poniedziałek, 31 października 2011

Pieczarki nadziewane Lusy

Składniki

10 dużych wykwitniętych pieczarek (takich co nikt nie chce   ich kupować)
25 dkg mięsa mielonego
2 saszetki ryżu
pęczek szczypiorku,pęczek zielonego kopru.sól, pieprz.
liście laurowe (2 duże).olej, 2 łyżeczki chrzanu, ziarenka smaku Winiary.
mąka



Przygotowanie

Pieczarki obrać ze skórki i i usunąć czarne blaszki łyżeczką.. Ogonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
i usmażyć na prawie rumiano na oleju.
Ugotować ryż. Połączyć mięso, ryż, szczypior.Lekko posolić i dodać pieprzu i usmażone ogonki .
Nakładać farsz do pieczarek ( może być z górką).
Ułożyć w wysokiej patelni lub niskim garnku.Zalać wodą z ziarenkami smaku do wysokości kapelusza pieczarek. Żeby tylko nie przesolić.Dodać liście laurowe, troszkę oleju i gotować około 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W połowie gotowania posypać koperkiem.
Zrobić sos  z wody, mąki i chrzanu.Zalać pieczarki pod koniec gotowania. Układać na talerzu pieczarki i polać powstałym sosem.
 Przepis wymyśliłam będąc na działce. Kupiłam oczywiście dobre pieczarki ale nie miałam czasu ich zrobić i po dwóch dnia zrobiły się brzydkie ale żal było je wyrzucić i chyba dlatego powstał ten przepis. Życzę smacznego .

Udka z cebulką i serem

Składniki

kg. udek lub podudzi,
2 duże cebule,
ser żółty,
sól, pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
majonez



Przygotowanie

Udka solimy i posypujemy paprykami. Układamy je na blaszce wysmarowanej olejem. Smarujemy mięso cienką warstwą majonezu. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut      (180 stopni). Cebule kroimy w piórka i podduszamy na patelni z solą, pieprzem i odrobiną papryki. Po 45 minutach udka wyjmujemy, nakładamy na nie podsmażoną cebulę i przykrywamy plastrem sera. Zapiekamy do lekkiego zrumienienia sera. 

            

rolada serowo-truskawkowa

Składniki

6 jaj


6 łyżek mąki


3/4 szkl. cukru


1 łyżeczka proszku



ok. 60 dag sera


20dag truskawek=niepełna szkl. musu


6 łyżek cukru pudru





Przygotowanie

Biszkopt piec 15 min, zaraz po upieczeniu wyciągnąć z piekarnikai zwinąć w rulon wraz ze ściereczką. Pop wystudzeniu naponczować.

Masa serowo-truskawkowa:

Ser zmiksować z cukrem dodać truskawki (zmiksowane na mus), żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Jak masa zacznie tężęć wyłożyć na biszkopt, a przy brzegu ułożyć całe truskawki i zwinąć w rulon.

niedziela, 30 października 2011

Surówkażydowska

Składniki

1 mała (lub 1/2 dużej) główka białej kapusty
1 duża lub 2 małe marchewki
1 duże jabłko
1 cebula
1/2 małego pora
kawałek selera
ok. 5 małych ogórków kiszonych
3 duże rzodkiewki
oliwa
ok. 1 łyżeczki cukru
sól
ocet winny



Przygotowanie

Kapustę poszatkować.
Marchew, rzodkiewki, selera i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
Pora w krążki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Skropić octem. Polać oliwą.



Najlepiej odstawić ją na kilka godzin do lodówki

Sałatka z pomidorów, rzodkiewki i ogórka małosolnego

Składniki

2 średnie pomidory,
3 ogórki małosolne,
8 rzodkiewek,
½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie

Umyte i osuszone pomidory oraz ogórki małosolne pokroić w półplasterki. Rzodkiewki pokroić na „zapałkę”. Składniki połączyć i lekko wymieszać. Dodać pietruszkę i oliwę wymieszaną z octem. Wszystko wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać natychmiast.

Imbirowy afrodyzjak

Składniki

150 g swiezo utartego imbiru
0.5 litra wodki



Przygotowanie

Imbir zalac wodka, odstawic w ciemne miejsce co najmniej na 14 dni.
Przecedzic.
Uzywac 3 razy dziennie po 25 kropli w troszce wody lub
jednorazowo 40 kropli przed...........




Nie wyprobowalam, ponoc dziala jak ma dzialac.

Potrawka z kurczaka - Orientalna

Składniki


4 piersi z kurczaka
1 lyzka oleju do smazenia

Marynata:
4 zielone cebulki (grubszy szczypiorek) drobno pokrojone
2 lyzki miodu plynnego
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki oleju sezamowego
1 lyzka oleju z oliwek     
Skorka i sok z 1-go pomarancza (skorke zetrzec na tarce o drobnych otworach a potem wycisnac sok))
4 zabki czosnku (przecisnietego przez praske)
1 lyzeczka imbru w proszku
2 lyzeczki sosu chili 
                            



Przygotowanie

> Wszystkie skladniki marynaty polaczyc w misce i dokladnie wymieszac 
               
> Mieso pokroic w kostke o srednicy 2 cm, wsadzic do foliowego woreczka i zalac zrobiona marynata. Woreczek szczelnie zamknac  lub zawiazac i wstawic do lodowki najlepiej na cala noc aby mieso sie dobrze zamarynowalo
                     
> Na patelni rozgrzac olej, wyjmowac mieso z woreczka i klasc na patelnie. Smazyc na dosc duzym ogniu do momentu wyparowania polowy marynaty okolo 20 minut
                        
> Podawac najlepiej z ryzem
                    

 SMACZNEGO!!!

 

piątek, 28 października 2011

Pikantne ziemniaczane osemki

Składniki

1 kg sredniej wielkosci ziemniakow
4 lyzki oliwy z oliwek lub oleju
papryka slodka w proszku
odrobina ostrej papryki
sol
pieprz
ewentualnie kilka galazek swiezego rozmarynu



Przygotowanie

Ziemniaki dokladnie umyc (nie obierac). Pokroic w osemki i gotowac w osolonej wodzie 8-10 minut. W misce wymieszac oliwe i przyprawy. Przelozyc do miski ugotowane i odcedzone ziemniaki i lekko wstrzasnac, zeby ziemniaki pokryly sie rowno marynata. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia lub folia aluminiowa i ukladac na niej osemki ziemniakow, skorka do dolu. Mozna polozyc na wierzchu galazki rozmarynu. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25-30 minut, az ziemniaki stana sie zlociste i chrupiace.

Podawac jako dodatek do dania glownego zamiast tradycyjnych ziemniakow, albo z dowolnym dipem jako przekaske.

Resztkowy sos do ryzu lub makaronu.

Składniki

Baza sosu sa swieze pomidory i cebula, poza tym mozna dodac rozne resztki znalezione w lodowce: podeschnieta szynke, kawalki sera, pozostalosci warzywnych mrozonek, oliwki, kukurydze z puszki itp.
sol, pieprz, slodka i ostra papryka, mieszanka przyprawowa np. do kuchni wloskiej



Przygotowanie

Cebule posiekac i zeszklic na oleju. Dodac pomidory, dusic pod przykryciem, az puszcza sok i wytworza sos. Dodac pozostale skladniki, dusic,az wszystko bedzie miekkie. Przyprawic do smaku. Sosem polac ugotowany makaron lub ryz. Mozna posypac startym zoltym serem, przybrac swiezymi ziolami. Kiedy chce "zaszalec" dodaje do sosu pokrojona w cienkie paseczki piers z kurczaka lub podsmazone krewetki:)

rybka z dodatkami

Składniki

filet z bialej ryby, ja użyłam 4 filetów z mintaja


po pól strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej


kilka suszonych pomidorów w oliwie


2 łyżki kaparów


cebula


koncentrat pomidorowy


sól


pieprz





Przygotowanie

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z suszonych pomidorów. Wszystkie warzywa posiekać na drobno, wrzucić do garnka, dodać łyżkęoliwy z suszonych pomidorów, kilka łyżek wody, sól, pieprz, łyżkę koncentratu pomidorowego, dusić wszystko do miękkości. Tym sosikiem pokrywamy rybę, zapiekamy. Polcam z  pieczywkiem czosnkowym lub ryżem na lekki obiad.

czwartek, 27 października 2011

lukier kawowy

Składniki

2 białka,
14 dag cukru pudru,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej.



