sobota, 31 grudnia 2011

Sałatka grillowa z fetą

Składniki

kapusta pekińska lub sałata lodowa
1 papryka czerwona
1 ogórek świeży
1 puszka kukurydzy
feta
majonez, jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz



Przygotowanie

Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i ogórka, fetę oraz kukurydzę. Doprawić, dodać majonez wymieszany z jogurtem w proporcji 1:1 oraz czosnkiem. Super smakuje do mięska z grilla.

piątek, 30 grudnia 2011

Fasola w sosie pomidorowym z kukurydzą

Składniki

2 kiełbasy np. podwawelska
1-2 puszki fasoli czerwonej, lub mieszanka biełej z czerwoną
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów w kawałkach
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
chili-(lub przyprawa chilli con carne z kamisa), maggi,
zioła prowansalskie.



Przygotowanie

Cebulkę podsmażamy wraz z pokrojoną w kostkę kiełbaską. Dodajemy pomidory z puszki, czosnek i dusimy przez chwilkę. Dodajemy przecier, odsączoną kukurydzę oraz fasolę wraz z 3-4 łyżkami zalewy z fasoli. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotowe! Bardzo szybkie danie. Świetnie smakuje z grzankami!

czwartek, 29 grudnia 2011

sałatka san remo

Składniki

- sałata lodowa
- 10 plastrów szynki
- garść startego żółtego sera
- 1 jajo na twardo
- 1 pomidor
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 papryka
- 2 plastry ananasa
- majonez
- sól, pieprz, wegeta, olej



Przygotowanie

Sałatę porwać na małe kawałki, szynkę i paprykę w cienkie, długie paseczki. Jajo, pomidor, ogórek, ananas pokroic w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucić razem do naczynia, zaprawić majonezem i olejem. Przyprawić do smaku.

środa, 28 grudnia 2011

Kruche ciastka korzenne z witrażykami

Składniki

1/2 kg mąki pszennej luksusowej,
1/2 kg mąki krupczatki,
2 duże jajka,
2 łyżki sosu sojowego,
5 łyżeczek mielonego cynamonu,
5 łyżeczek mielonego imbiru,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
1 łyżeczka mielonych goździków,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
25 dag masła,
25 dag cukru trzcinowego ciemnego, Muscovado
1 duże op. cukru waniliowego,16g
2 łyżki miodu płynnego, dodałam wrzosowy

dodatkowo: ok. 40 dag landrynek







Przygotowanie

Landrynki posegregowałam, wkładając sztuki każdego koloru do oddzielnych torebek z grubej folii. Przy pomocy tłuczka do mięsa pokruszyłam je - nie musi być bardzo drobno. Trzeba użyć torebek z grubej folii bo drobinki cukierków są ostre i przecinają cieńszą...można też utłuc je moździerzu, ale takowego nie posiadam :-)

Mąki przesiałam razem z mielonymi przyprawami. Jajka roztrzepałam z sosem sojowym i miodem. Za pomocą miksera utarłam miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodałam też cukier waniliowy. Wlałam płynne składniki i cały czas powoli miksując dodawałam po łyżce mąki. Kiedy masa zrobiła się na bardzo gęsta i mikser już nie dawał rady przełożyłam ją na blat i wyrobiłam ręcznie podsypując mąką - kilka łyżek mąki zostawiłam do podsypywania przy wałkowaniu. Wyrobione ciasto podzieliłam na 5 części, każdą zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. Następnego dnia wyjęłam i rozwałkowywałam dość cienko, na grubość ok. 3 mm - trzeba podsypywać lekko mąką i najlepiej się wałkuje kiedy ciasto przykryjemy podwójnie złożonym arkuszem folii spożywczej. Dużą filiżanką i foremkami wycinałam koła a w nich otworki - u mnie oczywiście grzybki bo przecież jestem "grzybnięta"!

Wycięte ciastka przełożyłam na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i w otworki nasypałam czubato pokruszonych cukierków. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 st.C kilka minut - trzeba pilnować, bo ciastka są cienkie i pieką się szybko, a są gotowe, kiedy masa z cukierków zacznie się lekko pienić. Zostawione zbyt długo przypalą się, a masa cukierkowa wykipi i rozleje się poza ciasteczka.

Blaszki wyjmowałam kolejno i odstawiałam do ostudzenia. Dopiero, gdy ciastka przestygną, można je zdjąć z papieru, bo inaczej masa z cukierków się nie odklei - musi stwardnieć!

Naszykujcie sobie przynajmniej 3-4 blachy, bo ciastek wychodzi dużo i muszą wystygnąć, zanim je z nich zdejmiecie. Można oczywiście wycinać ciasteczka bez środka i nie robić witrażyków, ale takie sa chyba ładniejsze... można też przygotować je do powieszenia na choinkę, wycinając w surowych ciastkach otworek np.rurką do napojów.

Ciasteczka można dość długo przechowywać, ale trzeba je trzymać w szczelnie zamykanych słojach albo pojemnikach żeby nie zawilgotniały.

przepis, który nieco zmodyfikowałam na własny użytek, znalazłam tutaj: http://gotowanie.onet.pl/29489,0,1,ciasteczka_cynamonowo_imbirowe,ksiazka_przepis.html

wtorek, 27 grudnia 2011

Szybka sałatka z ananasem

Składniki

- średnia kapusta pekińska
- puszka anansa w kostce
- puszka kukurydzy
- poł główki czosnku
- średni majonez Winiary



Przygotowanie

Kapustę pekińską rwiemy na kawałki, dodajemy odsączonego anansa, przeciskamy przez praskę czosnek i wszystko mieszamy z majonezem.
Polecam tą sałatkę to połączenie ananasa z czosnkiem jest niesamowite. Warto spróbować bo sałatka jest prosta i szybka a smakuję wyśmienicie. Życzę smacznego

Napój pomarańczowo-bananowy

Składniki

1 banan, sok pomarańczowy, cukier, cukier waniliowy, maślanka



Przygotowanie

Banana zmiksować z sokiem z pomarańczy, dodać cukier, cukier waniliowy i maślankę, ponownie zmiksować.

poniedziałek, 26 grudnia 2011

Czarodziejskie szyszki

Składniki

1 torebka preparowanego (dętego) ryżu
15 dag. "krówek"
15 dag. "toffi"
15 dag. masła
1 łyżka kakao




Przygotowanie

Dęty ryż przyrumienić na suchej patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor. Potem przesypać do dużej miski. Pozostałem składniki włożyć do garnka i rostopić. Roztopioną masę wlać do rumianego ryżu i WYMIESZAĆ!!!!
Szybko nabierać ciepłą masę w dłonie i formować szyszki.
(Praca musi być wykonana w szybkim tępie, poniewarz masa stygnąc twardnieje. Dlatego formować szyszki powinny równocześnie 2-3 osoby.)

Faszerowane jajka z ogórkami i musztardą

Składniki


6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki gęstego majonezu
1 łyżka ciemnej mocnej musztardy
2 drobniutko posiekane ogórki konserwowe lub 1 ogórek i 2 grzybki marynowane
pół średniej cebuli
szczypta zmielonej gorczycy
posiekana zielenina [natka pietruszki]




Przygotowanie

Jajka przekroić wzdłuż, usunąć żółtka i przetrzeć przez sito. Cebulę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać, połączyć z żółtkami i pozostałymi składnikami. Napełnić jajka i przybrać posiekaną zieleniną.
Smacznego!

Przepis zainspirowany książką Małgorzaty Caprari 'Robimy IMIENINY'.

Mazurek sułtański

Składniki

6 jajek, 30 dag cukru, 30 dag mąki, 20 dkg jasnych rodzynek,10 dag rodzynek sułtańskich (małe, ciemne) i 20 dag jasnych, lub ostatecznie 30 dag jasnych rodzynek, po 20 dag migdałów, fig, skórki pomarańczowej smażonej w cukrze.



