środa, 30 listopada 2011

Gołąbki z kapusty włoskiej, kaszy gryczanej i grzybów suszonych

Składniki

1. jedna średnia kapusta włoska;


2. 30-40 dag kaszy gryczanej prażonej*;


3. 10 dag suszonych grzybów, może być więcej;


4. 2 średnie cebule;


5. ocet, cukier, sól albo vegeta albo degusta;


6. pół kostki masła albo margaryny.








Przygotowanie

Z kapusty obrać stare liście, długim nożem o trójkątnym wąskim ostrzu naciąć liście w miejscu, w którym wyrasta z serca kapusty, tak żeby później można było łatwo wyłamać liście. Zagotować garnek wody, tak żeby po wrzuceniu cała kapusta się zamoczyła. Do wrzątku wsypać pół łyżki soli, 3 łyżki cukru i 1/3 - 1/2 szklanki octu. Ocet jest konieczny, żeby kapusta się nie rozpadła. Włożyć kapustę do garnka, trzymać na małym ogniu, aż kapusta osiągnie status na wpół ugotowanej. Wyjąć kapustę z garnka, tylko ostrożnie, żeby się nie poparzyć. Kapustę włożyć pod bieżącą lodowatą wodę i zdejmować po jednym liściu. Jeżeli jest to konieczne, bo okaże się że liście od któregoś momentu są twarde, operację z garnkiem należy powtórzyć. Kaszę gryczaną również należy ugotować na pół twardo: wsypać kaszę do wrzącej, leciutko osolonej wody (lepiej żeby jej było więcej niż mniej, bo może się przypalić, a jak jest więcej, to kaszę zawsze można odcedzić) i zostawić na małym ogniu, aż osiągnie żądaną miękkość. Farsz grzybowy jest dokładnie taki sam jak na bożonarodzeniowe krokiety: suszone grzyby należy wrzucić do garnka, gotować przez ok. 1 godziny, odcedzić (nie pozbywać się wody po grzybach, jeszcze się przyda), przełożyć na patelnię , wysmażyć z cebulą, posolić, albo dodać którejś z przypraw, popieprzyć, ale proszę uważać z pieprzem prawdziwym, bo grzyby będą gorzkie. Grzyby ostudzić, przemielić maszynką do mięsa. Wymieszać z kaszą, doprawić jeżeli trzeba i zrobić gołąbki. Gotowe gołąbki ułożyć w przykrywanym naczyniu żaroodpornym, podlać leciutko wodą, włożyć pół kostki masła osełkowego lub każdej margaryny, której można użyć do pieczenia ciast (np. Delma się nie nadaje, ale Kasia tak.), przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 min, następnie odkryć naczynie i zostawić w piecyku na następne 15 min, aż kapusta się zarumieni. Zamiast masła można z wody po grzybach zrobić sos: rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki pszennej z wodą, wlać do wody po grzybach, trzymać na ogniu, (ale nie gotować) aż sos zgęstnieje. Gołąbki zalać sosem i upiec jak wyżej. Gołąbki pieczone w sosie może nie wyglądają tak efektownie jak te z masłem, ale są nawet jeszcze lepsze, ale też i bardziej kaloryczne. Smacznego.

* Moim zdaniem najlepsza jest nie ta w woreczkach 10 dekagramowych, ale taka zwykła w pól lub kilogramowych torebkach.

Ten przepis, choć teraz robi furorę, tak naprawdę wyrósł z powojennej biedy. O ryż i mięso było ciężko, a kapustę można było wyhodować w przydomowym ogródku, gryka byłą bardzo popularnym zbożem, sianym w większości gospodarstw, a grzybów można było (i na szczęście nadal można) nazbierać w lesie.

sałatka wiosenna z kalafiora

Składniki

1 kalafior
4-5 pomidory średnie
1 puszka kukurydzy Pudliszki
4 jajka na twardo
 natka pietruszki



Przygotowanie

Kalafior obgotować tak , aby nie był bardzo miękki , pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Jajka i pomidory pokroić w średnią kostkę,
dodać do kalafiora i wymieszać wszystko z kukurydzą i posiekaną natką pietruszki.
(natki powinno być sporo).
Wymieszć wszystko z majonezem najlepiej
Kętrzyńskim i doprawić pieprzem i solą.
  Smacznego

Mchali z buraków

Składniki

1 średni burak czerwony
10 orzechów włoskich
natka pietruszki
oliwa z oliwek
kilka kropli octu balsamicznego
ew. czosnek
pieprz, sól






Przygotowanie

Ugotowanego buraka utrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy pokroić, albo i nie. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystko razem wymieszać, polać niewielką ilością oliwy z oliwek z dodatkiem kilku kropli octu balsamicznego.
Sól, pieprz do smaku.
Podawać schłodzone.




Przepisu oczywiście nie wymyśliłam, ale przystosowałam rosyjski/gruziński przysmak do własnych potrzeb.
Nie dodałam czosnku, co pewnie jest zbrodnią na mchali, ale mnie smakuje już w tej wersji. Całkiem dobrze natomiast komponuje się z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kilka odmian mchali można bez trudu znaleźć na innych stronach kulinarnych, ale do działania zdopingowała mnie styczniowa KUCHNIA (2009)

Sernik "Szachownica

Składniki

Ser składniki: 1-1,2kg zmielonego sera
                     6-8 jajek
                     1szkl cukru
                     budyń śmietankowy
                     2 łyżki kaszy manny
                     1-2 łyżki masła lub margaryny
                     olejek cytrynowy
                     bakalie
                     troszkę koniaku lub innego alkoholu( ser jest pulchniejszy)
                     1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Ciasto składniki: 4-5 jajek
                         10dag cukru
                         10dag mąki
                         1 łyżeczka proszku do pieczenia
                         2 łyżki kakao

                 



Przygotowanie

Ciasto przygotować jak biszkopt, upiec ( ok 10-15 min). Upieczone pokroić wzdłuż na 6 części. Co drugi pasek wyjąć i na to miejsce wyłożyć ser i na przemian wyjęte ciasto na ser. Piec 40 min do zarumienienia sera.


Przygotowanie sera:

Żółtka utrzeć z cukrem , dodawać zmielony ser, resztę składników ,a na koncu piane z białek i delikatnie wymieszać.

Na wierzchu ciasto można po upieczeniu polac polewą czekoladową lub zrobić piankę z białek ( jeśli np. wam zostaną z piczenia innego ciasta ) , wylac na ciasto i jeszcze pic chwilke do zarumienienia białek. Potem jak ostygnie zrobi sie na piance śliczna rosa !!!!.

Smacznego!!!!

poniedziałek, 28 listopada 2011

Babeczki z pomarańczami

Składniki

- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki stopionego masła
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- miód
- plasterki pomarańczy



Przygotowanie

Ubić całe jajka.
Gdy bedą puszyste, dadać sok pomarańczowy oraz pokrojone na kawałki miękkie masło. Ubijać dalej aż do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić na jednolite ciasto.
Foremki od babeczek posmarować stopionym masłem, na dno każdej wlać łyżeczkę miodu i na to położyć plasterek pomarańczy.
Napełnić ciastem, ale nie do pełna bo ciasto bardzo rośnie, piec 30 minut w temp 180 stopni.
Delikatnie wyjąć babeczki z foremek.

Tak się prezentują gotowe już babeczki:

Smacznego :)

sobota, 26 listopada 2011

Curry z kurczaka

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w kostkę
2 pomidory bez skórki (zmiksowane)
1 cm imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (NIE kminku)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 liście laurowe
1 łyżeczka garam masala
ok.1/2 szkl. wody
5 łyżek śmietamy gęstej (lub jogurtu)
sól do smaku



Przygotowanie

Z piersi zdejmujemy skórę i kroimy w kostke.
Cebulę podsmażamy na oliwie (ok.3 łyżki) aż się zeszkli, dodajemy liście laurowe, czosnek, kurkumę, kmin,obie papryki, kolendrę, kurczaka i podsmażamy ok.1 min. Następnie dolewamy wodę i pomidory. Dusimy ok.20 min. Na minutę przed końcem dodajemy imbir, garam masalę i jogurt. Podajemy z ryżem.
CURRY NAJLEPSZE JEST NASTĘPNEGO DNIA!!!

Sałatka śledziowa z pieczarkami ogórkiem i porem kasiuli

Składniki

6 filetów śledzi marynowanych
ok 10 pieczarek marynowanych
ok 6 ogórków konserwowych
1 biała część pora
1 średnia cebula
pęczek pietruszki

sok z 1/2 cytryny
ok 4 łyżki oleju rzepakowego / ew. oliwy
świeżo mielony pieprz
sól

dekoracja:
marchewka marynowana
pietruszka



Przygotowanie

Wszystkie składniki sałatki pokroić w kosteczkę, dodać posiekaną pietruszkę, doprawić sokiem z cytryny, olejem, pieprzem, solą, całość wymieszać.

Kruche ciasteczka Adka

Składniki

3 szklanki mąki , 6 łyżek cukru pudru , 1 cukier waniliowy , 1 kostka margaryny , 4 żółtka , 1 łyżka smalcu , 2 łyżki gęstej śmietany.



Przygotowanie

Mąkę przesiać z cukrem pudrem , dodać cukier waniliowy , całość posiekać nożem z margaryną i smalcem , dodać żółtka i śmietanę. Po wyrobieniu , ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wałkować , podsypując mąką i wykrawać zgrabne ciasteczka. Piec w temperaturze 190*C. Po wystudzeniu udekorować w/g własnego pomysłu. Ja zrobiłem to tak :

piątek, 25 listopada 2011

Wyśmienity tatar ze śledzia wg Blondii

Składniki

opakowanie filetów z matiasa( zwykle 5-6 płatów)
1 cebula
5 ogórków korniszonów
puszka koncentratu pomidorowego-mała
pieprz, sól do smaku




Przygotowanie

Filety pokroić w drobną kosteczkę, dodać pokrojone w kostkę cebulę i korniszony.Dodać puszkę koncentratu pomidorowego, zalać olejem z opakowania po matiasach. Wszystko dokładnie wymieszać+ sól i pieprz do smaku.