Przygotowanie

Cukier  utrzeć z białkami, na koniec dodać kawe.( utrzeć)

środa, 26 października 2011

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

Składniki

3 polędwiczki wieprzowe
15 śliwek suszonych bez pestek
masło
0,5 l śmietany kremówki
sól, pieprz
100 ml brandy (lub whiskey)
natka pietruszki do dekoracji




Przygotowanie

Mięso pokroić w 2 cm plastry, lekko rozgnieść ręką (nie rozbijać), obsypać solą i pieprzem. Zrumienić na maśle (jeśli patelnia jest za mała, smażyć mięso partiami). Gdy polędwiczki będą upieczone, polać brandy i podpalić. Po tym, jak zgaśnie płomień, podlać wodą i dusić ok 20 minut. W połowie duszenia dodać śliwki. Gdy będą już miękkie, zlać sos, dodać śmietanę i zredukować (odparować do zgęstnienia), aż powstanie gęsty sos. Posypać natką przed podaniem.
Można też dolać śmietanę bezpośrednio do mięsa i dusić do powstania sosu o odpowiedniej konsystencji.

Murzynek z jabłkami i kremem budyniowym

Składniki


ciasto:


250 g (kostka) margaryny,


 - 4 jajka,


 - 1,5* szkl. mąki,


 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,


 - 4 łyżki kakao,


 - 4 łyżki mleka,


 - 1 szkl. cukru,



Krem budyniowy:


250 g masła roślinnego,


2 szkl mleka


4-6 łyżek cukru


3 łyżki mąki tortowej


1 budyń śmietankowy bądź waniliowy ze śmietankowym 


1 kg winnych jabłek,


lub  gotowe prażone jabłka 80 dag,


1galaretka owocowa (cytrynowa, pomarańczowa lub truskawkowa)


* szklanka o pojemności 250 ml.







Przygotowanie

Ciasto:

W rondlu rozpuścić margarynę, dodać cukier , kakao oraz mleko, stale mieszając chwilkę gotować do rozpuszczenie cukru. Następnie ostudzić i dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Dodać mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać mikserem .

Oddzielnie ubić białka i delikatnie wymieszać łyżką z masą.

Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Piec 45 min w tem. 180 stopni C.

Krem budyniowy:

3/4 szkl. mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką) resztę zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszana make z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje.

Jak budyń jest już letni to dodajemy do niego  po 2-3 łyżki masła i miksujemy.

Dolać troszeczkę gorącej wody żeby się lepiej miksował. Podczas  miksowania dodaće trochę soku cytrynowego lub kwasku cytrynowego dla lepszego smaku.

 Masa jabłkowa:

Jabłka pobieramy kroimy na ósemki, wkładamy do  garnka z grubym dnem  i  dusimy  podlewając je niewielką ilością  wody.  Gdy nam się  rozpadną na  masę  do  jabłek dodajemy  sypką galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Jeśli używamy gotowe prażone  jabłka to powoli je podgrzewamy. Wsypujemy galaretkę i czekamy, aż się rozpuści. Studzimy.

 Upieczony i wystudzony Murzynek  przekrawamy na kilka warstw (najmniej3-4) i  przekładamy go naprzemiennie  masą jabłkowa i  masą budyniową. Udekorować dowolnie, wg swego  uznania.. czekoladą,  wiórkami kokosowymi.itp

Ciasto orzechowiec świąteczny wg Różyczki

Składniki

Biszkopt orzechowy
♥ 5 jajek
♥ 5 łyżek cukru pudru
♥ 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
♥ 2 łyżki bułki tartej
♥ 1 czubata łyżka mąki
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa
♥1,5 kostki masła roślinnego 375 gram
♥ 1 szklanka mielonych orzechów (może być więcej)
♥ cukier puder wg uznania (żeby nie było za słodkie)
♥ sok z cytryny



Przygotowanie


Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier puder,dalej ubijać.
Gdy białka będą sztywne,dodać po jednym żółtku,ciągle ubijać,na końcu dodać bułkę wymieszaną z mąką i proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180º C około 30 min.
Mało utrzeć do białości z cukrem pudrem,dodając po łyżce zmielonych orzechów,na końcu dodać sok z cytryny.(nie koniecznie)
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części,przekładać kremem.
wierzch posmarować kremem i posypać orzechami.
Polecam to ciasto.
Smacznego

Owocowy deser

Składniki


1 duze jablko
1 duza gruszka
kilkanascie truskawek
3 kiwi
2 banany
 
wycisniety sok z 3 pomaranczy
wycisniety sok z 1 duzej cytryny
3 lyzki cukru

Mozna dodac takze owoce z puszki (brzoskwinie, ananasy)






Przygotowanie


Obrane owoce kroimy w kosteczke, zalewamy sokiem z pomaranczy oraz cytryny i slodzimy do smaku. Dokladnie mieszamy i odstawiamy do lodowki na okolo 2 godziny.
Mozna serwowac z lodami waniliowymi.

Smacznego

wtorek, 25 października 2011

Garganelli /czyli makaron/ z sosem ziołowym

Składniki

30 dag makaronuu jajecznego garganelli lub penne /grube rurki z ze końcami ściętymi pod kątem/

cebula

szklanka śmietany 30%

2 łyżki czystaj wódki

2 łyżki masła

5 łyżek startego parmezanu

po łyżce posiekanych ziół: tymianku, lubczyku, bazylii

sól, pieprz




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Dodać zioła, śmietanę oraz wódkę i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente /najlepiej według przepisu podanego na opakowaniu/, odcedzić, wymieszać z sosem, doprawić solą i pieprzem według gustu i smaku. Posypać serem i od razu podawać. SMACZNEGO!

poniedziałek, 24 października 2011

Filety drobiowe Moniki

Składniki

3 filety drobiowe

4 kostki cebulki smażonej Knorra

1 łyżka miodu

1 szklanka śmietany 18 %

1-2 cebule



Przygotowanie

Filety pokroić w paski, przełożyć do garnka.

Kostki cebulowe rozkruszyć, dodać miód, śmietanę i dobrze wymieszać.

Gotować do miękkości.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle.

Gdy mięso będzie gotowe dodać zeszkloną cebulę i zagęścić mąką.

Smacznego!

Sałatka z fasolką szparagową i żółtym serem

Składniki

½ kg fasoli szparagowej,
3 jabłka,
2 czerwone cebule,
15-20 dag żółtego sera,
2-3 ogórki konserwowe,
2 nieduże kawałki papryki konserwowej,
sól,
pieprz Sos:1 szklanka majonezu,
2 łyżki keczupu,
1 płaska łyżka musztardy,
1 łyżeczka zalewy z ogórków,
sól,
pieprz



Przygotowanie

Fasolkę pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Jabłka, ogórki i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Żółty ser pokroić w słupki, paprykę – w paseczki.