Przygotowanie

Ubić na parze cukier z żółtkami, a gdy zgęstnieje zdjąć z pary i stopniowo dodawać mąkę - cały czas ubijając. Obrane z łupin migdały, figi i skórki drobno posiekać, rodzynki sparzyć wrzątkiem i razem ze sztywną pianą z białek dodać do ciasta pozostawiając około 1 łyżki do przybrania. Delikatnie wymieszać. Wysmarowaną masłem blachę oprószyć mąką, rozprowadzić równą warstwę ciasta. Wstawić do ciepłego piekarnika (ok 150 stopni , piec ok. 20-30 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu ozdobić wierzch pozostawionymi bakaliami

Tort czekoladowo-migdałowy

Składniki

- 9 jaj
- 300 g cukru pudru
- 2 kostki masła
- margaryna "Kasia"
- 2 łyżki kakao
- gorzka czekolada
- 100 ml spirytusu
- olejek migdałowy



Przygotowanie

Masło i "Kasię" ucierać z cukrem ok 15 minut. Żółtka ma 2 razy dodać do masy i ucierać conajmniej 20 minut. Pod koniec ucierania powoli wlać spirytus i ucierać jeszcze 5 minut. W większym garnku kakao zalać ciepłą wodą i zaraz potem dodać czekoladę. Masę podzielić na 2 części. Do kakaa dodać troszkę masy, potem resztę, dokładnie wymieszać. Do białej masy dodać olejek migdałowy. Biszkopty (biały i czarny) polać ponczem: zaparzyć mocną herbatę. Do wystudzonej herbaty dodać do smaku spirytusu i olejku rumowego.

niedziela, 25 grudnia 2011

Risotto z szynką

Składniki

Składniki na 4 porcje:
1 szklanka ryżu (ok.25dag)1 cebula10dag pieczarek20dag zielonego groszkupołowa zielonej, czerwonej i żółtej papryki10dag szynki w kawałku3-4 łyżki startego żółtego sera3 szklanki bulionu2-3 łyżki oliwy2 łyżki masła1 żabek czosnkuzioła prowansalskie, sól, pieprz




Przygotowanie

1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć obrany ząbek czosnku. Smaż, aż zbrązowieje. Następnie wyjmij go, wyrzuć. Na patelnię z czosnkową oliwą wrzuć uprzednio opłukany i dokładnie osączony ryż. Stale mieszając, smaż, aż stanie się szklisty (około 5 minut).

2.
Szynkę pokrój w koszteczkę. Z papryki usuń gniazda, strąki opłucz, potnij w kosteczkę (lub w paseczki, jak kto woli). Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij w kosteczkę i wraz z szynką i pokrojonymi warzywami dołóż do ryżu. Dokładnie wymieszaj. Mieszająć smaż jeszcze 3 minuty.

3.
Wlej bulion. Dodaj zielony groszek. Przypraw ziołami, solą oraz piperzem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki (ok. 20 minut). Risotto wymieszaj z masłem i startym serem.

SMACZNEGO!!! :)


Ciasto marmurkowe

Składniki

- 250 g margaryny lub masła


- 1 słoik wiśni z kompotu lub drylowanych


- 200 g cukru


- 5 jaj


- 400 g mąki  


- 2 łyżeczki proszku do piezcenia


- 6 łyżek mleka


- 2 łyzki kakao


- 2 łyżki wiórków kokosowych


Standartowa forma do pieczenia ciasta ,wytłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia .





Przygotowanie

 

Tłuszcz z cukrem miksujemy na puszystą masę .

Stopniowo wbijamy po 1 jajku , następnie mąka z proszkiem a na koniec wlewamy mleko .

Ciasto dzielimy na 2 cześci , do jednej dodajemy kakao i 2 łyzki mleka , do białej wiórki kokosowe .

Na dno formy wykladamy ciemne ciasto , przykrywamy jasnym . Wbijamy widelec w kilku lub kilkunastu miejsach i okręcamy kilkakrotnie ( lewo lub prawo co wam fantazja podpowie )

Na wierzch kładziemy wiśnie .

Piezczemy w temp .180 C  (z termoobiegiem 160 - 150 C ) ok godz .

Próba patyczkowa jak najbardziej potrzebna .

Dekoracja ciasta według własnego smaku ( polewa czekoladowa , lukier biały lub cukier puder z siteczka )

  Smacznego :)

sobota, 24 grudnia 2011

Kurki marynowane z papryczka chili

Składniki

1 kg kurek
10 dkg cebuli
2-3 papryczki chili
1/2 l wody
1/4 l octu winnego
3-4 listki laurowe
1 lyzeczka gorczycy
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka ziela angielskiego
1 lyzka soli
1 lyzka cukru



Przygotowanie

Kurki oczyscic, umyc, gotowac w osolonej wodzie az opadna na dno, osaczyc.
W sloikach ulozyc kurki, dodac plasterki cebuli, kawalki papryki i przyprawy.
Zalac kurki goraca zalewa, zamknac, pasteryzowac 20 minut.

Cebulowa jajecznica-pycha

Składniki

2 jajka
mała cebula (dla miłośników cebuli polecam użyć jej więcej)
kilka plastrów wędliny(opcjonalnie dla smakoszy mięsa)
1/4 szk. mleka lub śmietany
maggi
masło



Przygotowanie

W rondelku rumienimy masło, następnie wrzucamy poszatkowaną cebulkę(jeśli chcemy to wędlinę też)i dodajemy maggi-szklimy cebulkę na złoty kolor i następnie wbijamy jajka.Pod koniec dodajemy mleko lub śmietanę i mieszamy-gdy  jajka się już zetną ściągamy z gazu i podajemy na talerze.
smacznego:)

piątek, 23 grudnia 2011

sałatka chińskich cesarzy

Składniki

Kolejny zaginiony przepis-za pomoc w odzyskaniu tego przepisu oraz wszystkich innych dziękuję alelen.


0,25 kg makaronu sojowego
0,5 kg chińskich grzybków,ewentualnie mogą być zwykłe pieczarki
1 ogórek
4 pomidory
3 papryki-różne kolory
pęczek drobnego szczypiorku
4 pędy selera naciowego
4 ząbki czosnku
0,1 l oleju
0,1 l sosu sojowego
kieliszek białego wina wytrawnego
przyprawa orientalna do potraw(Kuronia)
sok z 1 cytryny
sos słodko-kwaśny
sól
1 cebula



Z takiej ilości składników wychodzi fura tej sałatki,można więc proporcje odpowiednio zmniejszyć.Na imprezie u mojej znajomej ta sałatka zrobiła furore.
Jest bardzo oryginalna w smaku-mi osobiście bardzo smakowała.



Przygotowanie

Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Ogólnie zasada jest taka,że tego makaronu się nie gotuje,tylko zalewa wrzątkiem na 3-5 minut.
Na patelni podgrzewamy olej-wrzucamy na to pokrojoną cebule z wyciśniętym czosnkiem,wlewamy wino i wyciśnięty sok z cytryny.Dodajemy grzyby i dusimy.
Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony w kostke seler naciowy.
Ogórka kroimy w paski i wrzucamy do dużej salaterki.Pomidory,papryke kroimy w kostke,i wrzucamy do ogórka razem z tymi składnikami,które dusiliśmy na patelni.
Dodajemy szczypior pokrojony na 2-3 cm kawałeczki.
Do tego dodajemy makaron,przyprawe,sól,sos sojowy,sos słodko-kwaśny.
Mieszamy.Podajemy zimne z lodówki.

Salatka krabowa Ani

Składniki

Paczka makaronu ryżowego wstążki!!! (nie nadaje się nitki)
ogórek świeży
paluszki krabowe - cala paczka
pęczek świeżego koperku
majonez
ewentualnie jak ktoś lubi to majonez można wymieszac ze śmietaną lub jogurtem naturalnym



Przygotowanie

zagotować wodę z kostką rosolową - jak się zagotuje wyłączyć palnik, wrzucic pokruszony (polamany) makaron - ma się sparzyć. Ostudzić odcedzony makaron. Do makaronu dodać pokrojoną resztkę składników. Smacznego :)



Przepis na sałatkę zapożyczyłam od przyjaciółki Ani, ktora ją szczerze poleca :)

Śliwkowa inspiracja

Składniki

Biszkopt kakaowy:



6 jajek
6 łyżek zimnej wody
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śliwkowo - czekoladowa:



3 słoiki powideł śliwkowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 galaretki wiśniowe

Krem:



0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 kostka margaryny

Dodatkowo:



1 gotowa polewa czekoladowa
ok. 80 dag śliwek
spirytus
cukier






Przygotowanie

Na wstępie chciałam zaznaczyć, że nazwa przepisu nie jest przypadkowa, ponieważ inspiracją do stworzenia tego ciasta był dla mnie przepis: http://www.wielkiezarcie.com/recipe61878.html

Ciasto na dużą blachę

Wykonanie:

Śliwki kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Ja dałam 5 łyżek spirytusu i 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast ktoś chce by owoce były bardziej "aromatyczne", może śmiało dodać więcej . Mieszamy i odstawimy na noc.

Biszkopt kakaowy:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, w następnej kolejności żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 25 minut w temperaturze
180 - 200 stopni.

W ten sposób przygotowuujemy DWA biszkopty (drugi pieczemy z takiej samej ilości składników). 

Po upieczeniu oba biszkopty nasączamy syropem, który śliwki "puściły" w nocy.

Masa śliwkowo - czekoladowa:

Do garnka dajemy powidła, podgrzewamy. Gdy masa zacznie sie gotować zdejmujemy z ognia o dodajemy gorzką czekolade. Powoli i dokładnie mieszamy by nam się czekolada dobrze rozpuściła i by nie bylo grudek. Następnie wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Masę studzimy.

Gdy masa będzie tężeć wylewamy ją na pierwszy placek biszkoptowy, i zostawiamy do całkowitego stężenia (można włożyc do lodówki by przyspieszyć ten proces).