Wyśmienite, szybkie danie-pycha! Gorąco polecam!

Filet z ryżem

Składniki

Ryż:
ryż- 100g.
pół kostki rosołowej(nie koiecznie)
Ryba:
4 filety rybne
sól
pieprz
wegeta( może być bez)
delikat (najtepszy ten czerwony do mięs)
3-4 ząbki czosnku
coś do smarzenia:olej, masło, najlepiej oliwa z oliwek(zdrowo!)
średniej wielkości cebula

porcja na dwie osoby, lekkie i zdrowe!!



Przygotowanie

Ryż:
gotować według przepisu na opakowaniu tj. ok. 20min, ja do wody dodaję pół kostki rosołowej, to ryż jest smaczniejszy
Ryba:
Najlepiej prygotować parę godzin przed smażeniem:
filety posypać solą, pieprzem, i resztą przypraw, rozgnieść czosnek i posypać nim rybę.
W czasie grzania tłuszczu na patelni,pokroić cebulę( jak kto lubi), a następnie podsmarzyć ją lekko, na smażącą się cebulę położyć filety i obsmażyć z obu stron. Nie przejmuj się jeśli ryba zacznie się rozwalać, taka jest o wiele smaczniejsza. Gdy ryba jest gotowa wystarczy położyć na laterz, a tłuszczem z cebulką polać ryż.    Danie jest wyśmienite, szybkie i niedrogie, mój tato, aż wylizuje taterz, mniam mniam.

kapusta do obiadu

Składniki

1/2 główki kapusty (ja używam tyle na obiad dla 6 osób)
2 marchewki
cebula
kawałek słoniny lub boczku
ocet
cukier
pieprz
sól




Przygotowanie

Kapuste poszatkowac i ugotować.Gdy kapusta będzie miękka to należy ją odcedzić i zrobić w niej dołek (robie to z lenistwa bo nie chce mi się sparzać cebuli) i wrzucić do  kapusty skrojona w kostke cebule i startą marchewke na drobnych oczkach i przysypać to warstwą kapusty.
Gdy cebula sie parzy,należy pokroić w drobna kostke słonine i zesmażyć na patelni,gdy skwarki będą gotowe wrzucić je razem z tłuszczem do kapusty.
I na końcu zalewa:
100ml wody,dwie łyżki octu i łyżka cukru-wszystko zagotwać i połączyć z kapustą (zalewe podaje w przybliżeniu,bo to zależy jaką kto lubi.Ja ją zawsze robie na oko w zależności jaki mam dzień i smak,raz mam kapuste bardzo kwaśną a raz słodszą).

Jest to jedna z ulubionych surówek do obiadu mojej rodzinki.
Surówka można również robić z kapusty kiszonej pomijając oczywiście zalewe,bo kapusta ta już jest sama w sobie kwaśna.

czwartek, 24 listopada 2011

Klopsiki w sosiku koperkowym

Składniki

- 1/2 kg mięsa mielonego

- bułka tarta

- cebula

- 1 jajko

- 1/3 szkl śmietany

- 3-4 łyżeczki mąki pszennej

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- pęczek koperku

- pieprz

- sól

- tłuszcz do smażenia klopsików



Przygotowanie

Mięso starannie wyrobić z bułką, jajkiem, cebulą pokrojoną w kosteczkę i przyprawami. Uformować kulki wielkości jaja kurzego, obtoczyć w mące, można lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu. 



Usmażone klopsiki włożyc do rondla, podlać wodą i dusić 20-30 minut. Po tym czasie klopsy wyjąć, wrzucić posiekany koperek, można dodać łyżeczkę chrzanu dla zaostrzenia smaku, posolić-zagotować. Sos podprawić śmietaną połączoną z mąką pszenną i ziemniaczaną, wrzucić klopsiki i zagrzać. Gdyby sos okazał się zbyt rzadki, można dodać jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Podawać z ziemniaczkami/ryżem oraz z sałatą lub surówką. 



Przepis dostałam od koleżanki, kiedy szukałam inspiracji na obiad dla swojego niejadka, oczywiście po swojemu go zmodyfikowałam.

Polecam i życzę smacznego.

ciasteczka orzechowe - moje

Składniki


Na około 60 szt.:
150 g Kasi
250 g cukru
250 g mąki
2 jajka
250 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
Łuskane orzechy laskowe do przybrania
Kasia do posmarowania blachy
1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania ciasteczek

Czas
pieczenia: 8-12 min.





Przygotowanie

Kasię, cukier, jajka utrzyj na puszysta masę. Dodaj cynamon i sól, a następnie zmielone orzechy i mąkę. Wszystko wyrób na gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię aluminiową i włóż na 30 min do lodówki. Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 3 mm i foremkami wycinaj misie, wtykając w każda po jednym orzechu laskowym. Ciastka ułóż na posmarowanej Kasią blasze. Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175-200st C i piecz 8-12 minut. Upieczone ciasteczka zdejmij z blachy i ostudź na kratce. Zamiast cynamonu możesz dodać 2 łyżki kakao lub kilka kropli zapachu rumowego.

środa, 23 listopada 2011

Surowka z kiszonej kapustki

Składniki

2 garscie kiszonej kapustki
1 jablko
mala cebula
1/4 papryki czerwonej
pare listkow pietruszki lub cilantro

sol
pieprz
oliwa z olivek
cukier do smaku



Przygotowanie

Kapuste, pokrojone jablko, pokrojona drobno cebulke. Wymieszac i przyprawic sola, pieprzem, cukrem i oliwa. Na wierzch posypac papryka i udekorowac pietruszka lub cilantro.

znakomita czosnkowa brunchetta z pomidorami

Składniki

4 kajzerki
250 g mozarelli
4 duże pomidory
50 g masła
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
sól
pieprz
oregano



Przygotowanie

Czosnek zgnieść i wymieszać z masłem Posmarować przekrojone na pół kajzerki. Pomidory pokroić i wymieszać z pokrojoną bazylią Dodać reszę przypraw i posiekaną bazylię Masę nałożyć na bułeczki. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Pyszne i znika błyskawicznie. Do tego jakaś sałatka i przyjęcie gotowe.

Puchowe placki drobiowe

Składniki

40 dag piersi z kurczaka
20 dag pieczarek
2 cebule
4 jajka
4 łyżki magi
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól,pieprz

olej do smażenia



Przygotowanie

Piersi,pieczarki,cebulę pokroić w mniejszą kostkę.Z jajek,magi oleju i reszty przypraw ubić mikserem,co będzie takie pulchne.Do ubitego ciasta wsypać pokrojone składniki.Wymieszać.Kłaść łyżką na dobrze rozgrzany tłuszcz na pateli,smażyc z obu stron.
 
           Bardzo dobre z ziemniakami i surówką.
                            polecam.

wtorek, 22 listopada 2011

Fasolka szparagowa marynowana w cytrynie

Składniki

800-1000 dag fasolki szparagowej
2-3 cytryny
natka pietruszki
woda do zalewy-ok.1 szklanki
sol,cukier,lisc laurowy,ziele angielskie,gozdziki



Przygotowanie

Fasolke umyc,oczyscic z lyka,odciac koncowki,pokroic na kawalki 4-5 cm.
Wrzucic do wrzacej osolonej wody (z dodatkiem cukru),gotowac bez przykrycia do miekkosci (20-30 min).
Cytryny umyc,sparzyc,obrac ze skorki,pokroic na plasterki (1-2 plasterki mozemy pozostawic ze skorka) usuwajac pestki.
Szklanke wody zagotowac z przyprawami i cytryna,zalac fasolke,dodac posiekana natke pietruszki,postawic w chlodzie na kilka godzin (nawet na dobe).Jesli dodalismy plasterki cytryny ze skorka,dobrze byloby usunac je po ok 1/2 godz,aby fasolka nabrala zapachu,ale nie zgorzkniala.
Mozna obrac wszystkie cytryny,a do zagotowanej zalewy wrzucic na chwile kawalek skorki
Wyjac fasolke z zalewy,podawac na zimno do drugiego dania.

Usta Adama wg Haliny

Składniki

   
CIASTO: 5 jajek 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 5 łyżek wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna KREM: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 szkl cukru pudru 1 margaryna np.Kasia 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 kostki margaryny  3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao DODATKOWO: 40 okrągłych biszkoptów marmolada



Przygotowanie

           
CIASTO:
Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C

KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń−miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto.

POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

                       


                                                                                                                              

Pyszne musli

Składniki

400g płatków żytnich Sante (1352 kcal)
250g bran flakes Sante (890 kcal)
150g otręby śliwkowe (455 kcal)
80g ziarna słonecznika (452)
100g rodzynki (277)
100g susz. śliwki (311)
100g susz. moreli (308)
50g wiórki kokosowe (303 kcal)

porcja: 1230g = 4348 kcal ----> 100g to około 352 kcal, porcja 30g to ok. 110 kcal





Przygotowanie

Morele i śliwki pokroić, wszystkie składniki wymieszać w głębokim naszyniu, przesypać do słoika albo specjalnego pojemniczka. Idealne na zdrowe śniadanie z mlekiem, jogurtem, kefirem, maślanką. Warto dodać świeże owoce, np. truskawki (już wkrótce!)

Smacznego!