Sos:

Wszystkie składniki wymieszać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem i doprawić.





Tort latte - macchiato z jogurtem

Składniki

Ciasto ucierane:
2 łyżki bułki tartej,
125 g masła, 4 łyżki cukru
2 opakowania cukru waniliowego,
sól,
2 jaja,
10 dag mąki pszennej,
5 dag mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biały krem:
750 g jogurtu naturalnego, 10 dag cukru,
5 łyżeczek żelatyny, 200 ml śmietany kremówki.

Ciemny krem i dekoracja:
450 g jogurtu naturalnego, 8 dag cukru, 4 łyżki
kawy rozpuszczalnej, 4 łyżeczki żelatyny, kakao






Przygotowanie

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni. Tortownicę (śr.26 cm) natłuścic, wysypac bułką tartą. Ciasto: miękkie masło utrzec z cukrem, 1 op.cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Dodawac po 1 jajku, ucierac. Na masę przesiac mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelac do formy. Piec ok. 30 minut i wystudzic.

Ciasto wyłożyc na paterę, spiąc obręczą do tortów.
Biały krem: jogurt wymieszacz cukrem i 1 cukrem waniliowym. Żeletynę rozpuścic, wymieszac z 3 łyżkami masy jogurtowej, potem z resztą jogurtu.100 ml śmietany kremówki ubic i ostrożnie wymieszac z joguretm. Ciasto posmarowac 2/3 porcji kremu, wstawic do lodówki na ok. 30 minut. Resztę kremu odstawic w miejsce o temp.pokojowej, aby nie stężał.

Ciemny krem: jogurt wymieszac z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuścic, wymieszac z 3 łyżkami jogurtu, dodac do reszty jogurtu. 100 ml śmietany ubic na sztywno, delikatnie połączyc z kremem. Ciemny krem wyłożyc na jasny, chłodzic ok. 15 minut.

Odłożony bały krem wymieszac, delikatnie posmarowac nim wierzch tortu. Ciasto wstawic na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto posypac kakao, używając szablonów z dowolnym motywem.


Ciasto jest lekkie, pyszne o wyraźnym smaku kawy i wanilii.
Przepis pochodzi z magazynu "Sól i pieprz".

niedziela, 23 października 2011

Ciasto z jabłkami szybkie

Składniki


3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna 
6 żółtek
10 jabłek startych na grubych oczkach




Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na pół. Jedną połowę wylepiamy spód blachy, na to trzemy jabłka, przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok. 40 min w  nagrzanym piekarniku 160o.

Biszkopt I

Składniki

Składniki:
1 1/3  szklanki mąki tortowej
2/3  szklanki cukru (zwykłego)
6 jajek (dość dużych)
+ można dodać odrobinę proszku do pieczenia (szczyptę), ale nie jest to konieczne

Najlepiej używać dużej tortownicy lub dużej blachy (prostokątnej).



Przygotowanie

Blachę natrzeć masłem i obsypać mąką (wtedy się raczej nie przykleja). Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni C (i przygotować miejsce mniej więcej w połowie wysokości piekarnika). Białka oddzielić od żółtek. Białka należy ubijać (mikserem na najszybszych obrotach, bądż ręcznie) dodając cukier stopniowo ( rozdzielić te 2/3 szklanki cukru na powiedzmy 3-4 razy ). Powinniśmy otrzymać gęstą, szklistą masę. Następnie (nadal miksując) dodawać po jednym żółtku i po dodaniu wszystkich mieszać jeszcze kilkadziesiąt sekund. Potem należy stopniowo wsypywać mąkę (przez sitko) i mieszać DELIKATNIE łyżką. Po wsypaniu całej mąki, sprawdzić, czy nie ma grudek mąki - jeśli są - mieszać dalej, a jeśli nie - wlać ciasto do przygotowanej blachy i wstawić na około 30-40 minut do piekarnika.

Jeśli postanowimy dodać proszek do pieczenia, to należy go zmieszać wtedy z dodawaną mąka.

------------------------------

Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem albo zostawić na następny dzień, przekroić i użyć do tortu.


Przepis jest przeze mnie i znajomych wypróbowany i zawsze wychodzi, nawet bez proszku do pieczenia.

Smacznego!

sobota, 22 października 2011

rybka z porem w kokosowej panierce

Składniki

Na dwie porcje:
dwie kostki rybne bez panierki,
lub 250 gram morskiej ryby (filet),
por,
duża cytryna,
1 jajko,
łyżka mąki,
3 łyżki wiórków kokosowych,
łyżka masła
oraz
oliwa lub olej do smażenia ryby




Przygotowanie

Idealne danie na lekki i b. aromatyczny obiad.


Pora myjemy i kroimy w pierścienie włącznie z jasnozieloną częścią.
Cytrynę sparzamy, szorujemy , osuszamy i ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce.

Rybę lekko solimy, pieprzymy, a następnie obtaczamy w mące wymieszanej z połową startej skórki cytrynowej, potem zanurzamy w rozbełtanym jajku i wreszcie w wiórkach kokosowych. Pomału smażymy z obu stron, uważając żeby nie przypalić. Jeśli ryba nie jest bardzo gruba, wystarczy po 4 minuty z każdej strony na niezbyt wielkim ogniu.

Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy pora wraz z połową startej skórki. Cały czas mieszamy - por ma się zeszklić ale nie zrumienić.

Rybkę podajemy w wieńcu z pora, skropionego sokiem z połówki cytryny. Idealnie pasuje do tego ryż z dodatkiem curry.

czwartek, 20 października 2011

Pizza z kapustą

Składniki

30dag mąki
1 opakowanie drożdzy
130ml mleka
8 łyżek oleju
1jajo
10dag boczku
1 cebula
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki majeranku
75dag kiszonej kapusty
50dag ziemniaków
sól
pieprz
po 20dag śmietany kwaśnej i kremówki



Przygotowanie

Z mąki łyżeczki soli, drożdzy, mleka, oleju i jaja zgnieść ciasto.Odstawić na 45 minut.Boczek i oczyszczoną cebulę pokroić w kostke i podsmażyć.Doprawic papryką i majerankiem.Wymieszać z kiszoną kapustą.Ciasto rozwałkować na natłuszczonej blasze.Obrane i umyte ziemniaki pokroić na cienkie plastry, doprawić i ułożyć na cieście, przykryć warstwą kapusty..Obie śmietany wymieszać, polać pizzę. Piec 30 min w 180 stopniach.

środa, 19 października 2011

Pomidory na szybko do słoików

Składniki

dowolna ilość pomidorów
sól, cukier, pieprz - do smaku
czosnek
listki bazylii (niekoniecznie)






Przygotowanie

Pomidory sparzyć i obrać skórkę, kroić na dość duże cząstki, odrzucając "twardy środek". Włożyć do garnka, posolić, popieprzyć, dodać cukier - do smaku, dodać pokrojoną bazylię i czosnek.(Można bazylii i czosnku nie dodawać). Gotować od momentu wrzenia ok. 20-30 min., co jakiś czas mieszając.
Gorące wkładać do słoików, zakręcać...i już.
Zjadamy zimą albo tak ze słoika (smakują prawie jak świeże) albo miksuję po otwarciu zawartość słoika blenderem i używam do sosów, zup itp.
Jest to szybki sposób na przerobienie małych i dużych ilości pomidorów. Robię tak od lat.