Krem:

Z podanych składników gotujemy budyń. Gdy ostygnie miksujemy go z margaryna.

Wykończenie:

3/4 kremu wykładamy na masę śliwkowo - czekoladową. Następnie układamy śliwki moczone w alkoholu (trochę śliwek zostawiamy na wierzch ciasta). Przykrywamy całość drugim plackiem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i układamy resztę śliwek. Całość polewamy polewą czekoladową (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) tworząc esy - floresy.


Smacznego






czwartek, 22 grudnia 2011

Sos pieczarkowy 2

Składniki

SKŁADNIKI::
Małe pieczarki ok 30 dag.
2 łyżki masła.
łyżka mąki.
szklanka śmietany 18%
troszkę mleka
sól i pieprz



Przygotowanie

PRZEPIS: Wyczyszczone pieczarki podsmażamy w całości na maśle na małym ogniu przez ok. 6 min. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie mleka, a następnie mieszamy ze śmietaną, Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na gorący rondel z pieczarkami, gotujemy przez 2 minuty dodajemy sól oraz pieprz. Fantastycznie pasuję do ziemniaków oraz mięs. Podajemy na ciepło.

Risotto wg mojej teściowej

Składniki

Porcja dla 4 osób:
200 g ryżu
ok. 0,5 l rosołu drobiowego
cebula
30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
puszka ananasa
talerzyk mięsa z pieczonego kurczaka lub jedną podwójną pierś pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju
10 dag sera żółtego
1 łyżka masła
olej
sól, pieprz, oregano

 



Przygotowanie

Ryż przepłukać. Roztopić pół łyżki masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż będzie szklista.
Dodać znowu pół łyżki masła i ryż. Smażyć ok. 2 minuty.
Podlać gorącym rosołem (ok. pół szklanki) i smażyć na wolnym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Czynność tę powtarzać do czasu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (ok. pół godziny). Często mieszać, by się nie przypaliło.

W międzyczasie przygotować dodatki:
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, odparować.
Kukurydzę odcedzić na sitku.
Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju (ewentualnie można dać pieczoną).
Ananasa odcedzić, pokroić w kostkę. Pół szklanki zalewy zostawić, resztę można wypić :)
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Gdy ryż będzie już gotowy, dodać resztę składników: pieczarki, kukurydzę, paprykę, ananasa, ser, mięsko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Podlać odłożoną zalewą z ananasa. Krótko podgrzać i podawać od razu po przyrządzeniu.

Przepis ten dostałam, jak nazwa wskazuje, od mojej teściowej :)

pulpety w sosie pomidorowym

Składniki

PULPETY:

1kg mięsa mielonego
1 średnia kapusta biała
2 duże marchewki
1 duży seler
2 duże pietruszki
1 natka pietruszki
1 duża cebula
2 surowe jaja
1,5 szklanki kaszki mannej
mąka
olej
wegeta,sól,pieprz,magi do smaku

SOS POMIDOROWY:
3-4  l wody
2 koncentraty pomidorowe
kostki rosołowe
mąka
liść laurowy,ziele angielskie wegeta,sól ,pieprz,trochę cukru





Przygotowanie

PULPETY:
Warzywa umyć ,potrzeć na tarce na dużych oczkach,odcisnąć sok z warzyw.Dodać mięso ,pokrojoną cebulę , natkę pietruszki,jajka,kaszę manną i przyprawy.Wszystko razem wymieszać i formować kulkiJeśli masa jest zbyt żadka dosypać kaszy..Klopsy obtoczyć w mące i smarzyć na oleju na zloty kolor.Gdy ostygną wrzucić do garnka z sosem.

SOS:
Z wymienionych składników ugotować sos i zagęścić mąką.

Klopsy najlepiej smakują na drugi dzień. Podawać z ziemniakami lub z ryżem ja osobiście wolę z chlebem.

Życzę smacznego !!!!!

PYCHA !!! 


Puszysty krem owocowy

Składniki

• 1 szkl. drobnych owoców (poziomki, maliny, jagody, porzeczki, truskawki po rozdrobnieniu)
• 1 białko
• ½ szkl. cukru



Przygotowanie

Owoce, białko i cukier wsypać do miski. Wszystko razem miksować do uzyskania puszystej, sztywnej masy. Przełożyć do pucharków, ozdobić owocami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce.



SMACZNEGO !!!

Bardzo smaczny i prosty piernik

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
śliwki suszone
bakalie



Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i bakalie.
Przelewamy do wąskiej blachy i peczemy w 180 stopnich, około 45 minut. Ja sprawdzam patyczkiem, także ten czas jest mocno orentacyjny

Ciasto jest poprostu pyszne i bajecznie proste

życzę smacznego   

Omlet z chorizo

Składniki

-kilka pieczarek, najlepiej malych
-kilka plasterków chorizo
-pęczek szcypiorku
-masło
-jaja
-sól i pieprz 



Przygotowanie


 Na patelni podsmażamy plasterki chorizo, gdy nabiorą koloru przekładamy je na talerzyk. To samo robimy  z pieczarkami, pokrojone na plastry grzyby podsmażamy  na tej samej patelni. W misaczce rozbijamy porcję jaj na jednego omleta mieszamy ze świeżym szczypiorkiem ( nadmiar szczypiorku proponuje zamrozic - zamrożony jest dobrym dodatkiem do ciepłych dań) oraz solą i pieprzem. W końcowym etapie przygotowania śniadania rozlewamu na czystą, wysmarowaną masłem patelnie roztrzepane jajka, gdy zaczną się ścinac nakładamy na wierzch plastry chorizo i pieczarek. SMACZNEGO!!!

Codziennie nowe przepisy na    http://okolokulinarny.blog.onet.pl/

środa, 21 grudnia 2011

kurczak w majonezie dla leniwych

Składniki

poporcjowany kurczak--2 udka+2 piersi,wegeta,3 ząbki czosnku,majeranek albo inne ulubione zioła,dobry majonez[najlepiej kielecki ale niekoniecznie]olej,sok z cytryny



Przygotowanie

kurczaka ukladamy ciasno w brytfance,polewamy olejem,nacieramy wegetą i ziolami posypujemy  drobno posiekanym czosnkiem i smarujemy dosyć grubą warstwą majonezu[prawie maly słoiczek] odstawiamy na 2 godziny do lodówki[jeśli mamy czas]pieczemy w temp ok 200 stopni do utworzenia się lekko ciemnej skórki i gotowe.podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

krem cytrynka

Składniki

2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier waniliowy
5 żółtek
sok z 1-2 cytryn
1 szklanka cukru
1,5 łyżka żelatyny



Przygotowanie

śmietanę podgrzac z cukrem waniliowym.
żółtka utrzeć z cukrem i sokiem.
dodać tę masę do śmietany i wszystko podgrzewać. następnie przelać to do formy(np większej i płaskiej) i dodać uprzednio napęczniałą a następnie rozpuszczoną żelatynę.
wymiesząac i odstawić do zimnego dla steżęnia masy!

BARDZO FAJNY DESER!!! POLECAM!!!!
znam go z przepisów MAKŁOWICZA .

Piwna polewka

Składniki

4 żółtka10 dag cukru1 kostka tłustego twarogu3/4 litra piwa1/2 litra wodycynamon3 goździki




Przygotowanie

Wodę zagotować.
Do gotujacej się wody dodać piwo,goździki i szczyptę cynamonu.
W misce utrzeć żółtka z cukrem,dodać trochę wrzątku,a następnie wlać całość do zupy-WYŁĄCZYĆ GAZ!:zupa sama zgęstnieje,ale się nie zetnie.
Na każdy talerz nałożyć porcję twarogu pokrojonego w kostkę i zalać zupą.

Zupka jest pyszna,gorąco polecam-zarówno tym,co piwo uwielbiają,ale przede wszystkim tym,co to sie przekonać do niego nie mogą:D:D:D


Ogórki z miodem - na zimę

Składniki

2,5 kg ogórków

Zalewa:
1 szkl octu
4,5 szkl wody
1,5 szkl cukru
2 łyżki soli
2-3 łyżki miodu



Przygotowanie

Składniki zalewy (oprócz miodu) zagotować, dodać miód. Wystudzić.
 
Ogórki obrać, pokroić w plastry. Ułożyć w słoiki, zalać zalewą.
Pasteryzować 5-15 min (zależy od wielkości słoików).


Ostatnio nie obierałam ogórków - smakują lepiej.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki

mielone wieprzowe
cebula
czosnek
jajka
bułka
sól
pieprz
majeranek
 
SOS
 
chrzan
woda
mąka
cukier
biały pieprz
kostka r. drobiowa




Przygotowanie

1 zeszkloną cebulę pokrojoną w kostkę z 2 ząbkami czosnku, 2 jaja, przyprawy, bułkę wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą dodajemy do ½ kg mielonego, mieszamy wszystko razem. Na dno formy silikonowej układamy część masy i wciskamy ugotowane jaja przykrywając je pozostałym mięsem. Pieczemy w 180 ° C przez 40 minut. Do tego młode ziemniaczki z koperkiem.