Pasta tuńczykowo-koperkowa

Składniki

1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
koperek
3 ząbki czosnku
1 cebula
20 dag żółtego sera
5 łyżek śmietany 18%
3 łyżki majonezu
sól
pieprz



Przygotowanie

Tuńczyki osączyć z zalewy. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i zmiażdżyć przez praskę. Cebulę pokroić w małą kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Przygotowane wcześniej składniki przełożyć do miski. Dodać śmietanę i majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

Gotową pastą można smarować pieczywo lub krakersy.

kalafiorowa z czosnkiem

Składniki

1 ŚREDNI KALAFIOR
ok. 1/2 kg fasolki szparagowej najlepiej zielonej
1 słoik papryki konserwowej czerwonej
Majonez, czosnek, sól,pieprz



Przygotowanie

Kalafior rozdzielamy na małe różyczki, spażamy go przez chwilę, nie gotujemy. Kalafior ma być lekko twardy. Fasolkę gotujemy do średniej miękkości. Kalafior i fasolkę studzimy, dodajemy do nich paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy z majonezem, wyciskamy do tego 2-3 ząbki czosnku, można dać mniej lub więcej w zależności kto jak lubi. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy w lodówce, żeby czosnek się przegryzł.

BARDZO ORYGINALNA I SMACZNA SAŁATKA!!!

Zupa grzybowa z kluskami

Składniki

Wywar:
2 kości wieprzowe na rosół
kostka rosołowa
marchew
pietruszka
seler
natka pietruszki
śmietanka do zup
1 łyż czubata mąki
2 łyż oleju
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
kilka kapeluszy suszonych grzybów

Kluski:
3 jajka
2 garście grzybów suszonych
3-4 łyż mąki
1 średnia cebula
2 łyż oleju




Przygotowanie

Ugotować kości w 3 - 3,5 litra wody, dodać warzywa pokrojone w grube paseczki, grzyby i kostkę rosołową. Przyprawić. Gotować na małym ogniu.
2 garście grzybów suszonych ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, opłukać pod bierzącą wodą i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać do wcześniej pokrojonych grzybów.
Jajka i 2 łyż mąki wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie dołożyć jeszcze łyżkę mąki. Dodać grzyby z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać. Tak przygotowane kluski kłaść łyżką małe porcje do zupy (zupa musi się lekko gotować). Łyżkę wcześniej zamoczyć w wodzie lub zupie, żeby kluski się nie przyklejały, tę czynność powtarzać.
Zupę i kluski gotować przez 5-8 minut.
Zrobić zasmarzkę (mąka, olej). Nie smarzyć jej, tylko rozpuścić mąkę. Przelać do zupy, podgotować. Dodać wedle uznania śmietanę.
Podawać z posiekaną, świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO

poniedziałek, 21 listopada 2011

Makowiec z sernikiem

Składniki

Masa makowa: 1 szklanka maku 12,5 dkg masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 2 i 1/2 szklanki cukru 8 jajek 25 dkg masła 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru tabliczka czekolady sok z 1 cytryny masło i bułka tarta do blachy



Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:
Prostokątną blachę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z masą makową. Wylać równą warstwą na blachę. Piec 15 minut w temp. 200°C.
Przygotowanie masy serowej:
Ser zemleć, ucierać dodając po jednym żółtku. Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej przesypując mąką ziemniaczaną, wymieszać. Masę wyłożyć na zapieczoną masę makową. Piec przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej. Gorące ciasto posmarować lukrem i dekoracyjnie polać rozpuszczoną czekoladą.

Sałatka z ryby z kalafiorem

Składniki

2 szklanki rózyczek kalafiora, 25 dag smażonej ryby,5 pomidorów,2 łyżki oliwy,sól,pieprz,natka pietruszki,szczypiorek.




Przygotowanie

Kalafior zblanszować, odcedzić, ostudzić.
Usmażoną rybę  podzielić na małe porcje.
Pomidory pokroić w plastry.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać  zieloną posiekaną natką i szczypiorkiem.
                             
                                  przepis pochodzi z Pani domu poleca: 
                                         "Sałatki na cztery pory roku"   

Spaghetti bolognese

Składniki


25 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowiny lub mieszanego, wołowo-wieprzowego)
duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
puszka pomidorów bez skórki
szklanka bulionu z warzyw
łyżka śmietany
oregano, bazylia, rozmaryn
sól, cukier, pieprz, papryka


makaron spaghetti
oliwa
sól





Przygotowanie

Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na odrobinie oliwy, pod koniec dodajemy jeden! rozdrobniony ząbek czosnku. Przerzucamy do miseczki, a na patelnię wrzucamy mięso, podsmażamy, rozdrabniając je jak najbardziej, po czym wrzucamy z powrotem cebulę z czosnkiem. Podlewamy bulionem, dusimy ok. 15-20 minut. Wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i wlewamy zalewę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami, w tym łyżeczką cukru! i jeszcze jednym ząbkiem czosnku. W razie potrzeby można dolać jeszcze trochę bulionu. Dusimy jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, aż sos uzyska jednolity kolor.

W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron z odrobiną oliwy - makaronu można potem nie przelewać zimną wodą - i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Przystawka z pieczonego miesa

Składniki

300 g pieczonego miesa,
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis27433
1 ogorek kiszony,
1 papryka (obojetnie jaka),
2 jajka ugotowane na twardo,
majonez,
natka pietruszki /szczypiorek



Przygotowanie

Mieso pokroic w plastry,kazdy plasterek cieniutko posmarowac majonezem i polozyc plaster jajka.Na wierzch kladziemy plasterki ogorka,papryke pokrojona w talarki i posypujemy natka pietruszki lub szczypiorkiem.Spiac wykalaczkami.

Smacznego.

niedziela, 20 listopada 2011

racuszki dla dzieci

Składniki

1/4 kostki drożdży
2 łyżeczki cukru
6 lyżek cieplego mleka
odrobina mąki
1 jajko
1 jabłko
szczyptę soli
niecała szklanka mleka
mąka



Przygotowanie

Drożdże, cukier i mleko rozpuścić i wymieszać, popruszyć odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia ( ok. pół godz.) Dodać jajko, jabłko starte na grubej tarce, cukier, sól, niecałą szklankę mleka i mąki tyle żeby gęstość była jak na placki ziemniaczane. Smażymy na oleju.

Drożdzowy wieniec migdałowy pani Alinki

Składniki

Ciasto

38 dag mąki
3 dag drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
8 dag cukru
1/2 szkl oleju
szczypta soli
otarta skórka z cytryny



Nadzienie

20 dag zmielonych migdałów
14 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
słodka śmietanka (ile zabierze farsz)  



Przygotowanie

Mąkę przesiać, wspypać do miski i dodać pokruszone drożdze. Polać drożdże 2 łyżkami letniego mleka i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić na 15-20 min w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu dodać do rozczynu mleko, cukier, olej, sól i skórkę cytrynową. Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od ręki i pozostawić do wyrośniećia na pół godziny. Po wyrośnięciu rozwałkować na prostokąt i wyłożyć na nie masę migdałową.





Zmielone migdały połączyć z resztą składników. Masę rozsmarować na cieście i zwinąc jak roladę. Na blasze uformować pierścień. Pozostawić do wyrośnięcia ok. pół godziny
Piec w temp. 200 o  C przez około 35 min. Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową albo lukrem sporządzonym z 15 dag cukru pudru i 3 łyżek rumu

Strudel serowo-czereśniowy

Składniki

30 dag mąki,
1 łyżka octu,
5 łyżek oleju,
2 łyżki cukru,
sól, 
1 paczka cukru waniliowego,
6 dag masła,
75 dag sera twarogowego,
4 jajka,
skórka z 1 cytryny,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
70 dag czereśni,
tłuszcz do wysmarowania formy,
cukier puder do posypania.



Przygotowanie

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, uformować kopczyk. Ocet, olej i 8 łyżek letniej wody wlać do mąki, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w lnianą ściereczkę, odłożyć na 20 min. Masło curier, skórkę cytrynową i cukier waniliowy utrzeć. Stopniowo dodawać twaróg, żółtka i śmietanę. Czereśnie umyć, wydrylować i dodać do masy serowej. . Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować masą z czereśniami, zwinąć jak roladę. Końce ścisnąć.Blachę natłuścić, ułożyć na niej strudel i piec 45 - 50 minut w temperaturze 225 stopni C. Strudel wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Danie jednogarnkowe z mielonego mięsa

Składniki


Na 4 porcje

Składniki:

500 g mielonej wołowiny  (10% tłuszczu)
2  cebule (300 g)
4-8 ząbków  czosnku
8 dużych ziemniaków (1,2 kg)
1 duża czerwona papryka (300g)
1 papryczka chili
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 puszka całych pomidorów we własnym sosie (400 ml)
100 g  gęstego przecieru pomidorowego
1 litr dobrego rosołu
szczypta cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki
ewentualnie sól do smaku



Przygotowanie

Mięso włożyc do lekko nagrzanego garnka z teflonu bez żadnego dodatkowego tłuszczu i smażyć do lekkiego zbrązowienia. Mieszać od czasu do czasu i rozdrabniać na sypko.
Cebule pokroić w ósemki. Czosnek pokroić w duże cząstki. Do dokładnie obsmażonego mięsa dodać cebulę i czosnek.  Smażyć na małym ogniu do zeszklenia cebuli.

Zrobić "dziurę" w środku dania. Dodać tam przecier pomidorowy. Smażyć chwilę, dodać tymianek, cukier, wymieszać wszystko razem. Dodać papryczkę chili oczyszczonę z pestek i białych ścianek (jak lubi się ostry smak, przekroić na pół i dodać całą), obrane ziemniaki pokrojone na 4 części, papryke pokrojoną na większe cząstki i pomidory z sokiem. Wlać rosół.

