zalać wodą,dodać kostkę warzywną, gotować na malutkim ogniu około 10 min od zagotowania.
Naczynie do ryby udekorować sałatą,wyłożyć łyżką cedzakową rybę, ułożyć na półmisku.
Udekorować jajkiem,pomidorkiem,rzodkiewką cytryną i tym na co mamy ochotę.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody zamieszać,odstawić do spęcznienia.
Wywar po rybie przecedzić przez gęste sitko 2 razy,następnie jeszcze raz przez gazę.
Postawić na kuchni i zagotować,do wywaru dodać namoczoną żelatynę i rozpuścić(ja moment gotuje około 5 sek)
Doprawić wywar odrobiną cukru,pieprzu i soku z cytryny.
Odstawić do wystygnięcia,ścinającym się wywarem,polewać rybę aż do wyczerpania galaretki,odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Udekorować majonezem.
Smacznego
Rybka jest bardzo lekka i smaczna:) polecam

piątek, 2 marca 2012

Zupa fasolowa po meksykańsku

Składniki

Zupa z czerwonej fasoli, o ciekawym kolorze i niebanalnym smaku.

25 dag czerwonej fasoli,
5 dag wędzonego boczku,.
1 cebula,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
5 dag tartego żółtego sera,
majeranek,
ostra papryka,
sól.



Przygotowanie

Fasolę namocz na noc w 1,5 litra wody. Nazajutrz gotuj w tej samej wodzie, dodając posiekaną cebulę, majeranek i sól aż do rozgotowania. Zmiksuj. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż z koncentratem pomidorowym i ostrą papryką, podlewając zmiksowaną już zupą. Dodaj do zupy, gotuj 2-3 minuty. Podawaj w miseczkach posypaną tartym serem a jako dodatek podsmażone na chrupko tortille lub po prostu grzanki z bułki.


Źródło: Tadeusza Olszańskiego "Wędrówki po kuchniach świata"

Tort pomarańczowo - biszkoptowy

Składniki

Biszkopt jasny:


4 jajka
4 lyżki mąki pszennej (czubate)
1 łyzka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pieczemy dwa biszkopty jasne( kazdy z 4 jajek)

Biszkopt pomarańczowy:


1 duża pomarańcza
5 jaj
o,5 szk. cukru kryształu
1 łyżka kakao
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szk. orzechów mielonych

Pieczemy dwa biszkopty pomaranczowe (kazdy z 5 jajek)

Krem pomarańczowy:


2 margaryny palma
1 masło 82 % tłuszczu
5 jajek
0,5 szk. cukru kryształu
2 galaretki pomarańczowe
3 łyzki spirytusu




Przygotowanie

Biszkopt pomarańczowy:
Pomarańcze w calości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min, następnie odcedzić i zalać zimną wodą, pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe skladniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zdrapujemy widelcem skorkę, aby zapobiec oddzielaniu się ciasta od kremu. Biszkoptów pomarańczowych nie nasaczamy ponieważ są wilgotne.

Biszkopt jasny:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając, gdy masa będzie się robić szklista dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwileczkę ubijamy do połączenia się skladnikow. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zdrapujemy widelcem skórkę.Biszkopty jasne nasączamy ponczem (woda, cukier, sok z cytryny, spirytus ok. 3 łyzki).

Krem pomarańczowy:

Ucieramy margarynę i masło na puszystą masę. Do większego garnka należy wlać wodę (ok. połowę  objetości garnka) i zagotować, a do mniejszego garnka należy wsypać cukier i wbić 5 jajek. Następnie mały garnek należy wlożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykal się z gotującą wodą. Jajka należy ubijać na puszysta masę. Następnie garnek z jajkami nalezy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać aby masa jajeczna ostygła. Gdy masa juz ostygnie dodajemy porcjami do wcześniej utartego tłuszczu, cały czas ucierając. Na koniec dodać spirytus.

Galaretki rozpuszczamy w 1 i 0,5 szk. wody, gdy bedą już lekko tężały dodajemy stopniowo do naszego kremu.

Przełożenie tortu:

Biszkopt pomarańczowy - krem (ok. 7 kopiastych łyżek na warstwę) - biszkopt jasny -krem - biszkopt pomarańczowy - krem - biszkopt jasny

Tort jest orzeźwiający, idealny na upalne dni,  zainspirowany został Pomarańczowcem siostry Anastazji.

Zakonnica po raz wtóry (ale dobra

Składniki

Biszkopt I
6-7 jaj1,5 szklanki mąki1,5 szklanki cukru1 łyżka proszku do pieczenia  Lub Biszkopt II4 jaja1 szklanka cukru4 łyżki oleju1 szklanka mąki1 łyżka proszku do pieczenia Poncz
1 szklanka wody1 kieliszek wódki (lub rumu czy koniaku)0,25 masła roślinnego1 szklanka cukru pudru3 łyżki kakao

Krem
0,5l śmietany 36%5 łyżeczek cukru pudruZapach migdałowy i waniliowyDodatkowo:
Gorzka czekolada



Przygotowanie

Moja mama dostała kiedyś przepis od ciotki i od tamtego czasu robi je prawie co niedzielę i na wszystkie święta. Polecam

KREM
śmietanę ubić mikserem dodając cukier puder oraz wybranyaromat (najlepszy waniliowy aczkolwiek kiedys z braku ww zastosowałyśmy aromat cytrynowy. Ciasto miało dzięki temu taką "świeżość"). Nic prostszego. Odstawić

CIASTO
Upiec biszkopt I albo biszkopt II. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia wieczorkiem zeby do rana ostygł a rano zrobic resztę . Wtedy ciasto będzie w sam raz na deser.