Do 200 ml wrzątku wrzucamy kostkę rosołową, 2 łyżeczki chrzanu tartego
i zagęszczamy wodą z mąką. Doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem.

wtorek, 20 grudnia 2011

Schabowe ala Kasia

Składniki

 5 schabowych bez kości
20dkg.sera żółtego
SOS
20dkg. sera twarogoweg śmietankowego
5łyżek śmietany kwaśnej 12%
3 ząbki czosnku
przyprawa do tzatyków (cacyków)
sól, pieprz,carry,paryka ostra
PANIERKA 
mąka,jajko,bułka tarta



Przygotowanie

   
Schabowe rozbić,posypać przyprawami ,opanierować.
Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ser biały rozetrzć(ja osobiście używa serka śmietankowego ARO,tani i smaczny) dodać śmietanę,czosnek i dodać przyprawę do tzatzyków wobec uznania.
Schbowe smażymy, obracamy i posypujemy serem żółtym,przykrywamy żeby ser się roztopił.Na koniec polewamy naszym sosem . Podajemy najlepiej z frytkami lub ziemniakami odsmażanymi. PYCHA
 życzę smacznego












































































































































Salatka z kuskus

Składniki

Składniki na 2 osoby:
- 75g kuskus
- ok 200 ml bulionu warzywnego
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek
- dosc duży pęczek natki pietruszki
- 1 papryczkę chili ew. płatki chili
- ok. 1 lyzka soku z cytryny
- 4-5 łyżeczek kminku rzymskiego
- sol,pieprz, szczypta cukru,( wedlug wlasnego uznania)
- 6 łyżek oliwy z oliwek



Przygotowanie

Przygotowanie:  kuskus zalać bulionem i gotować ok. 10min.Odcedzić, zlać zimna woda i odstawić żeby woda sciekla. Ogórka obrać, odciąć pestki i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki lub polówki, natkę umyć osuszyć i pokroić nie zbyt drobno.Papryczkę przekroić na Pól, oczyścić z pestek i drobno posiekać.
Do dużej salaterki dać chili, sok z cytryny,kminek, sol, pieprz, cukier i oliwę. Wszystko wymieszać. Dodać warzywa, natkę i kuskus wszystko wymieszać i odstawić na pol godziny do naciągnięcia. I gotowe

Polecam do grilla i kotlecikow mielonych.

Ciacho z masą bakaliową

Składniki

CIASTO:
-25 dag masła
-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-budyń śmietankowy
-3 jaja
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BAKALIOWA:
-0,5 szklanki wody
-0,5 szklanki cukru
-1 szklanka miękkich bakalii (takich jak rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, figi czy daktyle)

NO I JESZCZE...
-polewa czekoladowa
-siekane orzechy



Przygotowanie

CIASTO:
Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę.Dodawać po 1 jajku. Gdy masa stanie się gładka wsypać proszek do pieczenia, budyń i mąkę.

MASA BAKALIOWA:
Bakalie, które tego wymagają (a więc wszystkie poza rodzynkami) drobniutko posiekać.
Wodę zagotować z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucić do niej bakalie i konsekwentnie gotować, aż swoją konzystencją zaczną przypominać marmoladę. Należy przy tym mieszać je dość często, ale nie musicie przesadzać z gorliwością ;) Gotową masę bakaliową wystudzić.

A TERAZ...
Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą z nich wylać na blaszkę o wymiarach 40x10 cm. Wyłożyć na nią masę bakaliową i przykryć drugą częścią ciasta.
Piec w tamperaturze 180 stopni, około 40 minut.
Wystudzić, polać polewą i posypać siekanymi orzechami. I po wszystkim :D

Najlepsza w całym cieście jest oczywiście masa bakaliowa, tak inna od kremów czy powideł, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Myślę,że śmiało można z nią poeksperymentować. Napewno sprawdzi się jako przełożenie do ciasta drożdżowego, może zastąpić powidła lub owoce w popularnym pleśniaku (czy też skubańcu, jak mówią niektórzy :))... Założę się,że jako nadzienie do rogalików też będzie super :D Zachęcam do eksperymentów, a proponuję zacząć właśnie od opisanego wyżej smakołyku ;)

Smacznego!!!!!!

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Knedle ze szpinakiem w sosie czosnkowym

Składniki

Knedle:
8 pszennych bułek,
2 szklanki mleka,
1 cebula,
1 łyżka masła,
2 jajka,
1 pęczek szpinaku,
3-4 łyżki mąki pszennej,
gałka muszkatołowa,
sól; sos:
1 główka czosnku,
1 szklanka bulionu z drobiu,
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (18 proc.),
biały pieprz  



Przygotowanie

Bułki pokroić w kosteczkę, wrzucić do miski i zalać mlekiem. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, dodać do bułek. Umyty szpinak wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku, odcedzić, odcisnąć i przesiekać, dodać do miski. Wbić jajka, osolić, przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową i dodać tyle mąki. by powstało zwarte, dające się kształtować ciasto. Wilgotnymi dłońmi formować knedle wielkości pomarańczy i wrzucać do osolonego wrzątku, gotować na wolnym ogniu 20-25 minut. Podawać z sosem, który przygotowuje się tak: obrane ząbki czosnku gotować w bulionie do miękkości. całość zmiksować lub przetrzeć, dodać śmietankę, gotować kilkanaście minut do zgęstnienia, przyprawić świeżo zmielonym białym pieprzem, podawać z knedlami.

(podaje Robert Makłowicz, tygodnik "Wprost")

Kluski krojone

Składniki

40 dkg mąki
2 jajka
5 dkg masła
sól
woda





Przygotowanie

Z mąki i jajek zagnieść ciasto, dodając tyle wody , aby było sprężyste. Ciasto rozwałkować cieniutko na grubość około 2 milimetry i zostawić do przeschnięcia na ok 20 minut.
Po tym czasie ciasto posypać mąką, pociąć w pasy szerokości  5 cm i układać jeden na drugim.Pokroić na półcentymertrowej szerokości kluski i rozsypać na stolnicy  przesypując mąką. Zagotować i osolić wodę, wrzucić kluski, zamieszać i gotować od zawrzenia wody 5 minut.
Odcedzić, przelać gorącą wodą i wymieszać z masłem, co zapobiega sklejaniu się klusek.



                                 SMACZNEGO!!!! 

 

 

niedziela, 18 grudnia 2011

Roladki z boczku pieczone na warzywach kasiuli

Składniki

Przepis na ok 18 szt. roladek z boczku:
ok 800 g surowego boczku
ok 4 łyżki powideł śliwkowych
2 cebule
garść suszonych grzybów
pieprz
vegeta

Pieczone warzywa:
5 ziemniaków
3 marchewki
pieprz
vegeta
ewentualnie zioła


Roladki z boczku można samodzielnie piec i traktować jako pyszną przekąskę.




Przygotowanie

Mięso kroimy na cienkie plastry, rozbijamy:
Każdy plaster mięsa doprawiamy pieprzem, vegetą i smarujemy powidłami. Następnie na koniec każdego plastra kładziemy kawałek cebuli i kawałek grzybka. Delikatnie zwijamy, dociskamy. Spinamy wykałaczką.
Obrane ziemniaki i marchewki tniemy na cienkie plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków. Posypujemy pieprzem i vegetą (ewentualnie ziołami).
Na ziemniakach układamy plastry marchewek. Na marchewki układamy roladki z boczku.
Pieczemy pod przykryciem ok 45 min (180 stopni).Odkrywamy i pieczemy ok 5 min, tak by boczek ładnie nam się zarumienił.
Warzywa upieką się w soku z boczku, dzięki powideł nabiorą słodkawego posmaku.  
Pyszny obiadek z jednego "naczynia".


sobota, 17 grudnia 2011

Koktajl BOMBA WITAMINOWA na jesienną porę

Składniki

porcja na 1 osobe:1 banan1 kiwi1 pomarańcza1 mandarynkałyżeczka miodupłatki migdałowekokos 3 łyżki jogurtu naturalnego(niekoniecznie) bita śmietana w sprayu wedle gustu



Przygotowanie

Owoce rozdrobnić w rozdrabniaczu,dodać miód i jogurt wymieszać.
Można schłodzić .Przed podaniem można także dodać bitą śmietanę w sprayu na wierzch i posypać płatkami migdałowymi i kokosem.