Gotować na małym ogniu okolo 1 godziny, do zagęszczenia i miękkości ziemniaków (w razie potrzeby dodać więcej rosołu).

Podawać danie posypane pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem w głębokich talerzach.

Smacznego.

ciasteczka śmietankowe

Składniki




 



- 500 g mąki 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- szczypta soli 
- cukier waniliowy 
- 1 i 1/2 kostki margaryny 
- mały pojemnik śmietany 
- cukier do posypania








Przygotowanie

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, które wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozwałkowujemy ciasto na około 2mm, i wycinamy ciastka foremkami. Układamy na blaszce i posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku o temp. 200 stopni przez 10 minut.

 SMACZNEGO!!!

sobota, 19 listopada 2011

Chruściki babci Jasi inaczej faworki

Składniki

szklanka mąki - ok. 220ml
3 żółtka
 szczytpta soli 
mała łyżeczka proszku do pieczenia (lub nawet mniej) 
2-3 łyżki tłustej kwaśnej smietany 18%
 mały kieliszek 50ml spirytusu lub wódki
smalec do smażenia




Przygotowanie

Mąkę wysypac na blat, zrobić w środku dołek, dodać do srodka wszystkie składniki (ale uważać na spirytus - nie wolno go lać na żółtko, bo się zetnie).
Wyrabiac dość długo, rozwałkowac na cienki placek, wykrawac chruściki pożądanej wielkości, smażyć na roztopionym smalcu.
Odsaczyc chrusciki na recznikach papierowych, posypac cukrem pudrem.

Smacznego

Sałatka brokułowa pyszna!

Składniki


jeden średni brokuł;
4 jajka;
10 pomidorków koktajlowych;
mała cebula czerwona;
jogurt naturalny;
3 łyżki majonezu;
sól, pieprz do smaku;
3 duże ząbki czosnku;




Przygotowanie

Brokuła dzielimy na średniej wielkości różyczki, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy tak, aby był dość twardawy (al dente) i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy na ćwiartki. Pomidorki myjemy i kroimy również na ćwiartki. Cebulę kroimy w półksiężyce. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem czosnkowym (3/4 malego kubeczka jogurtu mieszamy z majonezem i wyciśniętymi ząbkami czosnku, solimy i pieprzymy do smaku).
Sałatka jest przepyszna, najlepiej smakuje gdy przed podaniem schłodzimy ją w lodówce.
Smacznego!

Kolorowa sałatka z wędzonymi szprotkami

Składniki

5 główek różnokolorowej sałaty
40 dkg pikantnego sera żółtego
40 dkg wędzonych szprotek
sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Sałatę umyć i starannie osączyć. Ser pokroić w paseczki.
Szprotki oczyścić, oliwę z oliwek dokładnie połączyć z 2 łyżkami przegotowanej i wystudzonej wody.
Następnie dodać sok z cytryny , sos, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Liście sałaty porwać, wymieszać z serem i skropić przygotowanym sosem.
Na koniec dodać szprotki i całość delikatnie wymieszać.
Smacznego

Hawajskie zawijasy z kurczaka

Składniki


4 pojedyncze piersi z kurczaka;
puszka ananasa w plastrach;
4 spore plastry szynki;
starty żółty ser do posypania;
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka;
4 łyżki dobrego ketchupu;
margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego;




Przygotowanie

Piersi z kurczaka obmyc pod bierzącą wodą, wytrzeć w ręczniki papierowe, posolić i popieprzyć do smaku. W zależnoci od gustu i upodobań, albo lekko rozbić każdą z nich (będą z nich zwijane roladki), albo naciąć każdą wzdłuż, aby powstała kieszonka (do kieszonki będzie kładziony farsz). Ja robię albo tak albo tak :) Z puszki ananasa odłożyć 4 plastry, resztę pokroić w niewielką kosteczkę. Na każdy plaster szynki nakładamy kawałeczki pokrojonego ananasa, zwijamy w rulon i wkładamy do kurczakowej kieszonki (spinamy wykałaczkami brzegi) lub rulonik z szynki z ananasem zawijamy w kurczaka, jeśli wybraliśmy wersję roladki (również spinamy wykałaczkami). Naczynie żaroodporne smarujemy tluszczem, wkładamy kurczakowe zawijasy, posypujemy je przyprawą do kurczaka i na każdego z nich kładziemy sporą łyżkę ketchupu, plaster ananasa a po wierzchu sypiemy startym żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez okolo 35-40 min.

Sałatka zielona na drugie śniadanie

Składniki


50 g sera żółtego
100g ogórka świeżego
1 łodyga selera naciowego
5-6 krążków pora (część mieszna zielono-biała)
kilka liści pekinki lub dowolnej sałaty
garść kiełków słonecznika
szczypiorek, natka, koperek
sok z cytryny
pieprz do smaku







Porcja dla jednej osoby zawiera około  - 
-177 kcal
białko - 15 g, 
tłuszcz - 12 g,
węglowodany - 5 g
WW - 0



Przygotowanie

Ser pokroić w malutkie słupki, selera w drobne plasterki, ogórka w 1/4 plasterka, szczpiorek, natkę i koperek poszatkować, całość wymieszać i doprawić sokiem z cytryny i pieprzem.



Często dodaję też kiełki słonecznika

piątek, 18 listopada 2011

Pomidorowa z dojrzałych pomidorów - pyszna

Składniki

1 kg mocno dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
główkę świeżego czosnku
2 cebule średniej wielkości
6 łyżek oliwy
6 szklanek bulionu warzywnego (doprawdy NIE może być z kostki)
pół szklanki słodkiej śmietanki (co najmniej 22 procent)
sól
odrobinę cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
garść liści do dekoracji (bazylia lub natka)



Przygotowanie

Pomidory obierz ze skóry (zrób na nich płytkie nacięcia na krzyż,
zalej wrzątkiem na minutę, następnie wyjmnij i zdejmij skórkę),
pokrój na ćwiartki, usuń szypułkę, nasiona oraz sok.
Cebule obierz i drobno posiekaj.
Obrany czosnek pokrój na cienki plasterki.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, cały czas
mieszając, 3-4 minuty aż lekko się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż
mieszając minutę, następnie dodaj pomidory. Smaż na średnim ogniu
przez 5-7 minut. Wlej bulion, dopraw solą, doprowadź do wrzenia
i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż pomidory zupełnie
się rozpadną.
Zmiksuj zupę na jedwabisty krem, dopraw pieprzem i cukrem.
Chwilę potrzymaj na ogniu.
Śmietankę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj.
Zupę podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.
Moim zdaniem najlepiej smakuje z grzankami.

Przepis otrzymałam pocztą elektroniczną z jednego portalu kulinarnego.Skorzystałam z niego ,zupa pyszna. Smakuje także z cienkim makaronem:)

Sałatka Cezara

Składniki

Przepis na 4 osoby:

4 dojrzałe pomidory 
pęczek szczypiorku
ser feta (może być taki już pokrojony w kostkę)
jogurt naturalny (ok. 200g)
oliwki zielone (jak ktoś lubi)




Przygotowanie

Z pomidorów ściągamy skórkę, i kroimy w dość dużą kostkę (bez gniazd nasiennych), szczypiorek również kroimy dodajemy ser feta i oliwki, wszystko mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do grillowanego mięsa.

czwartek, 17 listopada 2011

Bigos z buraków

Składniki

70 dag wieprzowiny,
70 dag kiszonych czerwonych buraków,
2 średnie cebule,
sól, pieprz i liść laurowy



Przygotowanie

Mięso i buraki pokroić w grubą kostkę. Dodać pokrojoną cebulę i liść laurowy. Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa. (ok. 1 godz.) Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody.

torcik malibu

Składniki

Ciasto biszkoptowe kakaowe według własnego przepisu - ilość na blachę 25/40, tak aby przekroić na trzy cienkie blaty.

MASA:
500g serka mascarpone
450g kwaśnej śmietany
500ml kremówki
200g rodzynek
100g płatków migdałowych
rum - według uznania:) ja daję setkę
2 łyżki żelatyny
sok z połowy cytryny
ok. pół szklanki cukru pudru

Do nasączenia:
herbata lub kawa z odrobiną rumu



Przygotowanie

Upiec biszkopt, a po ostudzeniu przekroić na trzy blaty.

Namoczyć rodzynki w rumie na około godzinę.
Żelatynę rozpuścić w około pół szklanki gorącej wody.
Serek wymieszać z kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić z cukrem. Do serka wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać. Następnie dodać do masy ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. odłożyć trochę masy na przykrycie wierzchu ciasta, a do reszty dodać rodzynki(z rumem, jeżeli wszystkiego nie wchłonęły) i płatki migdałowe.
Kremem przełożyć blaty ciasta nasączonego ponczem, a na wierzch ciasta wyłożyć masę bez rodzynek(żeby było równiej). Dekorować według uznania
Ja sypię wierzch startą czekoladą i płatkami migdałowymi. Przed podaniem powinno kilka godzin spędzić w lodówce

Ciacho polecam, naprawdę pycha. Zainspirowało mnie do niego ciasto z mojej ulubionej cukierni - ten zapach rodzynek w rumie...
życzę smacznego!

Żałuję, ale nie posiadam aparatu cyfrowego i nie mogę wkleić fotki

Sałatka szwajcarska

Składniki

25 dag sera ementalera,
25 dag cienkich parówek,
60 dag niedużych ziemniaków ugotowanych w łupinach,
4 średnie ogórki konserwowe,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
150 ml majonezu,
50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
sól i pieprz do smaku.