Ciasto awaryjne Marylki

Składniki

6 jajek
1i1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 i1/2 szklanki maki
1i1/2 margaryny
3 lyzeczki proszku do pieczenia
Owoce



Przygotowanie

Jajka,cukier i cukier waniliowy ubijamy,dodajemy po troche make zmieszana z proszkiem do pieczenia i roztopiona,przestudzona margaryne caly czas lekko miksujac.Wykladamy na duza blache i lekko wciskamy owoce.Pieczemy ok.60 minut w temp.ok.160st.C

Ciasto krówka zwane 3 bit

Składniki

- 1 puszka mleka skondensowanego
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- kostka dobrego masła
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- duża śmietanka kremowa
- bida śmietana w proszku "śnieżka"
- 2 mega paczki herbatników

Są to składniki na dużą blaszkę.



Przygotowanie

MASA KRÓWKA
- zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy 2,5 godziny

MASA BUDYNIOWA
- dwa budynie gotujemy w pół litra mleka i zostawiamy do ostygnięcia
- masło ucieramy z cukrem pudrem oraz chłodnym budyniem

MASA ŚMIETANOWA
- słodką śmietanę kremową ubijamy na sztywno ze "śnieżką"

WARSTWY:
Układamy w następującej kolejności:
herbatniki -->masa budyniowa -->herbatniki -->masa krówka -->herbatniki -->masa śmietanowa.

Całość można posypać tartą czekoladą.
CIASTO NAJLEPIEJ SMAKUJE NASTĘPNEGO DNIA PO PRZYGOTOWANIU - JAK HERBATNIKI TROCHĘ ROZMIĘKNĄ  :)


PS. zdjęcie nie jest mojego autorstwa (ściągnęłam je z internetu), ale moje ciasto wyglada praktycznie identycznie.
Mąż zjadł moje ciasto zanim zrobiłam zdjęcie :)

Pieczona cukinia

Składniki


2 male cukinie
starty parmezan
1 lyzka oleju
1 camembert
szczypta papryki
3 pomidory



Przygotowanie

Nieobrana cukinie umyc i pokroic w plasterki(ok.2 cm.). Duza blache wylozyc folia aluminiowa i posmarowac olejem. Ulozyc plasterki cukini, posypac parmezanem. Piec ok.20-30min. w 190°C. Gorace plasterki przelozyc na talerz, na kazdym polozyc kawalek camemberta, oproszyc papryka. Pomidory pokroic w cwiartki i udekorowac nimi talerz z cukinia.

                   SMACZNEGO!

wtorek, 18 października 2011

Zupa curry z grzankami

Składniki

Dla 5 osób

30 dag ryżu
3 średnie ziemniaki
1,5 litra bulionu (może być z kostki)
3/4 litra mleka
curry
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
czerstwe pieczywo (np. tostowe lub bułka)
5 dag masła



Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, dobrze osuszyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać masło uważać, (adby się nie przypaliło) i obsmażyć plasterki ziemniaków z obu stron około 5 minut, aż się zrumienią.
Podgrzać mleko wymieszane z bulionem i wlewać je do obsmażonych ziemniaków.Posolić, popieprzyć do smaku i zagotować.
Do zupy dodać opłukany kilkakrotnie ryż i gotować pod przykryciem jeszcze przez 25 minut.
Na kilka minut przed końcem gotowania doprawić 1/2 łyżeczki curry.
Uwaga; przyprawę należy wsypywać po trochu cały czas próbując, aby zupa nie była zbyt ostra.
Natkę umyć i posieka i dodać.Z kromek czerstwego chleba lub bułki - w piekarniku przygotować małe rumiane grzanki.
Zupę podawać gorącą z grzankami i posypaną natką pietruszki.


                                                            Smacznego! 

Przysmak wegetarianski - niekoniecznie

Składniki



1 cukinia ok. 200g
300g szerokiej fasolki
4 biale papryki
3 cebule
1 lyzka przecieru pomidorowego
sol, pieprz ew. ostra papryka
Oliwa ew. inny tluszcz jaki wolimy.
Swiezy koperek




Przygotowanie

Cebule obrac, pokroic na grube kawalki
Cukinie umyc, pokroic w kostke
Fasolke umyc, pokroic ukosnie na male czesci
Papryke umyc, oczyscic z pestek i pokroic na male paseczki.

Oliwe rozgrzac, zeszklic cebule i dodac najpierw fasolke.
Chwile podusic. Nastepnie dodac papryke a na koncu cukinie.
Nalac ok 1/2 szklanki wody i przecier pomidorowy.
Podusic dalej pod przykryciem. Przyprawic sola i pieprzem.
Po ok. 20-25 minutach pichcenia na malutkim ogniu danie jest gotowe. Mozna podawac z bialym pieczywem albo ryzem :) Na koncu dodac pokrojony koperek.

 

Z podanych skladnikow wyszla ilosc dla 3 osob! Ale dla bardzo glodnych to tylko dwoch! :)

Nie wykluczam wykonania tego dania wzbogaconego o kielbaske, czy mieso z pieczeni..ew. podpieczone uprzednio mieso mielone.

Łapa niedźwiedzia

Składniki

Dla dwóch osób:

2 piersi z kurczaka
5 pieczarek
cebula czerwona
papryka czerwona ( troszke)
ogórek kiszony      ( troszke)
ser żółty 4 plastry
przyprawy
olej do smażenia



Przygotowanie



Piersi przyrządzamy jak lubimy,panierujemy i smazymy na złoto.

Pieczarki obieramy,kroimy na plasterki i smazymy na masełku.

Pod koniec smazenia dodajemy pokrojona cebulke.Chwilke razem smazymy.Przyprawic solidnie pieprzem:)

Pieczarki wyłozyc na kotlety,nastepnie pokrojoną w cienkie słupki paprykę i ogórki w cienkie talarki.

Na to wszystko łożymy ser żółty ( ja daje po dwa palstry na kotlet)

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy aż ser sie rozpuści

Podajemy z ziemniaczkami pure i suróweczką:)

Dżem z winogron z gruszkami i śliwkami

Składniki

75 dag winogron,
50 dag gruszek,
50 dag śliwek węgierek,
60-70 dag cukru.

 



Przygotowanie

Umyte zielone winogrona oberwać z gron, zgnieść w naczyniu i zagotować. Gorące winogrona przetrzeć przez sito. Przecieranie winogron jest zabiegiem koniecznym, ze względu na brak możliwości innego sposobu oddzielenia bardzo twardych nasion. Przecier z winogron trochę odparować, a następnie dodać cukier i powoli gotować. Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i wsypać do wrzącego syropu. Umyte śliwki przekroić na połówki i po oddzieleniu pestek połówki pokroić jeszcze na ćwiartki, mwłożyć do dżemu po kilku minutach gotowania gruszek. Dżem mieszać w czasie gotowania i zdejmować wytwarzającą się pianę. Gdy paski gruszek i śliwek staną się szkliste i dżem zgęstnieje, włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 min.

Zapiekanki z cukinii!