Pieczarki a la Ola

Składniki

50 dkg pieczarek
3 duże cebule
sól
pieprz
200 ml wysokoprocentowej śmitany
olej




Przygotowanie

Cebule zeszklić na oleju.
Pieczarki pokroić w średniej wielkości kawałeczki i dodać do cebuli.
Po ok. 10 minutach posolić i popieprzyć.Nie ma sensu solić wcześniej, ponieważ wtedy pieczarki od razu oddadzą sok i zamiast się przysmażyć zaczną się w nim gotować.
Kiedy pieczarki nabiora odpowiedniej miękkości ( zależnej od indywidualnych gustów), dodać śmietanę.
Napisałam "wysokoprocentową", gdyż może to być dowolna śmietanka w przedziale między 18% a 30%.Wszystko zależy, czy osoba gotująca jest akurat na diecie


Doprowadzić do zagotowania się potrawy, ale wyłączyć kuchenkę odpowiednio szybko, żeby śmietana się nie ścięła.
Doskonałe jako dodatek do placków ziemniaczanych, naleśników albo zamiast sałatki do obiadu.
Smacznego!

piątek, 16 grudnia 2011

Imprezowa sałatka

Składniki

1 gotowana średnia pierś kurczaka z rosołu
1-2 gotowane marchewki z rosołu lekko twardawe,
30 dkg pieczarek ogórek zielony szczypiorek
1/2 szklanki rosołu oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier



Przygotowanie

Pierś z kurczaka, marchew i ogórka pokroić w kostkę. Pieczarki również pokroic w kostke i podsmażyc na maśle.Wszystkie składniki wymieszać, dodać szczypiorek 2-3 łyżki oliwy, skropić sokiem z cytryny i dodać 1/2 skl rosołu. delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki celem przegryzienia. Po wyjęciu z lodówki należy odlać rosół, doprawić solą i pioprzem i ewentualnie 1/2 łyżeczki cukru. Sałatka jest oryginalna i bardzo smaczna. Polecam.

Ciasto przysmak bananowy

Składniki

-500g przetartych dojrzałych bananów
-50g posiekanych orzechów
-100 ml oleju słonecznikowego
-100g rodzynek
-75g płatków owsianych
-150g drobnej razowej pszennej mąki
-1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
-szczypta soli



Przygotowanie

-Połowę bananów można zastąpić innymi owocami.Szczególnie dobre są gruszki,jabłka,morele i pyycha ananasy. :)

-Piekarnik nagrzać do ok 190 stopni.

-Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno byc miekkie i wilgotne.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki  o pojemności 500g.

-Piec 50-60 minutek aż wkłuty patyczek będzie suchy.Przed wyjęciem z formy zostawić na 10 minut.

SMACZNEGO!!

czwartek, 15 grudnia 2011

Sałata na słodko z rzodkiewką - super łatwa

Składniki


główka sałaty lub sałaty lodowej
pęczek rzodkiewek
śmietana słodka
cukier




Przygotowanie

Sałatę myjemy i kroimy lub drzemy na strzępki. Rzodkiewki po umyciu kroimy na plasterki. Mieszamy. Do śmietany dodajemy cukru do smaku jak kto lubi. Polewamy sałatę śmietanką. Ponownie mieszamy. Na chwilkę warto włożyć do lodówki. To wszystko.

 

Smacznego!!!

Sałatka ryżowa

Składniki


2 woreczki ryżu
słoik papryki w zalewie
3 ogórki kiszone
4 jajka
mała por
duży majonez
ketchup




Przygotowanie

Ugotuj ryż. Paprykę, ogórki, jajka i por pokroić w kostkę (wszystko na oddzielne talerzyki). Poczekaj, aż ogórki i papryka puszczą "zalewę" (w tym czasie kroję jajka i porę).
Następnie układaj warstwami: ryż, papryka, ryż, ogórek, ryż, jajka, ryż, por, ryż. Każdą warstwę smaruję majonezem a na samym wierzchu ketchupem.

Smacznego :)

Papryka z ziołowym ryżem

Składniki

* 6 dużych papryk,

* 1 torebka ugotowanego ryżu,
* 2 małe piersi z kurczaka,
* 3 plasterki dobrej szynki,
* 1 duża cebula,
* 3 ząbki czosnku,
* 1/2 szklanki soku pomidorowego,
* 1 łyżeczka rozmarynu,
* 1 łyżeczka tymianku,
* 4 łyżki oliwy,
* 2 kostki bulionu wołowego,
* szczypta chili,
* sól i pieprz,

* 2 łyżki masła,
* ser żółty



Przygotowanie

Piersi z kurczaka albo ugotować, albo usmażyć. Po przetygnięciu pokroić w drobna kostkę ( najlepiej piersi przygotować poprzedniego dnia, wówczas nie będzie problemu z ich krojeniem).
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać posiekaną drobno cebulę i smażyć 5 minut. Teraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso kurczaka, drobno pokrojoną szynkę, ryż, chili i zioła oraz sok pomidorowy i 1/2 szklanki bulionu z kostki ( rozpuścić 1 kostkę w 1/2 szklance wody ). Chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem.
Każdą paprykę umyć, przeciąć na pól , usunąć gniazda nasienne i dokładnie wypłukać.
Połowki napełnić farszem, a na wierzchu położyć gruby plaster sera żółtego.

Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, włożyć na dno masło i zalać 1/2 lub 3/4  szklanki bulionu.
Wstawić na 30 minut do piekrnika nagrzanego do temp. 180 stopni C.


Jeśli chcesz mieć paprykę zapiekaną w dobrym sosie, ułóż na dnie naczynia posiekane drobno  2 pomidory, 1 cebulę, 3 ząbki czosnku. Posyp warzywa tyminkiem i pieprzem ( też zalej bulionem ).

Przepis zaczerpnięty z dwumiesięcznika " Smaki i aromaty " nr 3/2000.

Greckie Mojito

Składniki

- 20 ml soku z cytryny
- 10 listkow miety
- cukier brazowy - ok. 1 lyzeczki (zaleznie od indywidualnego smaku)
- sok z limonki
- 40 ml Metaxy
- woda sodowa
- kostki lodu




Przygotowanie

Wlac do wysokiej szklanki 20 ml soku z cytryny, dodac brazowy cukier, listki miety, sok z limonki.
Szklanke napelnic kostkami lodu, wlac 40 ml Metaxy, dolac wode sodowa i zamieszac.


środa, 14 grudnia 2011

soczysta sałatka owocowa

Składniki

ulubione owoce, trochę miękkich, trochę chrupiących, słodkich, kwaskowych.. (dojrzałych) np.:
pomarańcza / mandarynki
banan
kawałek melona
jabłko
gruszka
winogrona
brzoskwinia / nektarynka
maliny

płatki migdałowe (niekoniecznie, ale dobrze je uprzednio delikatnie "podprażyć"-wzrucić na roozgrzaną suchą patelnię aż się leciutko zarumienią)
wiórki kokosowe

jogurt - naturalny lub smakowy (ja używam kokosowego)

do owoców można dodać nasączone w alkoholu rodzynki (rum, wino białe lub zwykła wódka)



Przygotowanie

pokroić owoce w kawałki podobnej wielkości, połączyć z płatkami migdałowymi
polać wszystko jogurtem i posypać wiórkami
smacznego

wtorek, 13 grudnia 2011

Dietetyczna zupa krem z brokułów

Składniki

1 brokuł (waga ok 500 g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 szkl. bulionu (najlepiej warzywnego, ale może być także z kury)
1/2 szkl. mleka 0,5 %
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki świeżego soku z cytryny



Przygotowanie

Dieta South Beach jest bardzo znaną dietą w USA, w Polsce mniej spotykana ale dająca niesamowite efekty. Potrawy przygotowywane zgodnie z SB smakują wręcz wyśmienicie! Polecem krem z brokułów każdemu nie tylko odchudzającym się! :)

W średnim garnku rozgrzać oliwe z oliwek. W międzyczasie posiekać dość drobno cebule i przecisnąć przez preskę czosnek. Wrzucić cebulę z czosnkiem i gotować ok 7 min.
Brokuł umyć pokroić dość grubo różyczki oraz łodygi. Wrzucić do pozostałych składników zalać bulionem oraz mlekiem. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, częściowo odkryte około 25-30 min do miekkości brokuła.
Następnie blenderem lub nożykiem z miksera-miksować na gładką masę.
Podgrzać dodać soku z cytryny. Podawać na ciepło.




niedziela, 11 grudnia 2011

kompot z suszonych owoców ala deser

Składniki

3/4 litra soku jabłkowego20 sztuk suszonych moreli1o sztuk suszonych śliwek10 suszonych jabłek1/2 filiżanki rodzynek sułtańskich kawałek świeżego imbirulaska cynamonu (ewentualnie 1/2 łyżeczki mielonego )



Przygotowanie

Sok wlać do garnka i podgrzać. Owoce pokroić według uznania ( np. jabłka w kostke a morele iśliwki w słupki) i wraz z rodzynkami, imbirem i cynamonem wrzucić do gotującego się soku. Wszystko gotować ok 40 min aby owoce zmiękły i wchłoneły cały sok.

Można podawać jako dodatek do mięs albo jako deser z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.


SMACZNEGO!!!