Przygotowanie

Ser i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Parówki pozbawić osłonek i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać z łupin i również pokroić w plasterki. Składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem i polać majonezem zmieszanym ze śmietaną. Wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

środa, 16 listopada 2011

Grzanki brokułowe

Składniki

 


 


10 dag brokułów


cebula


czerwona papryka


mała pietruszka


łyżka masła


20 dag żółtego sera


jajko


3-4 łyżki kremówki


2-3 łyżki bułki tartej


8 kromek chleba tostowego


sól, pieprz


 


 





Przygotowanie

 

 

Różyczki brokułów myjemy i gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Drobno kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę. Pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Chwilę dusimy na rozgrzanym maśle z cebulą i papryką. Dokładnie mieszamy z brokułami. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy do warzyw. Wbijamy jajko, dodajemy kremówkę i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy pieczywo. Zapiekamy ok. 15 minut w 200 stopniach.


Smacznego :-)

 


 

Koktajl bananowy

Składniki

Na 1 porcje:


1 średni banan
sok z polowy cytryny
2 miarki* likieru bananowego Marie Brizard
lód

*1 miarka to 25 ml.



Przygotowanie

Banana zmiksować z sokiem z cytryny. Wymieszac w shakerze likier z bananowa mikstura. Dodać parę kostek lodu.

wtorek, 15 listopada 2011

Tingling Feelings

Składniki

40 ml wódki
10 ml soku z cytryny
4 kostki lodu
kilka cząstek cytryny
150 ml Ginger Ale (lub toniku imbirowego)



Przygotowanie

Do wysokiej szklanki wrzucić lód, odmierzyć wódkę i sok i zamieszać. Dodać cząstki cytryny i uzupełnić drinka Ginger Ale.


Polędwiczki na penne i sałacie balsamico

Składniki

- makaron penne
- nieduży kawałek polędwiczki wieprzowej lub cielęcej (można zastąpić np. piersią z kurczaka)
- sałata (rzymska lub lodowa)
- bułka tarta
- masło
- oliwa paprykowa*
- papryka słodka w proszku
- tymianek (świeży lub suszony)
- sól, pieprz
- kulka mozarelli pokrojona w plasterki
- śmietana
- ocet balsamiczny



Przygotowanie

Polędwicę lub inne dostępne mięso kroimy w średniej grubości plastry. Obtaczamy w tymianku, soli, pieprzu. Polewamy oliwą i odstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej.

Makaron gotujemy, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła z odrobiną oliwy.
Na masło wrzucamy makaron, podsmażamy i podsypujemy papryką, solą i pieprzem do smaku.

Sznycelki z polędwicy obtaczamy w bułce tartej i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy już są podsmażone z obu stron kładziemy na każdym kawałku po plasterku mozarelli i przykrywamy patelnię oraz zmniejszamy gaz. Zdejmujemy, gdy ser się ładnie rozpuści.

Śmietanę mieszamy dokładnie z solą, pieprzem i łyżeczką octu balsamicznego. Sałatę rwiemy na kawałeczki i polewamy sosem śmietanowym.

Makaron wykładamy na półmisek, na to układamy sznycelki, dookoła przystrajamy sałatą.

*Oliwę paprykową można w łatwy sposób przyrządzić samemu. Do pojemniczka, buteleczki lub karafki wsypujemy łyżeczkę gorczycy, kilka malutkich papryczek lub pokrojoną ładnie paprykę. Zalewamy całość oliwą i odstawiamy na kilka dni.

Przekładaniec serowy - ali

Składniki

CIASTO:
       BISZKOPT JASNY (z 6 jaj)
       BISZKOPT CIEMNY (z 6 jaj)

   MASA:
       1 KG. TWAROGU "HANUSI"
       1 1/2 SZKL. CUKRU
       20 DAG. MARGARYNY "KASI"
       2 JAJKA
       1/2 SZKL. MLEKA
       1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY LUB WANILIOWY
 (DUŻY-60G.)
       BRZOSKWINIE Z PUSZKI
       OLEJEK ŚMIETANKOWY



Przygotowanie

   Biszkopty przekroic na dwie części. Jasny biszkopt nasączyc oranżadą, a ciemny cappucino śmietankowym.
  
   Ser, margarynę, roztrzepane jajka, cukier włożyc do garnka,
dokładnie wymieszac i zagotowac na małym ogniu. Budyń rozpuścic w mleku i wlac do gorącej masy serowej, dokładnie wymieszac i jeszcze raz zagotowac. Zdjąc z ognia i przestudzic. 
  
  Przełożyc placki na przemian jasny i ciemny masą serową, tak by wierzch również był posmarowany masą. Na koniec posypac obficie wiórkami kokosowymi. Jedna warstwa masy serowej (środkowa) może byc wymieszana z pokrojonymi drobno brzoskwiniami.

  Jeżeli biszkopty są pieczone w tortownicy ciasto będzie wysokie, więc czasem robię je jak tort, czyli obsmarowuję boki i wierzch masą i obsypuję wiórkami obficie. Wygląda wówczas jak biała kula

SMACZNEGO

Koniak domowy 1

Składniki


 20 dag suszonych śliwek bez pestek
wódka





Przygotowanie

                Do gąsiorka wrzucić 20 dag suszonych śliwek bez pestek, zalać 50% wódką, szczelnie zakorkować i zostawić na 4 tygodnie, po czym zlać wodkę, przefiltrować, porozlewać do butelek, starannie je zakręcić, wynieść w chłodne, suche miejsce na conajmniej rok. Po tym czasie wódka będzie smakować jak prawdziwy koniak.

krokiety z wieprzowym nadzieniem

Składniki

Farsz:
1 kg żeberek wieprzowych
1 duża cebula
sól, pieprz
2-3 łyżek maggi lub sosu sojowego
2-3 łyżek śmietany
2 łyżki oleju
Naleśniki:
2 szkl. mąki
1 jajo
1/2 szkl. mleka
woda
Do panierowania:
2 jaja
bułka tarta




Przygotowanie

Żeberka gotujemy do miękkości. Ja osobiście wywar odtluszczam i gotuję na nim zupę. Usuwamy z żeberek kości i mięso mielimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso doprawiamy maggi lub sosem sojowym, solą i pieprzem (z solą ostrożnie bo sos sojowy jest słony), dodajemy śmietankę. Farsz powinien mieć aksamitną konsystencję.
Smażymy naleśniki. Smarujemy każdy naleśnik farszem zwijamy w ruloniki panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Z podanej proporcji powinno wyjść około dwudziestu krokietów. Podajemy z surówką z kapusty i czerwonym barszczykiem w filiżance.
Można zrobić farsz z większej ilości mięsa i jego część zamrozić. Póżniej tylko usmażyć naleśniki i obiad jak znalazł.

poniedziałek, 14 listopada 2011

Bawole oko 1

Składniki

60 dkg. mąki
25 dkg.margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 cukier waniliowy
powidła
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody



Przygotowanie

Do mąki wymieszanej z proszkiem i margaryny posiekanej, dodać cukier, śmietanę, żółtka i cukier waniliowy.
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i sodę.Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć jasne ciasto, posmarować powidłami. Ciemne ciasto podzielić na 24 lub 32 części. Kulki ułożyć na cieście jasnymi w każdej zrobić dziurkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni.Po upieczeniu nałożyć w dziurki powidła i polać polewą.

Kotlety z piersi kuczaka z porą i pieczarkami

Składniki

1 pierś z kurczaka
4 jajka
6 pieczarek
1 pora (biała część)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
wegeta, sól, pieprz




Przygotowanie

wszystkie składniki drobno pokroić, doprawić przypawami dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką na patelnię i smażyć z obydwu stron.
                                           SMACZNEGO

pyszny placek karmelowy

Składniki

25dag margaryny 4 żółtka pół szklanki cukru pudru 50 dag mąki tortowe łyżeczka proszku do pieczeni KREM pół litra śmietany kremówki (36%) pół szklanki cukru pudru opakowanie śmietanfiksu .



Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto i pieczemy dwa placki. Najlepsza jest forma prostokątna. Temperatura piekarnika około 180 stopni. Czas około 20-30 minut. Po przestudzeniu przekładamy ciasto kremem. UWAGA! Ciasto jest bardzo kruche. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i paczką śmietanfiksu. Przełożone ciasto polewamy gorącym karmelem. PRZYGOTOWANIE KARMELU Do garnka wkładamy puszkę słodkiego, skondensowanego mleka. Zalewamy ją wodą i gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy puszkę z wody i otwieramy. Łyżką rozsmarowujemy gorący karmel na placku. Na wierzch sypiemy około 10 dag drobno posiekanych włoskich orzechów. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy to pod wpływem karmelu i masy, placki odpowiednio spulchnieją . Ja piekę ciasta na papierze do pieczenia .Delikatnie wyjmuję ciasto      razem z papierem tak żeby sie nie rozkruszyło.                                                     

Ciasto jest przepyszne

Francuski ogródek

Składniki

Składniki na 6 porcji

• 1 średni ogórek sałatkowy   • pół brokułowego kwiata   • 1 pęczek rzodkiewek   • 3 młode marchewki   • 3 gałązki selera naciowego   • 1 młoda, mała cukinia   • 15 pomidorków koktajlowych   • 1 kolba cykorii, może być czerwona   • 1 żółta papryka   • 3 ząbki czosnku   • 1 łyżka musztardy dijon   • 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny   • sól, pieprz   • 1/2 szklanki oliwy extra vergine