Składniki


2 niewielkie młode cukinie;
500 g mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe, może być samemu zmielone);
10 dużych pieczarek;
4 ząbki czosnku;
duża cebula;
mały koncentrat pomidorowy;
sól, pieprz, czerwona papryka słodka w proszku, chilli w proszku, zioła do smaku (ja używam bazylli lub oregano);
tarty żółty ser;
oliwa z oliwek do smażenia;




Przygotowanie

Cukinie porządnie umyć, przekroić wzdłuż na połowki i wygrzebać z nich łyżeczką wiekszą ilość miąższu z pestkami. Następnie przygotować farsz. W tym celu na patelni na łyżce oliwy należy zeszklić cebulkę i wycisnięty czosnek, następnie dodać pokrojone dość drobno pieczarki i mięso i całość podsmażyć. Na koniec do farszu dodać mały przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chilli oraz dodać bazylię i oregano (lub inne ulubione zioła). Farsz nakładamy w cukiniowe łódeczki, układamy na blasze, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni (ja mam piekarnik z termoobiegiem) przez 30 - 40 min. Podawać z sosem pomidorowym lub jako zapiekanke polaną ketchupem :)

niedziela, 16 października 2011

Rolada najprostsza w świecie

Składniki

 -Biszkopt pieczemy wg uznania / kazdy ma swój przepis /
 - jabłka pokrojone w półplastry.
 - cukier puder do posypania ewent. lukier z cukru pudru, soku z cytryny i ewent. wody



Przygotowanie

- Na wylany na blache biszkopt układamy półplasterki jabłek, /mozna posypać cynamonem/ Pieczemy.
Po upieczeniu wykładamy naq ściereczkę i zwijamy w roladę- oczywiście jabłkami do środka.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Jest to chyba najprostsza rolada na świecie  a smakuje bardzo. Polecam zwłaszcza tym, którzy  stawiaja pierwsze kroki w pieczeniu ciast, choc nie tylko.

Sałatka z papryki i parówek

Składniki

3 strąki czerwonej papryki
1 puszka groszku konserwowego
15 dkg cienkich parówek
100 ml majonezu
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.



Przygotowanie

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Parówki obrać z osłonek i pokroić w półplasterki. Składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Całość polać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z szynką na słodko

Składniki

5 plastrów ananasów z puszki
20 dag poledwicy drobiowej
pół karusty pekińskiej
1 puszka kukurydzi 
pół pory
pół selera surowego


sos do sałatki:
2 łyżki majonezu
4 łyżki soku z ananasa
pieprz



Przygotowanie

Seler zetrzeć na tarce,a resztę pokroić.Majonez ,sok i pieprz połączyć razem i zalać sałatkę,dobrze wymieszać i gotowe.

Kremówka bardzo prosta

Składniki

na ciasto

2 i pół szklanki mąki
1 żółtko
1 margaryna
3 łyżki śmietany

masa:

2 całe jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru (nie musi być pełna - jak kto lubi)
cukier waniliowy
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
1 litr mleka
1 łyżka masła

do posypania cukier puder



Przygotowanie

Ciasto zagnieść z podanych składników, dobrze schłodzić w lodówce, podzielić na dwie części rozwałkować, ponakłuwać widelcem dziurki na całym placku i upiec dwa oddzielne placki (ok. 150 - 170 st. - zależy od piekarnika )
radzę nie przepiekać go za długo bo szybko robi się za ciemne i przez to gorzkawe. celowo nie podaję czasu pieczenia, bo robię to "na oko" . Ma mieć ładny, złoty kolor :)

Jak już upieczemy obydwa placki zabieramy się za masę.
Jaja, żółtka, cukier i cuk. waniliowy zmiksować na puszystą pianę.
dodać do tego obydwie mąki i dobrze wymieszać (można dalej mikserem)

zagotować mleko z masłem, jak już się zagotuje to zdjąć na chwilkę z ognia, dodać ubite jajka i resztę (najlepiej cały czas mieszać łyżką, żeby uniknąć grudek), postawić znowu na ogień i mieszać aż zrobi się jednolity budyń.

Gorący budyń wylać na jeden placek, rozłożyć równomiernie i przykryć drugim, posypać cukrem pudrem i już :)

cenne rady ;)
ciasto jest bardzo kruche więc nadają się blaszki tylko takie, które nie mają jednej ścianki ja zawsze piekę na papierze do pieczenia, łatwiej schodzi. przykrywając górnym plackiem trzeba być delikatnym, ale nie powolnym (kwestia wprawy) jeśli górny placek trochę popęka to nie martw się, postyp cukrem pudrem a przy krojeniu i tak będzie pękał jeszcze trochę, jak to przy kruchych ciastach.
               

ta na zdjęciu została zrobiona w niedzielne popołudnie, chwilka roboty a cała blaszka przyjemności :)

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i naprawdę nie pamiętam, żeby kiedykolwiek się którejś z nas nie udało

pyszne sledzie i losos

Składniki

sledzie solone -swiezy losos - 1kg
cebula -1kg
oliwa
ocet
sol
pieprz



Przygotowanie

sledzie solone moczymy ok 24 h
kroimy w dzwonka
cebulke kroimy w kosteczke

ukladamy warstawami :
warstwa sledzi
cebula
skropiamy kazda warstwe octem i oliwa solimy ,pieprzymy
i tak do wyczerpania skadnikow

tak samo postepujemy z lososiam z tym ze odcinamy z calej ryby ukosnie kawalki lososia  nie powinny byc grube
odstawiamy do lodowki na 2-3 dni a potem z kazdym dniem beda smaczniejsze

przepis pochodzi od cioci z Gdanska

Boczek nadziewany serem

Składniki

Plastry boczku
Ser żółty cały

Bułka tarta
Jajka


Wykałaczki



Przygotowanie

Ser kroimy w kostke.
Kostke kładziemy na boczku i zwijamy i wykałaczka spinamy aby nierozlatywał.
Potem panierójemy w żółtku i bułce i smarzymy w frytkownicy przez 2-3 min. Można je spozywać na ciepło i na zimno .

sobota, 15 października 2011

Kalafior w śmietanie

Składniki

Składniki:
kalafior;
duża śmietana 18%;
2 łyżki masła;
ocet, sól, pieprz:



Przygotowanie

Kalafiora oczyścić, naciąć głąb na krzyż, włożyć do garnka wypełnionego do połowy wodą na ok. 30 minut głąbem na dół : ).
Następnie wodę osolić i ugotować kalafiora dodając po zagotowaniu się wody łyżkę octu. Kalafiora gotować dopóki bedzie jeszcze lekko twardawy. Jak będzie za mocno ugotowany to rozciapie się podczas duszenia w śmietanie. Nastepnie odcedzić i podzielić na różyczki.
Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać kalafiora, wlać śmietanę (śmietany powinno być sporo, tak, by kalafior miał się czego napić), doprawić solą i pieprzem (sporo pieprzu aby nie był mdły) i dusić na małym ogniu do czasu, aż kalafior nie wypije śmietany i stanie się wystarczająco miękki. U mnie to trwa ok. 30 minut - może nawet dłużej.


Życzę przyjemnych wrażeń

SOS koperkowy

Składniki

1i 1/2 szklanki wywaru z warzyw lub mięsa
3 dkg tłuszczu
3 dkg mąki
pęczek koperku
10 dkg śmietany
sól



Przygotowanie

Z tłuszczu i mąki sporządzić białą zasmazkę.Rozprowadzić ją rosołem i dodać śmietanę.Doprawić do smaku solą i zagotować.Na końcu dodać drobno posiekany koperek.
Sos koperkowy podaje się do gotowanego mięsa i gotowanych na twardo jajek,do kotletów z jajek,do ryżu i kaszy perłowej na sypko.
                   SMACZNEGO!

Świąteczne ośnieżone racuchy z piekarnika

Składniki

1,5 szkl. (210 g) mąki pszennej
3 dag drożdży
3 jajka
3 łyżki (40 g ) cukru
125 ml ciepłego mleka
3 łyżki masła
100 g rodzynek
0,5 łyżeczki skórki pomarańczowej

do posypania:
cukier puder
cynamon





Przygotowanie

Śnieg za oknem prószy, dziecko grzecznie śpi w łóżeczku, a ja delektuję się zapachem i smakiem ciastek oraz rozgrzewającej herbaty... czuć w powietrzu Święta!