Tarta z brokułami w sosie serowo-czosnkowym

Składniki

Ciasto:


300g mąka


150g masło


1 jajko


1 łyżka śmietany kwaśnej


sól


Sos:


3 serki topione


3 ząbki czosnku


1 cebula


sól, pieprz, oregano (najlepiej świeże)


oliwa


Pozostałe:


1 duży brokuł


tarty ser żółty


 


 





Przygotowanie

Brokuł podzielić na cząstki i krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Sporządzić ciasto. Margarynę z mąką i szczyptą soli posiekać na stolnicy. Dodać jajko oraz śmietanę i zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

Posiekać cebulę, czosnek przecisnąć i podsmażyć na oliwie. Dodać soli, pieprzu i oregano. Na cebulę i czosnek wrzucić serki, podlać trochę przegotowaną wodą i mieszać, aż się rozpuszczą. Dobrze kiedy sos jest dość gęsty, wtedy nie spływa z ciasta.

Schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika na około 25 minut.

Po wyciągnięciu z pieca nakładamy na ciasto sos, w sos wbijamy brokuły. Całość posypujemy startym serem żółtym. Ponownie wkładamy do piekarnika na jakieś 20-25 minut.

 

sobota, 10 grudnia 2011

Krem marcepanowy

Składniki

puszka moreli = 425 mlczubata łyżka budyniu waniliowego3 łyżki masy marcepanowej3 czubate łyżki cukru3 łyżki soku pomarańczowego50 dag serka śmietankowego15 dag gęstej śmietany10 dag grubo posiekanych migdałów



Przygotowanie

Morele osączyć, zalewę zachować, owoce pokroić na cząstki. Proszek budyniowy wymieszać z 3 łyżkami zalewy, pozostałą zalewę zagotować. Wlać budyń, wymieszać z morelami. Marcepan utrzeć z 2 łyżkami cukru i sokiem pomarańczowym. Następnie dodać twarożek i śmietanę. Krem przelać do pucharków. Polać kiślem brzoskwiniowym. Pozostały cukier skarmelizować, wymieszać z migdałami. Masę rozsmarować na natłuszczonej folii i poczekać, aż zastygnie. Posiekać i ładnie udekorować deser.

Bardzo smaczny i prosty piernik

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
śliwki suszone
bakalie



Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i bakalie.
Przelewamy do wąskiej blachy i peczemy w 180 stopnich, około 45 minut. Ja sprawdzam patyczkiem, także ten czas jest mocno orentacyjny

Ciasto jest poprostu pyszne i bajecznie proste

życzę smacznego   

Jabłecznik ze śmietanką i bezą

Składniki

ciasto:
5 żółtek
125 g masła (1/2 kostki)
125 g margaryny (1/2 kostki)
3/4 szkl cukru pudru
2,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

Użyta szklanka - 250 ml

beza:
5 białek
30 dag cukru kryształu
1 cukier waniliowy

masa jabłkowa:
2 kg szarej renety
cukier do smaku
2 galaretki cytrynowe (każda na 1/2 l wody)

bita śmietana:
1/2 litra słodkiej śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
2,5 łyżki cukru pudru
śmietan-fix na 1/2 l śmietany




Przygotowanie

wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę z masłem, wszystko dokładnie posiekać nożem, na koniec dodać żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto. Kulę ciasta podzielić na 2 części, każdą wykleić blaszkę o wymiarach 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec na rumiano w temperaturze 200* C przez 10 - 15 minut.

wykonanie bezy:
Ubić białka na sztywno, dalej miksując, po łyżce dodawać cukier kryształ aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca.  Pianę rozprowadzić w blaszce o wymiarach 25x36cm wyłożonej papierem do pieczenia, suszyć w 150* C przez ok. 60 minut.

wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, usmażyć z cukrem. Do gorących dodać 2 suche galaretki cytrynowe, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić.

wykonanie bitej śmietany:
Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wymieszany ze śmietan-fixem i jeszcze przez chwilę ubijać.

złożenie ciasta:
Na kruchy placek wykładamy osudzoną tężejącą masę jabłkową, przykładamy drugim kruchym plackiem, smarujemy bitą śmietaną, na wierzchu układamy bezę.



Ciasto z kruszonką

Składniki

10 dag czekolady deserowej, 35 dag masła, 30 dag cukru, 2 cukry waniliowe, 4 jajka, 150 ml gęstej kwaśnej śmietany, 45 dag mąki, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag sera półtłustego twarogu, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżki cukru pudru



Przygotowanie

Czekoladę posiekać, stopić w kąpieli wodnej. 25 dag masła zmiksować z 20 dag cukru i 1 cukrem waniliowym, kolejno dodawać po jednym jajku. Stopniowo wlewać kwaśną śmietanę i przestudzoną stopioną czekoladę. 30 dag mąki wymieszać z 2 łyżkami kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i jeszcze chwilę ucierać. Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką. Wlać przygotowane ciasto, piec około 50 minut w temp. 180°C. Resztę masła stopić, przestudzić. Do dwóch misek wsypać po 7-8 łyżek cukru i szczyptę soli, do jednej dodać jeszcze łyżkę kakao. Każdą z mieszanek polać połową stopionego masła, szybko zagnieść kruszonkę. Po 30 minutach pieczenia ciasto posmarować pozostałym mlekiem, posypać jasną i ciemną kruszonką. Piec do końca, przestudzić, wyjąć z formy i wystudzić. Ciasto przekroić w poprzek na 3 placki. Ser utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną, a następnie ubitą śmietaną. Kremem przełożyć placki, odstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Przepis z "Życia na gorąco"

Spaghetti rosa shocking

Składniki

Przepis na jedną porcję:

150- 200 g spaghetti

SOS:
2 łyżki sosu worcester
2 łyżki pikantnego ketchupu
10 dag gęstej śmietany (albo jogurtu greckiego)
50 g masła
3-4 łyżki startego sera żółtego
sól

*1 łyżka to ok 15- 20g



Przygotowanie

Wersja spagetti do przygotowania w parę minut. Odpowiednia dla miłośników bardziej pikantnej kuchni.

Spaghetti ugotować al dente. Masło stopić i wymieszać ze śmietaną- dodać ketchup i soso worcester. Jeśli trzeba to dosolić. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i wymieszać dokładnie z startym serem żółtym. Smacznego.

makaron z sosem z łososia i groszku

Składniki

100 gram łososia
200 gram groszku zielonego mrożonego (przy braku takowego może być konserwowy - zapuszkowany)
100 ml śmietany
1 cytryna
1 kostka bulionu
2 łyżki mąki
sól
pieprz


makaron dowolny



Przygotowanie

Sos:

Łososia ugotować, wodę odlać, rozdrobnić, zalać ok. 0,5 litra bulionu, dodać groszek, skórkę otartą z cytryny i sok, śmietanę, sól i pieprz - do smaku. Zagęścić w razie potrzeby mąką, gotować ok. 3 minut. Ugotować makaron i odcedzić, przełożyć do naczynia, na makaron wylać sos, posypać startym serem.


Smacznego!



 

piątek, 9 grudnia 2011

szybkie gołąbki

Składniki

pół małej główki białej kapusty 0.5 mięsa mielonego 1 woreczek ryżu 0.5 szkl.kaszy manny 2 jajka 1 cebula przyprawy do smaku sól pieprz,można wegetą jak ktp lubi koncentrat pomidorowy 1łyżka śmietany, 1łyżka mąki



Przygotowanie

kapuste drobno zszatkowac,ugnieśc z solą(chwile odstawić żeby zmiękła),dodać resztę składników wszystko razem zagnieśc uformowac kotleciki(wielkosc według uznania)obsmażać z obu stron przrłozyć do garnka zalać woda można z kostką rosołową i gotowac na małym ogniu do momętu aż ryż sie rozpróży,na koniec dodać koncentrat pomidorowy do smaku można zaklepać mąka i śmietana jak kto lubi życzę smacznego dla mojej rodziny extra polecam smakuje jak normalne gołbki a szybciej się robi!!!

czwartek, 8 grudnia 2011

Świeża sałatka

Składniki

seler naciowy


rzodkiewka pęczek


chrzan


majonez +jogurt naturalny


sól do smaku


jabłko





Przygotowanie

Seler umyć i drobno pokroić,rzodkiewki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,jabłko równiez zetrzeć,dodać chrzan ze słoiczka lub swiezo starty,na koniec dodać majonez wymieszany z jogurtem naturalnym,doprawić do smaku solą.

Włoski deser czarno-biały

Składniki


15 dag ciasteczek, herbatników ciemnych typu (Łakotki, Murzynki) lub cienkie pierniczki
25 dag serka włoskiego mascarpone
25 dag twarogu (śmietankowego lub półtłustego)
150 ml mleka
3 łyżki cukru
ewentualnie pół torebki cukru waniliowego



Na ok. 3-4 porcje






Przygotowanie

Ciasteczka rozkruszyć na mniejsze kawałki i skropić (do wyboru - 3 łyżki):- rumu - kakao - naparu kawy Ser mascarpone utrzeć z twarogiem, cukrami i mlekiem. W pucharkach układać na przemian herbatniki z przygotowaną masą serową. Posypać (do wyboru): -cynamonem -kawą instant -kakao

SMACZNEGO!!! Pomysł zaczerpnięty z gazety Smacznego.