1/2 szklanki oleju



Przygotowanie

1. Możesz wybrać tylko niektóre z proponowanych warzyw, ważne, żeby było kolorowo, soczyście i apetycznie. Podaj gościom ogródek na stół i masz 20 minut spokoju  Idealne kiedy jest jeszcze w kuchni coś do zrobienia.
2. Brokuła podziel na różyczki, zblanszuj we wrzątku przez 5 min., zahartuj w zimnej wodzie i odsącz. Ogórka przekrój na pół wzdłuż i wypestkuj, pokrój w podłużne słupki. Seler przekrój na krótsze kawałki i wdłuż na 2 „patyczki”. Paprykę oczyść z nasionek i pokrój na wzdłużne paski.
3. Marchewki oskrob, przekrój na pół i pokrój wzdłużnie na ćwiartki. Cykorię podziel na liście. Cukinię przygotuj jak ogórka, jeżli ma malutkie pesteczki to ich nie usuwaj. Rzodkiewki przekrój wzdłuż na pół zostawiając nieco zielonej natki.Pomidorki umyj i wbij w nie wykałaczki, żeby dawały się zanurzać w sosie.
4. Czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą. Żółtko zmiksuj z pieprzem, odrobiną soli i musztardą dijon, dodawaj po łyżce oliwę i miksuj do uzyskania gładkiego majonezu, wymieszaj go z czosnkiem i sokiem z cytryny i odstaw na 10 min. Otrzymałeś/aś francuski majonez czosnkowy, Brawo!
5. Na dużym półmisku ułóż promieniście wszystkie rodzaje warzyw obok siebie, w środek włóż miseczkę z sosem. Warzywa maczaj w sosie i chrup do woli.

niedziela, 13 listopada 2011

Wiśniowa rozkosz

Składniki

1 kostka margaryny Kasia
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg wiśni pestkowanych



Przygotowanie

Kasię utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczana na przemian, na koniec dodać proszek do pieczenia- wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto wyłożyć wypestkowane wiśnie. Ubić białko z 1,5 szkl cukru i wylać na placek. Smacznego!!!

sałatka makaronowo - bananowa

Składniki

   
2 banany
2 jabłka
2 pomidory
250g makaronu wstążki
8 łyżek stołowych gęstej śmietany
100g żółtego sera
100g orzechów włoskich
1 cytryna
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki



Przygotowanie

    
makaron ugotować w osolonej wodzie i osączyć, banany, pomidory i jabłka pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce; wszystkie składniki wymieszać w salaretce; przygotować sos - do śmietany wycisnąć sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. przed podaniem posypać sałatkę drobno posiekaną pietruszką, sos podawać w oddzielnym naczyniu.

jesli chcemy zyskać bardziej pikantny smak, można dodać łyżkę stołową pokrojonej w kostkę czerwonej papryki :)

SMACZNEGO

sobota, 12 listopada 2011

Ciasto z kremem ananasowym i kokosanką

Składniki

Ciasto z kremem ananasowym i kokosanką

Biszkopt (upiec wg przepisu)

Beza kokosowa:
4 białaka
1 szkl cukru
2 szkl wiórek kokosowych

Krem:
1 szkl soku z ananasa (z odcedzenia ananasa z puszki)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki zimniaczanej
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy





Przygotowanie

Beza kokosowa:

Piane ubić na sztywno z cukrem i dodawać małymi porcjami wiróeki. Posmarować folię aluminiową tłuszczem i wylac pianę. Piec 30 min w temp 200 st C


Krem:

Wszystkie składniki zagotować i osudzić.
Do ostudzonej masy dodać kostkę masła i odciśnięte anansy

Układać: biszkopt - krem - beza

Biszkop można nasączyć alkoholem, a beze polać roztopioną gorzką czekoladą ( tak aby polewa tworzyła gęstą pajęczynkę)

Placek orzechowo-kokosowy z masą jabłkową

Składniki



KRUCHE CIASTO:
     ♦ 2 szkalnki mąki
     ♦ ¾ szklanki cukru
     ♦ 3 żółtka
     ♦ 1 kostka margaryny (najlepiej Kasia)
     ♦ 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:
     ♦ 6 dużych jabłek
     ♦ 1 galaretka cytrynowa

WARSTWA KOKOSOWA:
     ♦ 4 białka
     ♦ ¾ szklanki cukru
     ♦ 15-20 dkg wiórków kokosowych
     ♦ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

WARSTWA ORZECHOWA:
     ♦ 4 jajka
     ♦ 15 dkg zmielonych orzechów (najlepiej laskowych)
     ♦ ½ szklanki cukru
     ♦ 2 łyżki bułki tartej
     ♦ 1 łyżka mąki
     ♦ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA CZEKOLADOWA:
(można zrobic według własnego, sprawdzonego przepisu)
     ♦ ¼ szklanki mleka
     ♦ 1 szklanka cukru
     ♦ ½ kostki masła
     ♦ 2 łyżeczki kakao
     ♦ 1 czekolada mleczna z orzechami



Przygotowanie

KRUCHE CIASTO NA SPÓD:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Blaszkę do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Dno wylepić ciastem.

MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Włożyc do rondelka i dusic ok. 15 min. na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliły. Następnie dodac galaretkę w proszku, zagotowac, energicznie mieszając. Zdjąc z ognia i odstawic do wystygnięcia. Ostudzoną masę wyłożyc na kruchy spód.

WARSTWA KOKOSOWA:
Białka ubic ze szczyptą soli na sztywno. Dodac cukier puder z mąką ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszac i wyłożyc na masę jabłkową.

WARSTWA ORZECHOWA:
Białka ubic na sztywno, pod koniec ubijania wsypac cukier i dalej ubijając- dodac żółtka. W głębokim talerzu wymieszac ze sobą zmielone orzechy, bułkę tartą, obie mąki i proszek do pieczenia. Dodac do masy i delikatnie wymieszac. Wyłożyc na warstwę kokosową.

Placek włożyc do nagrzanego piekarnika i piec ok.45-50 min. w temp.160-170°C.

POLEWA CZEKOLADOWA:
W rondelku rozpuścic masło, dodac cukier i kakao. Mieszac, aż wszystko się połączy. Wlac mleko i dodac połamaną na kawałki czekoladę. Mieszac, aż czekolada się rozpuści. Zagotowac, chwilę pomieszac i zdjąc z ognia. Przestudzoną polewę wlac na upieczony i ostudzony placek. Posypac wiórkami kokosowymi.

   

piątek, 11 listopada 2011

Makaron z sosem z sera pleśniowego - szybki

Składniki

Makaron:
- 30 dkg makaronu rukrki lub świderki;

Sos:
- 1 opakowanie ramy cremefine do sosów (gęstej) 200g;
- 25 dkg sera pleśniowego Rokpol lub Lazur.





Przygotowanie

Sos:
Ser pleśniowy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ramę zagotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do gorącej ramy dodawać po trochę ser pleśniowy cały czas mieszając i gotując na mały ogniu. Gotować i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się sera pleśniowego. W przypadku gdyby sos był niezbyt gęsty można dodać odrobinę więcej sera pleśniowego.

Makaron:
Makaron ugotować, polać sosem z sera pleśniowego!


Polecam ten przepis jako szybkie i mało pracochłnne danie!
Życzę smacznego!!!

Grzaneczki zimowe

Składniki

20-30 dag sera żółtego gouda lub innego,
dwa ząbki czosnku,
10 kromek pieczywa( może być bagietka, bułka lub chleb, najlepiej dwudniowe, w każdym razie nie świeże),ilość pieczywa zależy od ilości chętnych na grzanki, podobnie składników na masę,
duża łyżka majonezu.



Przygotowanie

Serek ścieramy na tarce o drobniutkich okach, dodajemy do niego czosnek wyciśnięty przez praskę,mieszamy z majonezem.
Masę serowo-czosnkową nakładamy na małe kromeczki pieczywa i wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż pieczywo się zrumieni, a serek roztopi.
Polecam w zimowe wieczory do grzanego piwka lub winka(niekoniecznie grzanego) Smacznego!

czwartek, 10 listopada 2011

Pikle z chili

Składniki

4 kg ogórków
1 szkl octu
0.70kg cukru
5 ząbków czosnku
1 łyżka chili
3 łyżeczki soli



Przygotowanie

Ogórki umyć, obrać ze skórki i wydrążyć nasiona, pokroić w paski (według uznania). Tak zrobione górki posypać sola i odstawić na 3, 4 godz aż puszczą sok. Między czasie można przygotować zalewę, zagotować ocet i cukier, dodać czosnek i chili, odstawić. Gotowa zalewa będzie mieć konsystencję syropu. Następnie ogórki włożyć do słoików, zalać zalewą, rozlać tak aby w każdym słoiku była zalewa, resztę dopełnić sokiem z ogórków. Zapasteryzować.                                 Ogórki wychodzą dość słodkie, ja tym razem zrobiłam w mniejszej ilości cukru.