W mleku rozprowadzić drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Masło rozpuścić i rozbełtać z jajkami. Dodać do zaczynu wraz z mąką. Dodać rodzynki i skórkę. Wyrobić łyżką. Odstawić na 20 minut, by wyrosło.

Piekarnik nagrzać do 170oC. Ciasto nakładać łyżką na papier do pieczenia, w sporych odstępach, bo ciastka rosną. Piec ok 10 minut aż do momentu zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.

Jadalne muchomory

Składniki

na 6 muchomorków:

6 jajek
1 pojemnik rzeżuchy
6 małych pomidorów (nie tych mikrusków, tylko normajne, ew. galazkowe :)
majonez



Przygotowanie

1. Gotujemy jajka na twardo
2. Tniemy liście rzeżuchy na drobne płaty
3. Na talerzu rozkładamy rzeżuch i mamy łaczkę ;)
4. Z jajka trzeba ściąć bardziej owalnu koniec ( w ten sposob stawiamy jajka pionowo)
5. Zetniemy teraz górę pomidora z szypułką
6. Wyciągamy część miązszu i nakladamy na jajka
7. Z majonezu robimy drobne kropki i sadzamy grzybki na laczce ;)

piątek, 14 października 2011

Babeczki z pomarańczami

Składniki

- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki stopionego masła
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- miód
- plasterki pomarańczy



Przygotowanie

Ubić całe jajka.
Gdy bedą puszyste, dadać sok pomarańczowy oraz pokrojone na kawałki miękkie masło. Ubijać dalej aż do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić na jednolite ciasto.
Foremki od babeczek posmarować stopionym masłem, na dno każdej wlać łyżeczkę miodu i na to położyć plasterek pomarańczy.
Napełnić ciastem, ale nie do pełna bo ciasto bardzo rośnie, piec 30 minut w temp 180 stopni.
Delikatnie wyjąć babeczki z foremek.

Tak się prezentują gotowe już babeczki:

Smacznego :)

Konfitury z owocow dzikiej rozy

Składniki

1 kg owocow dzikiej rozy /juz po oczyszczeniu - bez pestek/
1.3 kg cukru
1 kieliszek bialego wytrawnego wina
sok z 1 cytryny



Przygotowanie

Owoce oczyscic, oplukac, przejroic na pol, usunac pestki i biale wloski, bardzo starannie wyplukac.
Wrzucic do wrzacej wody, gotowac do miekkosci. Odcedzic, zachowac szklanke wywaru. Do wywaru wsypac cukier i przygotowac syrop "do nitki". Zszumowac go. Do goracego dodac miekkie owoce, gotowac na malym ogniu 10-12min.
Owoce wyjac z syropu i przelozyc do sloikow.
Do syropu wlac sok z cytryny i biale wino, gotowac tak dlugo az zgestnieje.
Zszumowac go. Goracym syropem zalac owoce, natychmiast zakrecic, ostudzic pod kocem.

Syrop "do nitki" - przy wylewaniu syropu z lyzki z ostatniej kropli powstaje cienka nitka.

Przepis pochodzi z "Domowych przetworow" Pani Jackowskiej. 

makaron z pieczarkami i kurczakiem

Składniki

3 garści grubego makaronu,
pęczek pietruszki
20 dkg pieczarek
2 podwójne piersi z kurczaka
sól
pieprz
papryka czerwona
3 łyżki śmietany 30%
parmezan do posypania
zeby obniżyć koszty kawałek żóltego sera
oliwa
3 ząbki czosnku



Przygotowanie

ser zetrzeć,makaron ugotować, pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypac papryką, pieprzem i solą następnie posmażyć na oliwie. pieczarki umyć pokroić w plastry podsmażyć na złoto, czosnek pokroić w plasterki, natkę posiekać drobno. składniki wymieszać ze śmeitaną i zapiec w naczyniu żarodopornym w 220 stopniach ok 20 min

czwartek, 13 października 2011

pizza ziemniaczana na szybki obiadek

Składniki

Surowe ziemniaki, jajko, mąka, sól, pieprz, kiełbasa np. grilowa, cebula, ser, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia



Przygotowanie

Ciasto sporządzić jak do placków ziemniaczanych, czyli: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmiksować mikserem. Do powstałej papki wbić jajko (lub dwa w zależności ile jest ciasta), podsypać mąką, dodać do smaku soli i pieprzu oraz przyprawę do ziemniaków. Ciasto musi mieć konsystencję średnio gęstą. Do takiej masy wkładam pokrojoną w kosteczkę cebulkę, oraz polkrojoną kiełbasę( w ilości zależnej od gustu).Mieszam wszystko. Na patelni rozgrzewam olej i kładę ciasto ( jak placki ziemniaczane, tylko dużo większe). Odwracam na drugą stronę i obsmażam placek z drugiej strony.Sypię startym serem i przykrywan patelnię pokrywką. Jak ser się rozpuści, to znaczy że pizza jest gotowa. Najlepsza jest z ketchupem, albo z majonezem.Smacznego.

tiramisu z amarettem

Składniki

500g twarogu śmietankowego
200g cukru pudru
4 jaja
30 biszkoptów
szklanka zaparzonej mocnej kawy
1kieliszek amaretto
3łyżki kakao
gorzka czekolada



Przygotowanie

W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem na lekki krem kilkoma porcjami dodać twaróg i mieszając połączyć krem. Białka ubić na sztywną pianę,dodać krem po czym szybka, ale bardzo delikatnie zamieszać masę z dołu do góry,tak aby składniki się nie rozdzieliły. Wlać do wystudzonej kawy kieliszek amaretto,zamieszać. Ułożyć na dno okrągłej średniej tortownicy biszkopty nasączone kawą z amarettem.Biszkopty przełożyć kremem i posypać(przez sitko)kakao. Znów przełożyć warstwą nasączonych biszkoptów,przełożyć kremem itd.-aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą na być krem posypany kakao i starta gorzką czekoladą. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Pieczona golonka

Składniki

Składniki na 6 porcji:

- 2 duże golonki,
- 2 szklanki jasnego piwa,
- 3 łyżki smalcu,
- łyżka utłuczonego jałowca,
- 3 cebule,
- sól, pieprz





Przygotowanie

Przygotowanie:


Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę każdej ponacinać w grubą kostkę. Natrzeć tłuczonym jałowcem, solą i pieprzem. Pozostawić w przyprawach na noc w lodówce. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Golonki obsmażyć na smalcu razem z cebulą. Przełożyć do brytfanki i piec godzinę w temperaturze 220 st. C. Podczas pieczenia polewać golonki piwem i wytwarzającym się sosem. Po godzinie zwiększyć temperaturę do 250 st. C i piec jeszcze 25 minut. Pozostawić mięso na parę minut w wyłączonym piekarniku. Podawać je z ciemnym pieczywem, warzywami, chrzanem i dobrze schłodzonym, jasnym piwem. :D

to piwo dla mojego meza jest najlepszym szczegolem w tym calym przepisie hehe takze zalecam :D

Smacznego!!!