Surówka z buraków i innych warzyw

Składniki

3 buraki
2 marchewki
2 jabłka
1 seler
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
majonez / jogurt



Przygotowanie

Obrane warzywa i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać, połączyć z majonezem, doprawić przyprawami, posypać natką pietruszki.
Myślę, że z kiszonym ogórkiem też będzie dobrze smakować, ale o tym innym razem.

środa, 7 grudnia 2011

Pasztet domowy

Składniki

1    kg cielęciny
1    kg podgardla wieprzowego
0,6 kg wątroby ( cielęcej,wieprzowej,wołowej)
4 małe bułki wodne
2 porcje jarzyny
2 duże cebule
6 jajek
sól,pieprz,curry
smalec,bułka tarta do wysmarowania



Przygotowanie

Mięso gotować z jarzyną i cebulą w osolonej wodzie, nie całkiem do miękkości. Wątrobę rozkroić i sparzyć wrzątkiem. Bułki namoczyć w rosole spod mięsa. Wszystko przemielić dwa razy w maszynce ,doprawić, wbić całe jajka, wymieszać na gładką masę. Wyłożyć  do rondla lub tortownicy wysmarowanej smalcem i posypanej bułka tartą.(tortownicę wyłożyć folią aluminiową żeby tłuszcz nie wyciekał).Piec ponad godzinę w nagrzanym 180-200 st.C piekarniku. Na górze można położyć cieńkie plastry surowej lub wędzonej słoniny.

wtorek, 6 grudnia 2011

Kapuśniak na wędzonce z ziemniakami

Składniki

0,5 kg kapusty kiszonej
porcja wędzonych kości ze schabu (ok. 30 dag)
3 laski kiełbasy np. podwawelskiej
1 większa marchewka
1 mała pietruszka
1/2 małego selera
kawałek pora (może być zielona część)
1 mała cebula
5 dużych ziemniaków
3 suszone grzybki
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
3 liście świeżego lubczyka
2 łyżeczki majeranku
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
czarny pieprz z młynka (do smaku)
sól lub vegeta (do smaku)
1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżka natki pietruszki




Przygotowanie

Z kapusty odciskamy do szklanki sok (przyda się do zakwaszenia zupy na końcu i doda sporą dawkę witaminy C). Kapustę przepłukujemy. Szatkujemy na drobne kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy kość wędzoną przez ok. 30-40 min. W międzyczasie obieramy warzywa. Cebulkę podpalamy nad gazem. Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pora kroimy z półplasterki. Kiełbasę pokrojoną w plasterki podsmażamy na rumiano na suchej patelni. Obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. 
Do gotującego się wędzonego wywaru dodajemy starte jarzyny, cebulę i ziemniaki. Wrzucamy ziela, liście laurowe, lubczyk, grzybki, zioła roztarte w dłoniach i pozostałe przyprawy. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą tylko lekko miękkie. Wrzucamy kiełbasę i odcedzoną ugotowaną kapustę kiszoną. Podlewamy (według upodobań) odciśniętym wcześniej sokiem z kapusty i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Wędzoną kość wyciągamy i obieramy z mięsa. Mięso wrzucamy do kapuśniaku. Zupę podajemy gorącą, posypaną natka pietruszki.

Smacznego!

rafaello - by runaway

Składniki

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Arial Narrow"; panose-1:2 11 6 6 2 2 2 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 2048 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

biszkopt:

4 jajka

5/6 szklanki cukru

4 łyżki oleju

1 szklanka mąki pszennej

1 budyń śmietankowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ szklanki przegotowanej wody

 

masa 1:

2 budynie kokosowe

cukier (do budyniu)

mleko (do budyniu)

50g wiórków kokosowych

50g płatków migdałowych

 

masa 2:

400ml śmietany 30%

śmietan fix

2 tabliczki białej czekolady

50g wiórków kokosowych

50g płatków migdałowych

 

krakersy lub herbatniki





Przygotowanie

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Arial Narrow"; panose-1:2 11 6 6 2 2 2 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 2048 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

biszkopt:

Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników. Piec ok. 30 minut w temp. 150 stopni w średniej wielkości (26cm średnicy) okrągłej blaszce.

 

masa 1:

Ugotować budynie, ostudzić, wsypać wiórki i płatki

 

masa 2:

Ubić śmietaną. Dodać fix. Roztopić czekoladę, ostudzić i dodać do bitej śmietany. Wsypać wiórki i płatki.


Na biszkopt wylać masę budyniową, na niej ułożyć herbatniki, a na herbatnikach wyłożyć masę śmietanową. Można posypać czekoladą startą na drobnych oczkach tarki lub wiórkami kokosowymi.



Wg niektórych osób już sam biszkopt z tego ciasta jest rewelacyjny, więc jeśli ktoś lubi takie ciasto to polecam do kawy zrobić nawet sam biszkopcik, ewentualnie polany czekoladą. Choć oczywiście łasuchy na pewno nie zrezygnują ze słodkiej masy

 

poniedziałek, 5 grudnia 2011

Lasagne z kurczakiem w kremowym sosie

Składniki

płaty lazanii 
2 cebule
4 piersi z kurczaka 
30 dag pieczarek
1 mała słodka śmietana
trochę oleju
Puszka kukurydzy
Czosnek
sól
pieprz
Mozzarella





Przygotowanie

Płatki lazanii podgotować, przelać zimną wodą i osączyć. Na patelni usmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodać
i pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć razem kilka minut.Następnie dodać piersi z kurczaka pokrojone na małe kawałki.Kolejno : odsączona kukurydze plus 250mln wody.Dusić ok 15 min doprawić sola i pieprzem dodać śmietanę.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.Rozłozyc płatki lazanii,polać sosem z kurczakiem.posypać mozzarellą.Kolejno:płatki-sos-mozzarella i jeszcze jedna warstwa makaronu sosu i sera.Piec ok 40 min w 160.

Sałatka z boczniaka wg Różyczki

Składniki

♥ 30 dkg boczniaków
♥ 3 ogórki konserwowe
♥ 5 plasterków łagodnego żółtego sera
♥ 5 plastrów szynki konserwowej drobiowej lub wieprzowej
♥ sól
♥ pieprz ziołowy
♥ papryka słodka mielona
♥ 1 łyżka ketchupu
♥ 2 łyżki majonezu niskokalorycznego



Przygotowanie

Boczniaki obgotować w wodzie około 10-15 min,wystudzić ,pokroić w
paseczki,dodać pokrojonego ogórka konserwowego,ser żółty,szynkę,
posolić, popieprzyć,posypać papryką dodać ketchup i majonez wszystko wymieszać.
Wstawić do lodówki na 1 godz, schłodzić.
Smacznego

Naleśniki z pastą brokułową i czosnkiem

Składniki

2 brokuły
5 jajek
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardu
sól,pieprz do smaku
oraz ciasto naleśnikowe zrobine wedle uznania



Przygotowanie

Ugotowac brokuły aby byłe miękkie jajka nalezy ugotowac na twardo nastepnie nalezy wszystkie skladniki wymieszać (razem powstanie pasta,która również nadaje sie jako przekąska) dodać pierz i sól do smaku,wymieszac i ukladac na naleśniki można jeść na zimno lub po ponownym odgrzaniu Życzę smacznego...

Prażone płatki cebulowe

Składniki

Kilka cebul,
1/2 łyżeczki cukru pudru,
1/2 łyżeczki soli,
olej do smażenia.



Przygotowanie

Cebule kroimy wzdłuż na pół i jeszcze na ćwiartki. Cukier puder i sól razem mieszamy. Delikatnie rozdzielamy płatki, które odrobinę posypujemy mieszaniną cukru pudru i soli, a następnie smażymy w rondlu z dużą ilością oleju. Płatki powinny być przezroczyste i mieć ciemnozłoty kolor. Wyjmujemy i i podajemy w salaterce.