Krajanka z malinowym nadzieniem

Składniki

NA CIASTO: 70g masła; półłyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru; 200ml wody; 200g mąki; 5 jajek; NA NADZIENIE: 300g świeżych malin; 50g cukru pudru; 1 łyżka rumu; 1l śmietany; 80g cukru; 1 łyżka cukru pudru do oprószenia;



Przygotowanie

Zagotować wodę z masłem, cukrem i solą. Wsypać od razu cała mąke i mieszać tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka, uformuje się w kulę, a dno garnka pokryje się białawym nalotem.Masę przestudzić. Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. Dwie blachy do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i lekko oprószyć mąką. Do masy dodawać kolejno jajka i ciągle ucierać, aż nabierze konsystencji miękkiego, łatwo się rozsmarowującego ciasta parzonego. Ciasto podzelić na 2 części i cienko rozsmarować je na 2 blachach. Piec po kolei na środkowym poziomie piekarnika przez 10-15min na kolor złocisty. Po upieczeniu ostrożnie oddzielić nożem ciasto od blachy i ostudzić. Jeden ostudzony płat ciasta pokrajać na 3 paski o szerokości 10cm. Drugi płat ciasta pokrajać nożem na malutkie kawałki-płatkie. Maliny przebrać (10 malin odłożyć na przybranie) posypać cukrem pudrem i skropić rumem. Owoce trochę rozgnieść widelcem i na króko odstawić. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. 2/3 śmietany wymieszać z rozgniecionymi malinami i wyłożyć na paski ciasta. Trochę bitej śmietany na rozetki włożyć do szprycy cukierniczej z ząbkowaną nasadką nr 10. Resztą tej śmietany posmarować boki i wierzch krajanki i obsypać płatkami ciasta. Szprycą wycisnąć 10 rozetek z bitej śmietany i każdą ozdobić maliną. Lekko z góry oprószyć cukrem pudrem.

Słodkie racuszki z serem

Składniki

40 dag twarogu
1 szkl mleka
4 jaja
20 dag mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
6 łyżek cukru
olej do smażenia

konfitura
cukier puder



Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Twaróg pokruszyć i wsypać do wysokiego naczynia. Do sera dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i mleko i zmiksuj mikserem na dość gładką masę.

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Z białek ubij sztywna pianę i delikatnie połącz ją z masą serową. Smaż w głębokim oleju na złoty kolor.

Odsączaj na ręcznikach papierowych.

Podawaj z konfiturami lub posyp cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z miesięcznika Świat Kobiety ;)

Tort mocno czekoladowy

Składniki

Biszkopt:

6 jajek
12 dag mąki pszennej
12 dag cukru kryształu
1 budyń śmietankowy
2 kopiaste łyżki kakao
kopista łyżeczka proszku do pieczenia


Masa:

pół litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru kryształy
cukier waniliowy ( najlepiej domowej roboty)

2 łyżki kakao
kostka masła (dobrej jakości)
tabliczka gorzkiej czekolady


Polewa czekoladowa:

4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny


z przepisu drotus http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Piernik-na-Guinnessie.html





Przygotowanie

Biszkopt:

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek,kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Dno tortownicy ( o średnicy 26 cm.) posmarować margaryną i posypa mąką .Boki zostawić czyste
7. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony
8.Od razu po wyjęciu biszkoptu z piekarnika ( musi być gorący ) , należy upuścić go na ziemię z około 30 cm wysokości tak aby upadł płasko na podłogę . To sprawi,że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 3 placki

Masa:

Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej  ugotować budyń.
Utrzeć masło, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu . Dodać kakao .


Wykonanaie:

Biszkopt przekroic na 3 placki
Przełożyć kremem czekoladowym.
Krem posypać pokrojoną, gorzką czekoladą.
Jeśli tort jest dla dorosłych , biszkopt mozna naponczować przegotowaną wodą zmieszaną z alkoholem
Wierzch polać polewą czekoladową.
Ozdobić wg.upodobań.

Polewa czekoladowa:

żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Kiedy żelatyna wchłonie płyn , postawić naczynie nad parą wodną. Mieszać aż się rozpusci.
Resztę składników rozpuścić . Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę .
Mieszać . Kiedy polewa zacznie gęstnieć, wylać na tort

środa, 9 listopada 2011

Ciasto truskawkowe z budyniem i galaretką

Składniki

CIASTO:
- 400 g mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kg truskawek

POZA TYM:
-1 budyń waniliwy
- 400 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 1 galaretka truskawkowa



Przygotowanie

CIASTO:
1.
Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy lub miksujemy mikserem.
2. Połowę ciasta wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Drugą połowę mieszamy z kakao, wylewamy na jasne ciasto i układamy truskawki (całe albo połówki- zależy jak są duże) lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

KREM:
3. Z 400 ml mleka gotujemy budyń. Studzimy.
4. Masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo ostudzony budyń.
5. Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.

I NA KONIEC:
6. Ostudzone ciasto smarujemy kremem a na to wylewamu lekko tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki.

SMACZNEGO!!!

wtorek, 8 listopada 2011

Schabowe w innej panierce

Składniki

8 kotletow schabowych z koscia lekko rozbitych
Sol, pieprz i czosnek granulowany
2 jajka
1 lyzka wody
1/4 lyzeczki przyprawy cayenne (cos w rodzaju ostrej papryki)
1 szklanka maki
1/2 szklanki maki kukurydzianej
Olej do smazenia



Przygotowanie


> Kotlety posypac sola, pieprzem i czosnkiem granulowanym
> Odstawic na kilka godzin zeby sie marynowaly
> Jajka roztrzepac, dodac wode, przyprawe cayenne i dobrze wymieszac
> Make wymieszac z maka kukurydziana
> Kotlety maczac w jajku z obu stron a nastepnie obtoczyc w macznej mieszance
> Wkladac na zozgrzany tluszcz i smazyc na srednio wysokim ogniu okolo 7 minut z kazdej strony.
Kotlety sa chrupiace i smaczniutkie.
Ja podaje je z ziemniaczkami i "mizeria po mojemu" (jest w moich przepisach) to juz taka tradycja w naszej rodzinie.
Zycze Smacznego!!!

poniedziałek, 7 listopada 2011

Pomidory z wątróbką

Składniki

5-średniej wielkości pomidorów,
1/4 kostki masla,
5 łyżek tartej bułki,
3 ząbki czosnku,pęczek natki pietruszki,
5 wątróbek drobiowych,
sól,pieprz,olej,cebula,łyżka mąki;



Przygotowanie

Pomidory przekroić na pół, wybrać łyżeczką miąższ i ułożyć ciasno w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu.
Zmiażdzone ząbki czosnku mieszamy z tartą bułką,masłem,sola, pieprzem i połową posiekanej pietruszki.
Połówki pomidorów posypujemy sola i pieprzem,napelniamy masą .
Pieczemy 15-20 min w nagrzanym piekarniku.

W tym czasie przygotowujemy wątróbkę.
Przekrojoną wątróbkę obtaczamy w mące i krótko obsmażamy - tak aby straciła krwisty kolor. W CZASIE SMAŻENIA NIE SOLIMY.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni.

Wyjmujemy z piekarnika pomidory i na każdym układamy połówkę wątróbki,posypujemy solą i pieprzem,ozdabiamy cebulą i pozostałą pokrojoną pietruszką.
Na chwilę wkladamy do goracego piekarnika (wyłączonego).
Można podawać z pieczywem,ziemniakami.

sernik gotowany z pomarańczą

Składniki

Cherbatniki kakaowe.
Biszkopt ciemny.
Masa serowa.
Polewa czekoladowa

masa serowa:
-1 kg.sera
-5 jajek
-1 kostka masła
-3 cukry waniliowe
-1 szklanka cukru pudru lub zwykłego
-skórka otarta z pomarańczy
-sok wyciśnięty z pomarańczy, można też dodać miąsz
-2 budynie waniliowe: 1 na 750 ml, 1 na 500 ml mleka
-0,5 szklanki mleka

biszkopt ciemny:
-2 jajka
-2 łyżki cukru
-3 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka pr. do pieczenia





Przygotowanie

Ser zmielić
Jajka ubić
Zagotować razem cukier waniliowym, masło, cukier, startą skórkę, i sokiem pomarańczowym.
Do zagotowanego wywaru dodać ser.
Następnie ubite jajka.
Całą masę zagotować.
Na końcu dodać budynie rozrobione w mleku.
Masę gotować jeszcze ok. 1 min
Na ciemny biszkopt wylać masę serową a na niej poukładać herbatniki. Gdy sernik wystygnie udekorować go polewą


kalafiorowa

Składniki

 

Składniki:


kalafior (może być mrożony)


mała włoszczyzna


Bulion warzywny WINIARY (2 kostki)


2 ziemniaki


pół puszki kukurydzy w zalewie


pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany


3 ziarna ziela angielskiego


odrobina Kwasku cytrynowego WINIARY


2 łyżki drobno posiekanego koperku


sól


pieprz





Przygotowanie

 

Kalafior umyj, podziel na małe różyczki i włóż na 10 minut do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, potem opłucz.

 

Włoszczyznę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach lub bardzo drobno pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę (2,5 litra), dodaj kostki bulionowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Włóż ziemniaki oraz kalafior i gotuj pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj kukurydzę wraz z zalewą, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Przed podaniem wlej śmietanę i wsyp koperek, jeszcze raz wymieszaj.

niedziela, 6 listopada 2011

sałatka imprezowa wg Olci

Składniki

3 torebki ryżu
1 duży ogórek(szklarniowy)
1 duża papryka czerwona
puszka kukurydzy
majonez winiary
sól,odrobina pieprzu



Przygotowanie

ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko(moze byc al dente)
kukurydze odcedzic,ogórka i papryke sparzyć wrzątkiem i pokroić w drobniutką kosteczke( rozmiaru kukurydzy).
ogórka nie obieramy!!!
ryż lekko opłukac(w woreczkach) wystudzić,do zimnego dodac warzywka,doprawić dodac majonez(ryż troszke wchłania majonez wiec dość sporo go "wejdzie"w sałatke)
odstawić do lodówki na godzine.

pyszna na imprezy.polecam!!!

sobota, 5 listopada 2011

Domowe kulki rybne w occie

Składniki

kuleczki:



1 kg ryby mrożonej w kostce (ale moze byc w filetach) mintaj lub morszczuk
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
bułka sucha kajzerka
olej do smażenia

zalewa:



1/2 szkl. octu spirytusowego
1 litr wody
2 cebule
marchewka
3 łyzki cukru
liscie laurowe 3-4 szt.
ziele angielskie 4-5 szt




Przygotowanie

Bułkę namoczyć w wodzie po chwili odcisnąć. Rybe zmielić razem z odcisnięta bułką, pokrojona w kostkę cebulą, czosnkiem. Do masy dodac jajko przyprawić solą, pieprzem, jeżeli masa jest za luźna mozna dosypac bułki tartej. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formowac kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczac w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do brazowego koloru.