środa, 12 października 2011

Torcik jogurtowo - arbuzowy

Składniki

1 kg arbuza
1 l jogurtu truskawkowego lub naturalnego
2 galaretki truskawkowe
6 łyżeczek żalatyny



Przygotowanie

Miąższ arbuza pokroić w kostkę, oczyścić z pestek. Połowę zmikosować aby otrzymać ok 2 szkl. musu.
Galaretki rozpuścić w niepelnych 2 szklankach wody. Gdy zacznie tężeć wymieszać z musem arbuzowym wlać do formy, wstawic do lodówki.
Żelatyne rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i zmiksować z jagurtem. Dodać drugą połowę kostek arbuza. Wymieszać i wylać na galaretkę. Wstawic do lodówki na 4-5 godz.
Torcik jest trochę pracochłonny ze względu na usuwanie pestek z arbuza ale smakuje znakomicie w upalne dni

lazania pyszna i tania

Składniki

5 jaj
700gr mąki
0,5kg mięsa mielonego
4 marchewki
2pietruszki
seler
4 cebule
czosnek
masło
przecier pomidorowy
ser
pieczarki



Przygotowanie

Mój przepis na lazanię
MAKARON. Do lazani potrzebny jest makaron a jak wiemy mała paczuszka moze kosztować 8-10 zł. Hm... Dwie paczuszki to minimum by zrobić w miarę sporą porcję dlatego polecam wyrób własny. 5 jajek, 700gr mąki, 3 łyżki oleju, łyżeczka soli
Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 lub 5 części. Nastepnie wałkujemy na czystym stolekażdą częśc jak najcieniej (ok1 mm). Ja nie podsypuję ciasta mąką gdyż nie ma takiej potrzeby, jeśli jest dobrze wyrobione będzie się przyklejać bardzo delikatnie co jest bardzo pomocne przy wałkowaniu. Placki powinny być odłożone do lekkiego przeschniecia.

FARSZ 0,5kg mięsa mielonego , 4 marchewki, 2 pietruszki, 4 cebule, 2 ząbki czosnu, kawałek selera i pietruszka .
Mięsko pdsmarzyć,cebulkę pokroić zeszklić na maśle lub oleju a warzywka zetrzeż na tarce (grube oczka) i zazem poddusić. Ja dwie marchewki z tego kroję by były jakies ciała stałe w sosie:). Dodać koncentrat pomidorowy (ok pół słoiczka takiego sredniego wedle smaku) . piepsz sól, szczyptę oregano i łyżkę suszonej bazylii. Dosmakować, doprawić i gotowe!!!!

 

 

SOS BESZAMELOWY rozpuścić pół kostki masła (margaryny), dodać łyżki maki przennej, pół łyżeczki soli i podsmazyć troszkę. Dolać ok 0,5l mleka ciagle mieszając. Jesli sos jest zbyt gęsty dolać odrobinę wody by miał konsystencję śmietany.


Dużą blaszkę wysmarować masłem a najlepiej śmietaną 18%. Ułożyć za niej warstwę makaronu, potem farszu i posmarować sosem beszamelowym. czynnoś powtarać do wtczerpania półproduktów. Ja do ostatniej warsty dodaję troszkę podduszonych pieczarek. Naszą lazanię powinna zamykać warstwa makaronu posmarowana sosem beszamelowym i to wszystko przykryte warstwą startego sera. Piec około pół godziny w temp 200stopni. W trakcie pieczenia obserwować ser i gdy on będzie lekko zapieczony to nasza lazania na pewno już jest gotowa.
Ilość sosu beszamelowego musimy wyczuć. Lazania bezpośrednio po upieczeniu może nam się lekko rozwalać ale gdy ostygnie i zapieczemy ją drugi raz będzie super!!! Jeśli chcemy jeść od razu po upieczeniu to należy po wyłączeniu piekarnika pozostawić ją tam na 20 minut. Smacznego.

więcej w krótce na facebook:) ryszard brzyski

Metrowiec budyniowiec

Składniki

Ciasto:
8 jaj
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki tortowej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
zapach np. waniliowy (niekoniecznie)

Masa:
3 szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier wanilinowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 gram masła lub margaryny
1/2 szklanki śmietany 30%

Polewa:
1/2 kostki margaryny
6 łyżek cukru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki wody












Przygotowanie

Ciasto jasne:
Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei, ciągle ucierając) + szklanka cukru + 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + dodatkowo 2 łyżki mąki pszennej.
Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek. Delikatnie wymieszać, wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

Ciasto ciemne:
Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei ciągle ucierając) + szklanka cukru + 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + 2 łyżki kakao.
Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek. Delikatnie wymieszać, wlać do drugiej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

Oba ciasta piec równocześnie, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-45 minut.
Ciemne najczęściej wychodzi mi troszkę niższe, ale to w niczym nie przeszkadza.

Masa:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym.
W pozostałej szklance mleka rozmieszać mąką ziemniaczaną i pszenną.
Ugotować jak budyń (po zagotowaniu mleka garnek zdjąć z ognia, rozmieszać, ponownie zagotować i gotowac chwilę, żeby mąka nie była surowa). Wystudzić.
Rozmiksować 200 gram masła lub margaryny. Ciągle miksując dodawać po trochu ugotowanej masy bydyniowej, a na końcu śmietanę. Całość ewentualnie dosłodzić do smaku, wedle własnych upodobań.

Wystudzone ciasto pokroić na kromki jak chleb. Przekładać masą na przemian kromka jasna, kromka ciemna układając na czymś długim (ja mam specjalnie do tego zrobioną deseczkę).
Polać polewa czekoladową:
margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać 6 łyżek cukru, kakao i wodę. Zamieszać trzymać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, przed polaniem ciasta odrobinę wystudzić.

Wiem, że niektórzy kroją to ciasto ukośnie. Można oczywiście i tak. Ja całego metrowca przekrawam wzdłuż na pół i nakładam kawałki zawierające jasne i ciemne ciacho przełożone masą. Może nie jest to tak efektowne, ale bezpieczniejsze:)

Cisto dość pracochłonne, ale świetnie prezentuje się na stole. My w tym roku wykorzystaliśmy je nawet jako tort urodzinowy:)


poniedziałek, 10 października 2011

sałatka z miętą

Składniki

2 marchewki
2 jabłka

sos
łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy (lub oleju)
łyżka posiekanej, świeżej mięty
sól
pieprz



Przygotowanie

sos
sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę "ubić" widelcem, dodać miętę, odstawić na godzinę

sałatka
marchewkę i jabłka zetrzeć na dużych oczkach, polać sosem

smacznego

niedziela, 9 października 2011

Ciasteczka lub babeczki biszkoptowe

Składniki

5 jajek
5 płaskich łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki
Dodatki:
- opakowanie bakalii do keksa (100g)
-foremki( jeżeli robimy babeczki)





Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek. Następnie białka ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką ( ja osobiście polecam dodać gotową mieszankę bakalii do keksa).
Aby zrobić ciasteczka:
należy na blaszce układać/nalewać dowolne kształty ciasteczek i wlożyć do piekarnika. Piec w temp. 180o ok. 20minut.
Aby zrobić babeczki:
Należy ciasto wlać do foremek (ok.14) do 3/4 wysokości. Piec w temp.180o ok. 20-25 minut.



Ten przepis jest naprawde prosty, ponieważ ja mam 14 lat i wychodzi przepysznie i smakuje wszystkim.

Wszytskim życze smacznego!!!!!

młoda kapusta z pomidorami na cieplo

Składniki

1 srednia kapusta
2 srednie marchewki
peczek koperku
maslo
0,5kg kielbasy
2 duze pomidory




Przygotowanie

kapuste szatkujemy drobno
gotujemy w wodzie,gdy sie zagotuje odlewamy pierwsza wode
i wlewamy troszke nowa
gotujemy na malym ogniu dodajemy do niej starta na terce marchewke, vegete, 4 ziarenka ziela angiel. , 2 listki laurowe ,pieprz oraz pokrojona w kostke kielbase
calosc gotujemy az kapusta bedzie pol miekka dodajemy do niej pokrojone pomidory bez skorki  dalej gotujemy
na koniec dodajemy zasmażkę z masla i mąki oraz koperek ,doprawiamy przyprawami i troche cukrem




piątek, 7 października 2011

babcina rewelacyjna pieczeń

Składniki


1 Fix do kotletów mielonych Winary


1 łyżeczka jarzynki


500 g mielonej cielęciny


1 łyżka posiekanej natki pietruszki


1 polędwica wieprzowa


1 łyżka oleju


pieprz






Przygotowanie

1. Mięso połączyć z Fixem i natką pietruszki.
2. Polędwicę natrzeć jarzynką i pieprzem.
3. Na rozgrzanym oleju usmażyć polędwicę (około 10 minut).
4. Z masy mięsnej uformować prostokąt na folii aluminiowej, w środku umieścić polędwicę. Zawinąć.
5. Do wysmarowanej formy włożyć pieczeń.
6. Piec 50 minut.
7. Podawać na zimno lub na gorąco.