Tatar

Składniki

mięso wołowe
żółtka jaj
cebula
ogórek kiszony
pieprz czarny
magi
olej



Przygotowanie

Wiem że jest tu sporo przepisów na tatara ale.......
podstawowy temat to odpowiednie mięso i tu moze zaskocze większość ludzi
nie ma to byc młoda piekna wołowina tylko .....hm ciężko to wyjasnic piszac.....mięso musi byc świeże ale CIEMNE najlepiej z kością - nie wodniste i nie mlode - nie przejmowac sie delikatnymi żyłkami itp - wykroic z takiego kawalka samo chude mięso reszte dac psu-ja tak robię
następnie mielimy to najlepiej na grubej siatce lub normalnej ale nie 3 razy jak gdzies czytałem :) bo wyjdzie z tego pasztet nie tatar
do zmielonego mięsa dodajemy-kolejność obojętna-grubo mielony pieprz odrobine oleju -ok 50 ml na 1 kg mięsa - żółtka z jaj -ja daje jedno na 10 dag mięsa ! - przyprawa magi -ostrożnie by nie przedawkowac- zero soli - mieszamy wszystko doprawiamy pod swoj smak i.....odstawiamy do lodowki na ....tyle ile kto ma czasu :) min 1 godz zeby mięso przegryzło się z przyprawami
kroimy na drobno sebule i ogórka kiszonego - nie k....korniszona jak w innych przepisach :)
cebula i ogorek obok uformowanej kulki z miesa i smacznego

UWAGA podstawa dobrego tatara to MIESO opisane jw-ciężko to opisac trzeba miec troche doświadczenia--i nie kupujcie zmielonego!!

gwarantuję ze tak przygotowany tatar z odpowiedniego mięsa nie ma sobie równych
pozdrawiam i życzę smacznego

niedziela, 4 grudnia 2011

sałatka z ryżem i pieczarkami bardzo pokaźna

Składniki

250 g ryżu w torebce
800 g pieczarek
2 duze cebule
2 średnie papryki czerwone
puszka kukurydzy
5 jajek ugotowanych
majonez- polecam winiary
sól pieprz zielona pietruszka



Przygotowanie

ryz ugotowac
pieczarki w plasterki, usmażyć, cebule w kostke usmażyć,
papryke w kostke usmażyć

do ryżu usmażone pieczarki, cebule, papryke, kukurydze, jajka, majonez, pietruszke i przyprawiamy do smaku, sałatke do lodówki na min 30 min, potem ją jeszcze raz wymieszać i podawać.

Sałatka podbiła nie jedną impreze! pycha polecam!

Smacznego!!!

sobota, 3 grudnia 2011

Monte bananowe

Składniki

Biszkopt;
* 6 jajek
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 3 łyżki kakao




Krem;
* budyń śmietankowy
* łyżka mąki pszennej
* łyżka mąki ziemniaczanej
* 0.5 l. mleka
* 3 łyżki cukru
* opakowanie śmietany 30%
* 2 żółtka
* 1,5 k. margaryny lub masła
* 4 banany




Polewa;
* 0.5 kostki margaryny
* 4 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru
* łyżka wody
* 2łyżki śmietany 30%



Przygotowanie



Biszkopt; Białka ubić ze szczyptą soli,wsypać cukier. Pod koniec ubijania dodać żółtka, wsypaćmąkę, proszek i kakao i lekko wymieszać. Piec ok 25 min w temp 180*. Gdy będzie zimny przekroić na pół.

Krem; Wpół szk.mleka roztrzepać budyń, żółtka, obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać roztrzepaną mieszankę i ugotować budyń.Wystudzić. Śmietanę ubić a 2 banany pokroić w kostkę, pozostałe 2 w talarki. Margarynę ubijać z budniem po czym na koniec dodawać po łyżce śmietany im mniej na początku tym lepiej i mixować na najwolniejszych obrotach. Podzielić na 2 części, do 1 dodać pokrojone w kostkę banany

Polewa; Margarynę rozpuścić,dodać resztę składników i wystudzić.
Przełożenie; Na 1 część biszkoptu wyłożyć masę z bananami, Przykryć 2 częścią biszkoptu,oblać polewa i poukładać pokrojone w talarki banany,na to dać 2 część masy, opruszyć czekoladą lub oblać polewą i wstawić do lodówki. Najlepiej konsumować na drugi dzień Smacznego :)

Knedle ptysiowe

Składniki

- 1/2 litra mleka
- 50 g masła
- 1/2 kg mąki
- 3 jajka
- odrobina soli
- 1kg śliwek lub innych owoców



Przygotowanie

Gotujemy mleko z maslem i szczyptą soli, ciągle mieszając wsypujemy stopniowo 400 g mąki. Odstawiamy do ostygniacia.
     Mieszamy wbijając po jednym jajku i wsypujemy reszte maki,
Z ciasta formujemy kulki, lekko obtaczmy je na stolnicy, następnie spłąszczamy w dłoni wkłądamy połówkę śliwki. Gotujemy w we wrzątku 10 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub smietaną.

piątek, 2 grudnia 2011

Sałatka z brokułami i fetą

Składniki

1 opakowanie brokułów mrożonych
1 ser feta
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
1 paczka płatków migdałowych
majonez, śmietana, ewentualnie koperek



Przygotowanie

Brokuły ugotować , ostudzić, dodać do nich pokrojoną w kostkę paprykę, fetę, kukurydzę, podprażone na suchej patelni płatki migdałowe, wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać koperek. Smacznego!!!

Szachownica Joli

Składniki

Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego,
1 budyń śmietankowy z cukrem,
10 dag masła,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka.

Masa makowa:
kilogram maku,
10 dag bakalii,
szklanka cukru,
4 jajka,
cukier waniliowy,
olejek migdałowy,
sok z cytryny.

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka,
20 dag masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 budyń śmietankowy z cukrem,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki wódki,
sok z 1/2 cytryny.



Przygotowanie

 Jajka utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać masło. Następnie dodać ser oraz budyń i wszystko razem utrzeć na puszystą masę.
 Mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień mak odcedzić i zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym i dodać mak, olejek, sok z cytryny i pokrojone bakalie. Pod koniec ucierania dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
 Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając do proszku budyniowego mąkę pszenną.
 Masło utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimny budyń, wódkę i sok z cytryny.
 Masę makową podzielić na trzy części. Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką. Następnie, dookoła wylać część masy makowej, obok część masy serowej i w środku ponownie masę makową.
 W drugiej tortownicy , dookoła wylać masę serową, następnie masę makową, a w środku masę serową. Trzecią część ciasta wylać tak jak pierwszą.
 Każdą z części ciasta piec przez30-40 min., w temp.180-200ºC.
Wystudzone ciasta przełożyć masą budyniową i dowolnie udekorować.

Blaszka 25x40 cm.

czwartek, 1 grudnia 2011

Zupka z naleśników i kurek- Roxi

Składniki

Składniki:


 
kilka kurek,
wywar z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula, pieprz czarny, ziele angielskie),
dwa usmażone naleśniki (jajko, mąka, mleko, szczypta soli),
natka pietruszki



Przygotowanie

Przygotowanie:

Najpierw smażymy naleśniki i gotujemy wywar z warzyw. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy, aby powstały długie wstążki. Wywar przecedzamy. Dodajemy umyte kurki i gotujemy około 30 minut, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W bulionówki nakładamy pocięte naleśniki, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Piersi kurze po chińsku

Składniki

1 kg piersi z kury 
2 łyżki wódki 
3 łyżki sosu sojowego 
1/2 szklanki oleju 
3 papryki czerwone 
1 paprykę zieloną 


Sos: 
1 łyżeczka wódki 
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżeczka cukru 
1/2 łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Przygotowanie

Piersi z kury pokroić w słupki (2x1 cm, zalać wódką i sosem sojowym. Odstawić do lodówki (najlepiej na noc).  Na dużą, głęboką patelnię wylać 1/2 szklanki oleju i smażyć mięso ok. 2 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Paprykę pokroić w słupki i też podsmażyć na oleju ok. 2 min. Składniki sosu wymieszać i zalać mięso z papryką. Podawać z ryżem.

śliwkowy śledź

Składniki

śledż a'la matjas


śliwki w occie


śmietana 22%





Przygotowanie

wymoczone śledzie pokroić w kostkę i zalać zalewą ze śliwek,sliwki pokroić w paseczki,przed podaniem śledzie odsaczyć pokryć śmietaną ana wierzch ułożyć śliwki

smak można urozmaicić dodając trochę imbiru i curry do śmietany

Zupa rybna z papryką i pomidorami

Składniki

- 1/2 kg filetów z ryby najlepiej słodkowodnej (lin, szczupak, karp) ale ja polecam pangę
- 3 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera
- ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów pelati (bez skórki)
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku




Przygotowanie

1. Rybę kładziemy na dno sporego garnka.
2. Na nią kładziemy cebulę pokrojoną w plasterki i posiekay czosnek.
3. Następnie na to ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę i selera.
4. A na sam wierzch kładziemy pokrojną w paseczki paprykę.
5. Zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.

A po tym czasie...
6. ...wyjmujemy rybę a dodajemy pomidory w raz z zalewą, 2 łyżeczki słodkiej papryki i ok. 1/3 łyżeczki ostrej (oczywiście jeżeli ktoś lubi może dodać więcej, lub mniej, lub w ogóle).
7. Wszystko razem dokładnie miksujemy, doprawiamy do smaku, wrzucamy nieweilkie kawałki ugotowanej ryby i doprowadzamy do zagotowania.

Podajemy...
8. ...posypaną natką i z grzankami (najlepiej czosnkowymi).



przepis pochodzi z miesięcznika "Moje gotowanie"