W międzyczasie zrobic zalewe. Wodę zagotować, dodac cukier, ziele i liść laurowy. zagotować. Dodac cebule pokrojona w piórka oraz marchewke w plasterkach. Odstawić do ostygnięcia. Gdy zalewa bedzie chlodna zalać nią kulki rybne. Odstawić całosć dzień do lodówki, bo musi przejść smakiem.

Islandzkie ciasto

Składniki

1 kostka margaryny lub masła (miękkiego)
1 szklanka cukru
2 jajka (małe)
4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
1/2 szklanki mleka (lub do właściwej konsystencji)
1 i 1/2 szklanki dżemu rabarbarowego lub śliwkowego



Przygotowanie

Rozetrzeć masło z cukrem. Dodawać jajka po jednym ubijając. Dodać mąkę, proszek, kardamon. Wlewać mleko i mieszać. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i lekko kleiste. Uformować kule z ciasta, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. Nagrzać piekarnik do 190°C. Ciasto podzelić na 6 części i rozwałkować je do średnicy ok. 20 cm, rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec przez 12 min lub do momentu aż brzegi będą brązowieć. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posmarować dżemem, ostudzić, zawinąć w folię i trzymać tak przez przynajmniej parę dni. Kiedy zostawimy ciasto w chłodnym miejscu, może ono leżeć nawet parę tygodni i z "wiekiem" nabiera coraz lepszego smaku!

Bardzo pyszna Czekolada

Składniki

1/2 szk. mleka
1 i 1/2 szk. cukru
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
3 szk. mleka w proszku
1 masło roślinne lub margaryna



Przygotowanie

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym przez 5 minut.
Dodajemy masło i gdy się rozpuści dodajemy mleko w proszku, bardzo dokładnie wymieszane z kakao. mieszamy drewnianą łyżką i gdy tylko powstanie gładka masa możemy dodać bakalie.
Całość wykładamy do formy wysmarowanej oliwą. wkładamy do lodówki.

piątek, 4 listopada 2011

ciasto jogurtowe

Składniki

Biszkopt:
5 jajek,
5 łyżek cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki mąki,
2 łyżki kakao,
1 litr jogurtu o smaku owoców leśnych,
3 dag żelatyny,
2 galaretki malinowe,
maliny,




Przygotowanie

1. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać, na końcu dodać mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę i upiec.

2. Zimny biszkopt włożyć do tortownicy, jogurt wlać do miseczki, żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody, wlać do jogurtu, wymieszać, wylać na biszkopt, ułożyć na jogurcie maliny, zalać je wcześniej rozpuszczoną galaretką w 3,5 szklanki wody.

Sernik z kakaową kruszonką

Składniki

Ciasto na kruszonkę:
1 1/2 szklanki mąki15 dkg margaryny2 łyżki proszku do pieczenia2 żółtka1/3 szklanki cukru2 łyżki kakaoSer:
1 kg białego sera
5 jajek2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
15 łyżek cukru1/2 kostki margaryny2 łyżeczki proszku do pieczeniazapach cytrynowybakalie




Przygotowanie

Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem. Dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka zarobić ciasto. Podzielić na 2 części i w woreczkach włożyć do zamrażalnika.


Żółtka zetrzeć z cukrem i masłem, dodawać partiami zmielony ser, bakalie obsypane mąką, zapach, mąkę, proszek do pieczenia, na samym końcu pianę ubitą z białek.

Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem. Na sam spód zetrzeć 1 część ciasta kakaowego (tarko o grubych otworach), na to wylewamy masę serową i na samą górę ścieramy 2 część ciasta kakaowego. Pieczemy około 30 min w temp 180 stopni.

czwartek, 3 listopada 2011

Zupa krem cebulowo- marchewkowa

Składniki

marchewka - 5 szt.
cebula - 5 szt.
por
pietruszka
masło - łyżka
kostka rosołowa
gałka muszkatołowa
kardamon
pieprz
śmietana





Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, zalewając niewielką ilością wody (stopniowo odparuje)
Marchewkę, pora, pietruszkę gotować do miękkości w ok. 2,5 l wody z dodatkiem kostki rosołowej. Zeszkloną cebulę (ale nie zrumienioną, to już krok za daleko) przekładamy do garnka z gotującą się zupą.
Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy zupę kardamonem, gałką muszkatołową, pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy, a następnie miksujemy blenderem.
Gotową zupę podaję z kleksem śmietany i jeszcze raz posypaną pieprzem


A to przepis, który skłonił mnie do dalszych doświadczeń z zupą marchewkową: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis33133.html


 

Kartoflanka z pesto

Składniki

3-4 średnie ziemniaki
3-4 plastry boczku
2 łyżki masła
700ml bulionu [dla leniwych - woda + kostka rosołowa]
600ml mleka
100g [ok.3-4 garstki] drobnego makaronu [muszelki lub gwiazdki]
150ml śmietany 18 lub 12%
natka pietruszki [wg uznania - ja wrzucam ok. 1-2 łyżki]
2-3 łyżki sosu pesto



Przygotowanie

Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć [ok.5min], dodać masło, ziemniaki pokrojone w kostkę [raczej drobną, no powiedzmy 5x5mm ] - można też dodać cebulę, 2-3 średnie sztuki, ja nie lubię więc nie dodaję.
Smażyć 10-15min. Wrzucić do gotującego się bulionu i dolać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 10-15min na wolnym ogniu. Dorzucić makaronik i gotować kolejne 15min. Dodać śmietanę, zagotować. Następnie wrzucić natkę pietruszki i pesto.

A jeśli będzie za gęsta to zawsze można dolać wody
Można dodać czarnego drobno zmielonego pieprzu. Dzięki bulionowi i pesto zupa jest słona.
Zupa jest jeszcze lepsza gdy podamy ją z grzankami z masełkiem ziołowym lub czosnkowym

Syrop na ból gardła lub kaszel

Składniki

 cebule 3-4
 cukier 3 łyzki
słoik





Przygotowanie

Cebulę kroimy w większe cząstki lub wieksze piórka
Przekładamy cebule do suchego słoika (tak żeby cebuli było przynajmiej pół słoika) całosc posypujemy cukrem.
Zakręcamy słoik i mocno potrząsamy aby cukier wymieszał sie z cebulą. Odkręcamy słoik !!!  i pozostawiamy tak przez ok 2 -3 godziny aby z cebuli wydostał sie sok--czyli nasz syrop.

Trochę syropu (można też całość-nie zaszkodzi:) przelewamy sobie do szklanki lub łyzeczke i pijemy. Po jakimś czasie gdy znów zachodzi potrzeba znów pijemy.


Uwaga -Tak przygotowany syrop nadaje sie tylko  ok 1 dnia.
Tak wiec jeśli zrobimy go np rano o 8 to bedzie tylko dobry do ok 16-17- potem robi sie mętny, niesmaczny i traci swe składniki.
Więc lepiej zrobić go ponownie po południu by było na reszte dnia i wieczór (a wiadmo że gdy ma sie podraznione gardało to z drapiacym gardłem nie zaśniemy tak szybko--a ten Syrop WAM to z pewnoscia  ułatwi :)

środa, 2 listopada 2011

Rybna

Składniki



500 g filetów rybnych
4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
1 szklanka jasnego dobrego piwa
3 cebule
2 łyżki startego chrzanu




szałwia
2 goździki
pieprz
sól





Przygotowanie

filety opłukać, pokroić w kostkę. cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. rybę i cebulę zalać bulionem wymieszanym z piwem, przyprawić chrzanem, szałwią, goździkami, solą oraz pieprzem. gotować na małym ogniu 30-40 minut.podawać z ziemniakami z wody

wtorek, 1 listopada 2011

Piersi z kurczaka po normandzku

Składniki

4 duże piersi z kurczaka,
25 dag pieczarek,
150 ml gęstej kwaśnej śmietany,
40 dag kwaśnych jabłek,
4 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
100 ml rosołu,
1 pęczek posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, cukier, majeranek i sok z cytryny do smaku.



Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć pieprzem i solą. Odstawić w chłodne miejsce na 20 min. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem. Dodać obrane i pokrojone w paseczki pieczarki. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Piersi wyjąć i pokroić w ukośne grube plastry. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Do pozostałego po duszeniu sosu, dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Dusić jeszcze ok. 3 min. (Do momentu, aż jabłka zmiękną). Zawartością rondla polać ułożone na półmisku mięso. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.

udka z kurczaka w sezamie

Składniki

na 2 porcje:
- 2 udka z kurczaka
- 1 jajko
- 11/2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka tartej bułki (płaska)
- 2 łyżki tartego parmezanu (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- sól, pieprz




Przygotowanie

wykonanie:
     Pomieszać sezam, tartą bułke, parmezan, papryke.
w rozbełtanym jajku umoczyć kurczaka, posypać solą i pieprzem z każdej strony następnie obtoczyć w sezamie z dodatkami i tak przygotowane udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i piec (bez przykrycia) do 50 min. w 200oC, od czasu do czasu polewając go wyciekającym tłuszczem.

     podawać z sałatką (na zdj. sałatka z awokado) i bułeczkami (najlepiej z piekarnika ale niekoniecznie)

     kurczaka można doprawić również innymi przyprawami wg. uznania

     przepis wypróbowany i dobry:)