SMACZNEGO !!!!!!!!!

Karp w miodowym sosie

Składniki

1i1/2 kg.karpia,2 pietruszki,3 marchewki, 1 por,1/2 selera, kilka ziaren ziela sngielskiego i pieprzu,sól,listek laurowy.Na sos:po 1/3 szklanki rodzynek i płatków migdałowych,4 łyzki miodu,4 pierniki,3 łyżki masła, sok z cytryny,cukier,sól



Przygotowanie

Karpia sprawiamy i kroimy na dzwonka.Nacieramy solą i odstawiamy.Warzywa myjemy,wkładamy do naczynia, wlewamy2 litry wody,dodajemy pieprz,liść laurowy ,ziele angielskie i gotujemy wywar.Następnie wkładamy kawałki karpia razem z głową i ogonem i gotujemy 15 minut na małym ogniu.Odwracamy rybę i gotujemy jeszcze 10 minut.Kawałki karpia wyjmujemy i układamy na półmisku w całość.Wywar przecedzamy.Robimy sos: w rondlu roztapiamy masło z miodem,wsypujemy rozkruszone pierniki i mieszamy.Gdy masa ściemnieje wlewamy 2 szklanki wywaru z ryby i dodajemy sok z cytryny.Wsypujemy płatki migdałowe i rodzynki.Doprawiamy cukrem i solą.Gotujemy 5 minut.Tak przygotowanym sosem polewamy karpia.

Kotleciki z pieczarek

Składniki

80 dkg pieczarek
2 cebule
3 jajka
1 szkl. płatków owsianych
bułka tarta
sól, pieprz, olej




Przygotowanie

Pieczarki i cebulę utrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jaja, płatki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić na pół godzinki.
Po upływie czasu formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Życzę smacznego.

czwartek, 6 października 2011

Pierogi ze świeżej kapusty i grzybów

Składniki

Ciasto na pierogi gotowane:
500 g mąki pszennej
220 ml wody
1 żółtko
1 łyżeczka masła
1/4 łyżeczki soli

Ciasto na pierogi pieczone:
500 g mąki pszennej
15 dag masła
2 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki soli
rozbełtane jajko do posmarowania pierogów

Farsz:
biała kapusta
suszone podgrzybki
ew. pieczarki
cebula
sól, pieprz
ew. sos sojowy lub kostka rosołowa



Przygotowanie

Szczególna to dla nas Wigilijna potrawa. Dlaczego obdarzyliśmy zwyczajne, zdawać by się mogło, pierogi niewzruszonym od lat sentymentem? Otóż przepis przywiozła ze Wschodu, gdzieś z okolic Wilna, babcia Pampasa. Długie i cierpliwe smażenie farszu na ciemny kolor na wielkiej żeliwnej patelni, a następnie przekładanie do misek i obdzielanie całego młodszego pokolenia rodziny, która potem z namaszczeniem kleiła pierogi z babciną kapustą w środku, znam niestety tylko z opowieści. Babci już z nami nie ma, razem z nią odeszło mnóstwo "kluskowych" przepisów robionych na tak zwane oko, którymi zajadali się domownicy. Farsz na szczęście pozostał nie tylko we wspomnieniach. Gości na moim stole niezmiennie od 2000 roku i tak będzie cały czas. Pampas mawia, że nie wie, jakim cudem, ale smakuje dokładnie jak babciny, choć za każdym razem proporcje składników są różne.

A oto, jak przyrządzamy ten dość pracochłonny farsz:

Nie podaję proporcji składników farszu, ponieważ, jak pisałam wyżej, powinny być one jedynie orientacyjne. Zazwyczaj przyrządzam go z małej głowki świeżej kapusty, około 30 dag grzybów oraz dwóch dużych cebul.
Najlepszymi moim zdaniem grzybami do tej potrawy są podgrzybki, wydają się być bardzo aromatyczne. Prawdziwki, choć tak cenione są zbyt łagodne w smaku do potraw z kapusty.

Do dużego garnka wrzuć suszone grzyby, zalej ciepłą wodą i zostaw na kilka godzin albo na całą noc.
Kapustę grubo poszatkuj, dorzuć do garnka z grzybami (nie wylewaj wody z moczenia grzybów), dodaj liść laurowy, sól, pieprz, kostkę rosołową, wymieszaj i gotuj na małym ogniu do miękkości. Odcedzaj chwilę na durszlaku. Nie wyciskaj wywaru na siłę. Kapusta z grzybami powinna pozostać mokra, płyn odparowujemy dopiero na patelni podczas późniejszego duszenia.
Na dużej patelni podsmaż na złoto pokrojoną cebulę.
Składniki farszu zmiel w maszynce do mielenia, zakładając sitko o większych oczkach.
Przełóż farsz na patelnię z cebulą, wlej kilka łyżek oleju, duś pod przykryciem około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Na koniec zdejmij pokrywę, dopraw farsz według gustu solą, pieprzem, ewentualnie ostrą papryką i pozostaw do ostudzenia. Gotowa kapusta powinna być dość pikantna i słonawa. Raczej nie polecam dodawania ziół i przypraw do kapusty.

Farsz można swobodnie zrobić jakiś czas przed świętami i zamrozić.
Nadaje się świetnie na pierogi gotowane i pieczone. Można nim również przekładać cienko rozwałkowane dwa placki z kruchego ciasta i piec w niedużej tortownicy.

Przyrządzanie ciasta na pierogi gotowane:

Mąkę przesiej do dużej miski, wymieszaj z solą, zrób dołek, wlej ciepłą wodę, dodaj żółtko, masło i szybko zagnieć. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne zarazem. Nie zostawiaj go na długo, od razu wałkuj, podsypując mąką, wykrawaj kółka szklanką, nakładaj farsz, dokładnie sklejaj, odkładaj a stolnicę wysypaną mąką i gotuj partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia. Ugotowane przelej rozpuszczonym tłuszczem, aby uniknąć sklejenia.
Świetne również odsmażane.

Przyrządzanie ciasta kruchego na pierogi pieczone:

Mąkę wymieszaną z solą posiekaj z masłem. Dodaj resztę składników, szybko zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne i stawiać lekki opór podczas wałkowania. Ciasto włóż na jakiś czas do lodówki lub wałkuj od razu na stolnicy, podsypując mąką.
Wywałkowane ciasto pokrój nożem na prostokąty. Kształt pierogów jest oczywiście dowolny. Mnie chodzi o wyłącznie o uniknięcie odpadów z wykrawania kółek, które zagniatane ponownie z kolejną ilością mąki potrzebną do wałkowania spowodują, że ciasto stanie się być może za twarde.
Nakładaj farsz łyżeczką, dokładnie sklejaj brzegi każdego pierożka. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Dzięki temu zrumienią się.
Piecz do zrumienia w temperaturze około 200 stopni.