PONCZ
Zagotować wszystkie podane składniki. Według mnie najlepsza wersja to ta z rumem bo najlepiej czuć...aromaty w całym mieszkaniu :D

A TERAZ DO DZIEŁA...
W biszkopcie zrobić  patyczkiem szaszłykowym bardzo duzo dziurek do dna. W owe dziurki wlać poncż. Rozsmaować krem, można zrobić wzorek. Zetrzeć na to czekoladę. I gotowe!

SMACZNEGO

Ciasto marchewkowe Moniki

Składniki

1 i 1⁄4 szklanki oleju;
4 jajka;
2 szklanki drobno utartej marchewki (surowej);
2 szklanki mąki;
2 szklanki cukru;
2 łyżeczki sody;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki cynamonu;
szczypta soli;
orzechy laskowe lub włoskie, rodzynki.



Przygotowanie

Jaja utrzec z cukrem na puszystą masę. Dodawac stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia,sodę, cynamon,orzechy i rodzynki. Piec w temperaturze ok.190 stopni przez 40 minut, w blaszce o standardowych wymiarach (nie mam centymetra żeby zmierzyc:-))) )
Po wystygnięciu można polac polewą.

czwartek, 1 marca 2012

paszticada

Składniki

dania główne Składniki / meal compositions: 800 g mięsa wołowego
200 ml białego wina
100 ml deserowego wina
1 cebula
2 marchewki
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
gałązka rozmarynu
1 łyżka octu winnego
natka selera
szczypta gałki muszkatołowej
sól Plan / recipe:
[wersja do druku]





Przygotowanie

dania główne

Plan / recipe: Wołowinę obsypać solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć ze wszystkich stron.
Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i marchewkę, lekko wymieszać, dodać liście laurowe i smażyć ok. 2 minuty.
Wrzucić czosnek, pomidory, igiełki rozmarynu i świeżo startą gałkę muszkatołową.
Dodać posiekaną natkę selera, wszystko podlać winem wytrawnym i deserowym, dusić do miękkości (ok. 1,5 godziny).
Mięso wyjąć, pozostawić w ciepłym miejscu, a sos zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, polać sosem.
Podawać z kluseczkami ziemniaczanymi. [wersja do druku]

Chlebki marokańskie-podpłomyki

Składniki

600 g mąki pszennej + mąka do wałkowania
3 łyżki mąki razowej
2/3 puszki ciecierzycy (grochu włoskiego)
1 łyżeczka soli
płaska łyżka cukru
1 paczuszka (chyba równe 7g ) suchych drożdży
1/2 szklanki wody
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
po sporej szczypcie: kuminu, pieprzu, granulowanego czosnku, można dodać także szczyptę słodkiej mielonej papryki i kurkumy



Przygotowanie

Podobny przepis znalazłam u Jamiego Olivera, ale na wiekszą ilość chlebków.

1. Zmiksuj cieciorkę w malakserze lub zmiel w maszynce do mięsa na drobnym sitku, w każdym razie ma być cieciorkowa papka. Wymieszaj osobno suche składniki, a osobno mokre. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. i włóż do niego kratkę do pieczenia, a pod spodem piekarnikową blachę (blacha jest tylko po to, żeby ewentualna osypująca się mąka nie spaliła się na dnie piekarnika) 

2. Zagnieć mokre z suchym, otrzymując zwartą kulę dość twardego i nieco lepkiego ciasta. Podziel ciasto na 6 części. Podsypując stolnicę mąką rozgnieć pierwszą część ciasta rękoma, a nastepnie cieniutko rozwałkuj tworząc w miarę okrągły placek.

3. Placek delikatnie podważ dłońmi i połóż na kratce do pieczenia-nie na blaszce, bo sie spali! Pierwszy placek piecze sie nieco dłużej-jakieś 7-10 min, następne juz krócej. Dość sporo urosną tworząc bąble i kratery-tak ma być. Wyjmuj z piekarnika gdy na brzegach zaczynają sie delikatnie rumienić, mocno spieczone nie sa takie smaczne. W czasie pieczenia pierwszego chlebka przygotuj i rozwałkuj następny. Po wyjęciu pierwszego kontynuuj z resztą ciasta.

Placki są pyszne ciepłe, odrywane po kawałku i służące jako łopatka do nabierania hummusu. Jesli mocno wystygną to można je zawinąć w alufolię i odgrzać w ciepłym piekarniku.